Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «όπλα» του β΄ εξαμήνου για τις εισηγμένες

Ποιοι παράγοντες μπορούν να προσδώσουν δυναμική στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τι υποστηρίζουν οι απαισιόδοξοι. Το «μπόνους» από ενέργεια και τράπεζες, ο έλεγχος των δαπανών και οι αγορές που... «ξυπνούν».

Τα «όπλα» του β΄ εξαμήνου για τις εισηγμένες
Σχεδόν δέκα ημέρες μετά την εκπνοή του Μαρτίου και οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς για τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου είναι αρκετά συγκρατημένες.

«Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων συνέχισε να υποχωρεί στις περισσότερες αγορές, έστω και με μειούμενο ρυθμό. Είχαμε επίσης νέα κάμψη της ασφαλιστικής παραγωγής, νέα πτώση στις πωλήσεις των πρατηρίων βενζίνης, συνέχιση των προβλημάτων στο χώρο των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και ένταση των αντιξοοτήτων στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας (κλινικές & διαγνωστικά κέντρα). Επιπρόσθετα, συνεχίστηκε η κόπωση στο μέτωπο των εξαγωγών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Έτσι, οι όποιες βελτιώσεις στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών θα προέλθουν κυρίως από την έλλειψη έκτακτων ζημιών (βλέπε αναβαλλόμενη φορολογία και μεγάλες απομειώσεις), καθώς και από τη συνέχιση των πολιτικών περιορισμού των εξόδων», αναφέρει γνωστό χρηματιστηριακό στέλεχος.

Ο έλεγχος των δαπανών μάλιστα το 2013 ήταν τέτοιος που επέτρεψε σε περίπου τριάντα εισηγμένες εταιρείες να επιστρέψουν από τις ζημίες στα κέρδη, αν και οι περισσότερες εξ' αυτών δεν είχαν καταφέρει να ανεβάσουν το ύψος των πωλήσεών τους. Για φέτος λοιπόν, πολλές από τις περυσινές μειώσεις κόστους θα λειτουργήσουν σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ κάποια (περιορισμένα έστω) οφέλη θα προκύψουν και από το ενεργειακό κόστος, είτε μέσα από τις μειώσεις τιμών στο φυσικό αέριο, είτε μέσα από περιορισμένες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς ορισμένους βιομηχανικούς πελάτες της.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι κλάδοι για τους οποίους αναμένεται φέτος βελτίωση του τελικού αποτελέσματος, σε σχέση με την περυσινή χρονιά: Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, η ακτοπλοΐα, η τσιμεντοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι εταιρείες εμπορίας σιδήρου-χάλυβα και τα διυλιστήρια. Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια, η όποια περιορισμένη βελτίωση θα προκύψει σε σύγκριση με μια ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση της περυσινής χρονιάς.

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη των εταιρειών, η βελτίωση αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του έτους και αυτό γιατί από τότε θα αρχίσουν να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό, οι όποιες θετικές επιδράσεις αναμένονται.

Για παράδειγμα:

• Λόγω της εποχικότητας, ο αυξημένος τουρισμός (εκτιμήσεις για ιστορικό ρεκόρ 18,5 εκατομμυρίων επισκεπτών) θα επηρεάσει τη ζήτηση στην οικονομία από το Μάιο και μετά.

• Σταδιακή επίσης αναμένεται να είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη στη διεθνή ναυτιλία, όπως επίσης σταδιακά θα είναι τα οφέλη από την ολοένα και αυξημένη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (κατασκευές, πληροφορική).

• Η εγχώρια βιομηχανία -και μια σειρά εταιρειών που προσφέρουν σχετικές υποστηρικτικές υπηρεσίες- θα αρχίσουν ουσιαστικά να επωφελούνται από την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

• Από την 1η Ιουλίου πρόκειται να ξεκινήσει η μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από τις εργοδοτικές εισφορές.

• Η υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων αναμένεται να γίνει σταδιακά και κυρίως θα λάβει χώρα κατά το δεύτερο μισό του 2014. Οι τράπεζες δείχνουν ήδη διατεθειμένες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να χαμηλώσουν το ύψος των χρεώσεών τους: Άλλοτε διαγράφοντας τόκους υπερημερίας, άλλοτε μειώνοντας το κόστος του χρήματος σε εταιρείες που εμφανίζουν μεν λειτουργικά κέρδη, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλα επιτόκια και άλλοτε τέλος απέναντι σε ισχυρές επιχειρήσεις που εμφανίζουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Συνολικότερα, οι πιέσεις για περικοπές επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια θα ενταθούν στο βαθμό που θα συνεχίζεται το ψαλίδισμα στα επιτόκια των καταθέσεων και στις περιπτώσεις που οι μέτοχοι των εταιρειών αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ενισχύοντας κεφαλαιακά τις επιχειρήσεις τους.

• Στην περίπτωση των διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) προβλέπεται πως τα πολύ χαμηλά τρέχοντα διεθνή περιθώρια διύλισης θα ανακάμψουν σταδιακά μέσα στους υπόλοιπους μήνες του έτους, καθώς κάποιες ευρωπαϊκές μονάδες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v