BofA: Οι τιμές στόχοι στις τράπεζες

Αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία η Bank of America. Βλέπει όμως και ρίσκα, όπως ο πολιτικός κίνδυνος. Πώς σχολιάζει τις τρέχουσες τιμές των τραπεζών και πού οριοθετεί τις τιμές στόχους.

BofA: Οι τιμές στόχοι στις τράπεζες

Το πολύ επιτυχημένο τεστ της χώρας στις αγορές δείχνει ότι η Αθήνα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, σημειώνει η Bank of America σε ανάλυσή της με τίτλο «It's finally sunny in Greece». Προηγήθηκε η ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η προώθηση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων το οποίο επιτρέπει την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα και η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας. Επιπλέον, σημειώνει η BofA, βοήθησαν οι προσδοκίες ότι η χώρα θα λάβει μια μικρή ανακούφιση χρέους από τον επίσημο τομέα αργότερα φέτος, αλλά και -πιθανώς- μεγαλύτερη τα χρόνια που έρχονται.

Σημειώνει ότι η μακροοικονομική εικόνα βελτιώθηκε αλλά τα ρίσκα παραμένουν. Ο οίκος αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανάλυσή του η Ελλάδα θα ανακάμψει φέτος με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3% (σ.σ. 0,6% είναι η επίσημη πρόβλεψη). Εκτιμά ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα θα καταφέρει ευκολότερα να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.

Υπάρχουν όμως και ρίσκα. Όπως αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία δεν καταφέρνουν ακόμα να ευθυγραμμιστούν με τους πρόδρομους δείκτες, ενώ τα τελευταία δεδομένα για τον δείκτη PMI δείχνουν ότι η οικονομία επέστρεψε σε επίπεδα που σηματοδοτούν ύφεση.

Τονίζει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι «must» για την ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη παράλληλα όμως η πολιτική αστάθεια μπορεί να αυξηθεί στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου, αλλά και προς τις πιθανές βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα «mainstream» κόμματα κερδίζουν έδαφος κάτι που δείχνει ότι η αντιπολίτευση μπορεί ακόμα και να χάσει τις ευρωεκλογές ή να μην κερδίσει με ποσοστό ικανό να της επιτρέψει να ζητήσει εκλογές. Ειδική αναφορά γίνεται και στο Ποτάμι, το οποίο είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις και, σύμφωνα με την BofA, θα μπορούσε να διευκολύνει τη δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, η παραίτηση Μπαλτάκου δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση.

Οι τράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες, εκτιμά ότι τα στοιχεία από τα stress tests της ΤτΕ παρέχουν μια λογικά συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών. Όπως υποστηρίζει η BofA, μετά και την ΑΜΚ της Εθνικής ο κλάδος θα είναι ανακεφαλαιοποιημένος αρκετά ώστε να επωφεληθεί από την ελληνική ανάκαμψη.

Ωστόσο σημειώνει ότι η ανάκαμψη αυτή αντανακλάται ήδη στις αποτιμήσεις της Alpha Bank και της ΕΤΕ, ενώ η Πειραιώς δείχνει υπερτιμημένη στα σημερινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η τιμή-στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται στα 1,87 ευρώ, για την Alpha Bank στα 0,76 ευρώ ενώ για την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στα 3,42 ευρώ. 

Το πιθανό upside μπορεί να προέλθει από την ανάκτηση NPLs ή από ισχυρότερη της αναμενόμενης αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM). Στο αισιόδοξο σενάριο μάλιστα ο οίκος δεν αποκλείει την πιθανότητα οι τράπεζες να αρχίσουν σε κάποιο στάδιο να διανέμουν μέρισμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v