Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔΥΚΑ: Σκάνδαλο με οσμή insider trading στο ΧΑ

Σκληρή ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα στην αγορά από τον ΣΕΔΥΚΑ. Υποστηρίζει ότι αδικούνται οι Έλληνες επενδυτές στις περιπτώσεις των ΑΜΚ από Eurobank και ΕΤΕ καθώς και ότι δεν προστατεύθηκε το Χρηματιστήριο από το «προνομιακό» short selling.

ΣΕΔΥΚΑ: Σκάνδαλο με οσμή insider trading στο ΧΑ

«Tις τελευταίες δύο εβδομάδες συντελείται αθορύβως ένα τεράστιο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο όνομα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών Eurobank και Εθνικής», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ) σε ανακοίνωσή του. 

Κάνει λόγο για «σκάνδαλο με οσμή insider trading, προνομιακής αντιμετώπισης των ξένων επενδυτών, κακής διαχείρισης των δεδομένων τόσο από πλευράς διοίκησης των τραπεζών, όσο και από πλευράς θωράκισης από τις αρχές του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΔΥΚΑ, «το arbitrage και η στρέβλωση της αγοράς κατά την διαδικασία αύξησης του Μ.Κ της Eurobank, καθώς και το μετέπειτα προνομιακό “short selling” των ξένων θεσμικών, μετεξελίχθηκε σε αθρόες πωλήσεις των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που οι ξένοι θεσμικοί είχαν αποκτήσει σε τιμή σκανδαλωδώς ευνοϊκότερη από αυτή με την οποία έγινε η προηγούμενη αύξηση και στην οποία-υψηλότερη τιμή- είχε «επιτραπεί» να συμμετάσχουν οι Έλληνες επενδυτές. Θεσπίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την διαδικασία επένδυσης δύο ταχυτήτων βάσει της οποίας εμμέσως θίγονται για ακόμα μία φορά τα συμφέροντα των Ελλήνων επενδυτών.

Αποτελεί δε αρνητική παρακαταθήκη η νομιμοποίηση της στρέβλωσης της αγοράς από ξένα funds όταν η κρίση επιβάλλει συνολική αλλαγή νοοτροπιών τόσο από την κοινωνία, όσο και από τους λειτουργούς του πολιτικού και οικονομικού συστήματος».

Το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, χρηματοδοτείται με χρήματα των φορολογουμένων. Η προηγούμενη αύξηση της Εθνικής έγινε στην τότε προνομιακή τιμή των €4,29, καθόσον αυτό προέκυπτε μετά από reverse split. Για να δοθεί μια αίσθηση του μεγέθους, η αναπροσαρμοσμένη μέση τιμή κλεισίματος της Εθνικής για το 2007 ήταν 161 ευρώ. Σήμερα η Εθνική χρειάστηκε πάλι κεφάλαια. Αυτή τη φορά έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα €2,20 (τα μισά της περυσινής), αλλά αποφάσισε να προσφέρει τις φθηνές αυτές μετοχές μόνο σε ξένους ή / και σε όσους έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο, οι Έλληνες που αποφάσισαν πέρυσι να στηρίξουν την Εθνική και την εθνική προσπάθεια μένουν πάλι με «το μουντζούρη» στο χέρι και μάλιστα χωρίς το δικαίωμα να βελτιώσουν τη θέση τους συμμετέχοντας στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά:

* Ποιος αποφάσισε ότι οι Έλληνες που έχουν ακόμη τα χρήματά τους στην Ελλάδα είναι πολίτες δεύτερης διαλογής και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους «ξένους»;

* Γιατί οι τράπεζες ALPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκαναν τις φετινές τους αυξήσεις στις ίδιες ή και σημαντικά υψηλότερες τιμές από αυτές, που αγόρασαν οι Έλληνες πέρυσι, τιμώντας όσους τις εμπιστεύτηκαν, ενώ οι υπό κρατικό έλεγχο EUROBANK και Εθνική τις έκαναν σε σημαντικά χαμηλότερες; Που χάθηκαν τα λεφτά;

* Ποιος διασφαλίζει την ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών, στο Ελληνικό χρηματιστήριο;

Παρά την «σπουδή» του Υπουργείου οικονομικών να «εξαερώσει» την εγχώρια επενδυτική διαδικασία μέσω της επιβολής αλλοπρόσαλλης πολιτικής για την φορολόγηση της υπεραξίας, δεν διακρίνουμε την ίδια σπουδή για την προστασία του θεσμού της Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των μικροεπενδυτών κατά την διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου της Εθνικής και Eurobank», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v