ΧΑ: Αλλάζουν τα δεδομένα οι τράπεζες

Το recovery story των τραπεζών και οι προσδοκίες υπεραπόδοσης ως τα τέλη του έτους. Οι κινήσεις από μεγάλους παίκτες αλλά και η διάψευση των υψηλών προσδοκιών για εισροές. Τι έδειξε η περίπτωση της Alpha. Οι εκτιμήσεις για Πειραιώς.

ΧΑ: Αλλάζουν τα δεδομένα οι τράπεζες

Στην ολική επαναφορά των τραπεζικών τίτλων, ως πρωταγωνιστών του Χ.Α, ποντάρει το «έξυπνο χρήμα», παρά τη διάψευση προς το παρόν των υψηλών προσδοκιών για εισροές κεφαλαίων, λόγω του rebalancing του MSCI Standard.

Αν όλα πάνε καλά μέσα, σε έναν μήνα, τρεις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) θα έχουν αντλήσει από το εξωτερικό κεφάλαια 6 δισ. ευρώ, τα οποία τις θωρακίζουν έναντι των ελέγχων που θα κάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Πρόκειται για εξέλιξη κομβικής σημασίας, που αλλάζει, σύμφωνα με αναλυτές, τα δεδομένα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η Πειραιώς και η Alpha Bank κατάφεραν να συγκεντρώσουν από ξένους επενδυτές προσφορές της τάξης των 6 δισ. ευρώ, επειδή τους έπεισαν ότι δεν θα χρειασθούν άλλα κεφάλαια για την επόμενη τριετία.

Τα νούμερα λειτούργησαν ως μαγνήτης για τους ξένους, ιδιαίτερα για τα «long only» funds, τα οποία μπήκαν στις ΑΜΚ των δύο τραπεζών, ποντάροντας στο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θέτει σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο για τις τράπεζες.

Ήδη το κόστος χρηματοδότησης αποκλιμακώνεται γρήγορα, βελτιώνοντας τη σχέση μέσης τιμής δανείων με μέση τιμή καταθέσεων, οι συνέργειες από τα προγράμματα εθελουσίας και τον περιορισμό του δικτύου θα αποτυπωθούν ευκρινέστερα φέτος, ενώ από το 2015 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάκτηση προβλέψεων.

Στους παραπάνω άξονες μαζί με τη σταδιακή αύξηση των προμηθειών και των άλλων εσόδων στηρίζεται η εκτίμηση των τραπεζιτών ότι η σχέση κόστους προς έσοδα θα συνεχίσει να υποχωρεί και από το 60% σήμερα θα προσεγγίσει σε βάθος διετίας - τριετίας τα ευρωπαϊκά επίπεδα (πέριξ του 45%).

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας.

Υπό αυτήν την αίρεση, οι ξένοι ποντάρουν σε υπεραπόδοση των τραπεζών τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι μπορεί να φθάσουν να διαπραγματεύονται και 1,5 φορά την καθαρή ενσώματη θέση τους, προεξοφλώντας σημαντική βελτίωση στα προ προβλέψεων κέρδη το 2016 και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάλα hedge funds δεν έχουν μειώσει τις θέσεις στις μετοχές των Πειραιώς και Alpha, ενώ για τη θέση του βασικού επενδυτή στη Eurobank ερίζουν μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα παγκοσμίως (Fairfax, WL Ross & Co, Fidelity, Capital, McKenzie, York Capital, Anchorage, Marathon, Perry Capital, Monarch και Apollo).

Τι δείχνει η περίπτωση της Alpha

Την ίδια στιγμή πάντως τα βραχυπρόθεσμα σήματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Οι εισροές κεφαλαίων από παθητικής διαχείρισης επενδυτικά κεφάλαια στην Alpha λόγω του rebalancing στον MSCI Standard δεν ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εισροές τουλάχιστον 95 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η στάθμιση της Alpha Bank αυξήθηκε στο 13,9% στον MSCI Standard Index λόγω της αύξησης του free float της μετοχής από το 15% στο 30% μετά την ΑΜΚ.

Οι εκτιμήσεις για την Πειραιώς

Το μούδιασμα από την περίπτωση της Alpha κάνει περισσότερο συντηρητική την αγορά στις εκτιμήσεις της για την Πειραιώς. Ενώ αρχικά γινόταν λόγος για εισροές 130 εκατ. ευρώ, τώρα οι χρηματιστές εκτιμούν ότι θα εισρεύσουν κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, καθώς μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών (στις 16 Απριλίου) το free float της μετοχής θα φθάσει στο 35% από περίπου 20% σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στις σταθμίσεις της Πειραιώς στους δείκτες FTSE (FTSE ASE 25 και FTSE World) αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο πέντε συνεδριάσεων μέχρι να τεθούν σε ισχύ. Το ίδιο πιθανώς να συμβεί, αυτήν τη φορά, και με τον MSCI.

Κουρασμένοι τεχνικά ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ

Από το πόσο γρήγορα θα πάρουν τη σκυτάλη οι τραπεζικοί τίτλοι θα κριθεί και η βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς αφού τίτλοι όπως των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δείχνουν «κουρασμένοι» με βάση την τεχνική ανάλυση. Και οι δύο έχουν δώσει σήμα πώλησης, με τον ΟΤΕ να προηγείται χρονικά λόγω και της φημολογίας για placement μετοχών του από το Δημόσιο στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v