Εισροές 49 δισ. το Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές ΟΣΕΚΑ

Οι μακροπρόθεσμες ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους €51 δισ., το Φεβρουάριο. Οι καθαρές πωλήσεις των Ομολογιακών ΑΚ ανήλθαν στα €24 δισ. Εκροές για τα Α/Κ χρηματαγοράς.

Εισροές 49 δισ. το Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές ΟΣΕΚΑ
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι ΟΣΕΚΑ (ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων) κατέγραψαν σημαντική αύξηση στην εισροή κεφαλαίων ύψους €49 δισ., μειωμένη όμως σε σχέση με τις εισροές των €69 δισ. του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Η μείωση αυτή οφείλεται στην εκροή κεφαλαίων από τα ΑΚ Χρηματαγοράς.

Οι μακροπρόθεσμες ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους €51 δισ., τις υψηλότερες εισροές από τον Ιανουάριο του 2013 και αυξημένες κατά €11 δισ. από τον προηγούμενο μήνα. Οι καθαρές πωλήσεις των Ομολογιακών ΑΚ ανήλθαν στα €24 δισ. σε σχέση με τα €13 δισ. του Ιανουαρίου. Οι καθαρές πωλήσεις των Μετοχικών ΑΚ παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (€12 δισ. από €10 δισ.). Οι καθαρές πωλήσεις των Μικτών ΑΚ μειώθηκαν στα €12 δισ. από τα €15 δισ. του Ιανουαρίου.

Τα ΑΚ Χρηματαγοράς κατέγραψαν καθαρές εκροές ύψους €2 δισ., μετά την αυξημένη εισροή κεφαλαίων ύψους €29 δισ. του Ιανουαρίου.

Οπως αναφέρει η ΕΘΕ οι καθαρές πωλήσεις των μη ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν στα €11 δισ. το Φεβρουάριο από τα €13 δισ. του προηγούμενου μήνα. Οι καθαρές εισροές των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία) παρέμειναν σταθερές στα €9 δισ.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Φεβρουαρίου έφθασε τα €7.140 δισ., αυξημένο κατά 2,4% από το τέλος Ιανουαρίου. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε και αυτό αύξηση ύψους 0,9% και ανήλθε στα €2.849 δισ. στο τέλος του μήνα. Συνολικά, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,0% και έφθασε τα €9.988 στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Η αυξημένη ζήτηση των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων το Φεβρουάριο, ήταν η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση των καθαρών πωλήσεων των μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, αντανακλώντας τις προσδοκίες για μειωμένο πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v