Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Το πάρτι τελείωσε στην Ελλάδα

Oι τρέχουσες αποτιμήσεις αντανακλούν προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγματικότητα λέει η Saxo Bank, που εκτιμά πως το β' τρίμηνο ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να διαπραγματεύεται γύρω στις 1.000 μονάδες. Οι προβλέψεις για Ευρώπη και ΗΠΑ.

Saxo Bank: Το πάρτι τελείωσε στην Ελλάδα

Οι μετοχές στην Ελλάδα έχουν ενισχυθεί κατά 180% από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και οι περισσότεροι προπορευόμενοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία επιτέλους βλέπει το φως στο τέλος του τούνελ.

Παρ' όλα αυτά, το πάρτι για τις μετοχές φτάνει στο τέλος του, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις αντανακλούν προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγματικότητα, υποστηρίζει η Saxo Bank.

Οι αναμενόμενες αποδόσεις στην πλειονότητα των μετοχών του Χ.Α. είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν τον μετοχικό κίνδυνο. Παράλληλα, δεν είναι λογικό η αποτίμηση των ελληνικών τίτλων να ξεπερνά τις αποτιμήσεις των μετοχών της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, σημειώνει και προσθέτει: Η άποψή μας για το δεύτερο τρίμηνο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. είναι ότι θα πρέπει να διαπραγματεύεται γύρω στις 1.000 μονάδες, δηλαδή διόρθωση 25% από τα σημερινά του επίπεδα. 

Προβλέψεις για την Ευρώπη: Μήπως πλέον πρέπει να αναφερόμαστε σε Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης;

Μετά από πολλά προβλήματα, η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω προκλήσεις στο β’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του τριμήνου, είναι πιθανόν ο αποπληθωρισμός και η έλλειψη ανάπτυξης να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα αντισυμβατικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση από τη δεκαετία του 1970, καθώς η απόκλιση των απόψεων ανάμεσα στους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, αναμένουμε τους ευρωσκεπτικιστές να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος των εδράνων του Ευρωκοινοβουλίου. Εάν οι Βρυξέλλες αφουγκραστούν τον παλμό του κόσμου, ίσως υπάρχει μια ελπίδα για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τα πολιτικά κόμματα φαίνεται πως θα συνεχίσουν να οδηγούν τις εξελίξεις.

Παράλληλα, ενώ φαίνεται ότι οι οικονομίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας βελτιώνονται, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια μεταφορά των προβλημάτων από αυτές τις χώρες του Νότου προς τη Γαλλία και σύντομα τη Γερμανία, η οποία είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ύφεσης μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, η Γαλλία και η Γερμανία ίσως δεχθούν πλήγμα από τις μειωμένες εξαγωγές, ιδίως στον τομέα των πολυτελών αγαθών, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ασία περιορίζονται.

Ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank, επισημαίνει τα εξής: «Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκπλήξει θετικά με την πολιτική αλληλεγγύη τους τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι είναι ανήσυχοι και οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Επιπλέον, η έλλειψη ενός υγιούς και μακροχρόνιου οικονομικού οικοδομήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει βασικό πρόβλημα. Στις αρχές του 2014, ο εφησυχασμός δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος, σε μια περίοδο όπου η εντροπία σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνίας αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της».

Προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία: Μια ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση

Οι πέντε πιο ευάλωτες χώρες (Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία και Τουρκία), οι οποίες έγιναν πλέον οκτώ με την προσθήκη της Αργεντινής, της Ρωσίας και της Χιλής, επιδιώκουν να ανακτήσουν την ισορροπία τους, καθώς ο περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άσκησε πτωτικές πιέσεις στα νομίσματά τους. Αυτό τις οδήγησε στην εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών και κατ’ επέκταση στην ανάσχεση της ανάπτυξης. Αυτή η ρευστή κατάσταση είναι γενικότερα θετική. Ωστόσο, πολλές χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική ταυτόχρονα -δηλαδή, να υποτιμήσουν το νόμισμά τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους-, με αποτέλεσμα να αναμένεται συρρίκνωση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την πιστωτική επέκταση των προηγούμενων ετών.

Όπως τονίζει ο Steen Jakobsen, «ήμασταν τόσο προσηλωμένοι στο να σώσουμε τον κόσμο, τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα, που αγνοήσαμε εντελώς τους ανθρώπους, την εκπαίδευση, τις υποδομές, την καινοτομία και την τεχνολογία. Δεν είναι οι ευρωεκλογές που θα καθορίσουν την τύχη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά το πώς αντιδρούν οι πολιτικοί στην ύφεση και στις ανισορροπίες που αυτή προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία».

Βασικά στοιχεία για τις επενδύσεις το 2014

Ομόλογα: Τα κρατικά ομόλογα θα είναι το μοναδικό επενδυτικό προϊόν με καλύτερη απόδοση κατά το α΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (λόγω ανισορροπιών και έλλειψης παραγωγικότητας).

Αγορά Συναλλάγματος: Η ισοτιμία EURUSD θα αγγίξει το 1,4000-1,4050 και έπειτα θα γίνει διόρθωση στο 1,2500, καθώς η ΕΚΤ θα χρειαστεί να λάβει μέτρα για τον αποπληθωρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ισοτιμία USDJPY ίσως φθάσει το 95,00 λόγω αύξησης της φορολογίας και εμφάνισης των πρώτων ενδείξεων ότι η πολιτική του πρωθυπουργού Abe δεν αποδίδει. Τα νομίσματα των οκτώ πιο ευάλωτων οικονομιών αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω 5%.

Εμπορεύματα: Θα σημειώσουν θετικές αποδόσεις κατά το β΄ τρίμηνο, καθώς τα πραγματικά επιτόκια μειώνονται. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε προς το α’ εξάμηνο του 2015 ίσως δεχτούν νέο πλήγμα, ενώ το γ’ τρίμηνο του 2014 αναμένεται να είναι περίοδος ρευστοποιήσεων και αποκόμισης κερδών για τα εμπορεύματα.

Μετοχές: Ο δείκτης S&P 500 θα αγγίξει τις 1.900-1.950 μονάδες, πριν προχωρήσει σε διόρθωση 30%. Οι μετοχές είναι το μοναδικό επενδυτικό προϊόν που δεν έχει επηρεαστεί μέχρι τώρα από τις μεταβολές του οικονομικού κύκλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v