Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Θα αγοράζουμε σε κάθε διόρθωση λόγω πολιτικής

Πιθανότητα άνω του 50% για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα βλέπουν οι αναλυτές του οίκου. Δηλώνουν όμως αγοραστές σε κάθε διόρθωση λόγω πολιτικών εξελίξεων. Ποιες μετοχές ανήκουν στις κορυφαίες επιλογές.

JP Morgan: Θα αγοράζουμε σε κάθε διόρθωση λόγω πολιτικής

Η ανάκαμψη από τη χρεοκοπία και το... φλερτάρισμα με την έξοδο από το ευρώ έχουν λίγο-πολύ ολοκληρωθεί και η Ελλάδα δείχνει ισχυρά σημάδια θετικής ανάπτυξης του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2007, υποστηρίζει η JP Morgan. Συμπληρώνει πως η εξέταση της BlackRock στους ισολογισμούς των τραπεζών πήγε απολύτως όπως αναμενόταν. Με το ονομαστικό ΑΕΠ να είναι 25% χαμηλότερο από την κορυφή και την ανεργία να παραμένει στο 28%, πρέπει ακόμα να υπάρξει μεγάλη επούλωση πληγών και ανάπτυξη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του α' τριμήνου ήταν καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν πολλοί. 

Αυτό που υπήρξε αξιοθαύμαστο, αναφέρει η ανάλυση, ήταν η διεύρυνση κατά 70% που κατέγραψε μέσα σε 7 εβδομάδες η ελληνική αγορά με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. "Στα 15 χρόνια στρατηγικής μας στην περιοχή των αναδυόμενων (CEEMEA) δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι παρόμοιο", σχολιάζει η JP Morgan, η οποία σημειώνει πως δεν μπορεί να εκπλήσσει η διόρθωση κατά 15% από το peak. 

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Εθνικής στις 20 Μαΐου σηματοδοτεί το τέλος των εκδόσεων και η JP Morgan αναμένει επανάληψη του ράλι. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κλείνουν το κενό με τα bunds, υποστηρίζει. 

Κλειδί αποτελεί το γεγονός ότι το 62% των fund managers αναδυόμενων αγορών είναι zero-weighted για την Ελλάδα. Καμία μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά δεν έχει περισσότερους zero-weighted επενδυτές. Το βασικό ρίσκο είναι η πολιτική, καθώς εν όψει των ευρωεκλογών η ισχνή πλειοψηφία της ελληνικής κυβέρνησης απειλείται. Η οικονομική ομάδα της JP Morgan δίνει πιθανότητες άνω του 50% να κηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ωστόσο δεν αναμένει η επόμενη κυβέρνηση να απειλήσει τα επιτεύγματα της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο οίκος σημειώνει πως θα "αγόραζε" σε οποιαδήποτε διόρθωση προκαλείται από την πολιτική.

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση overweight για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς να είναι η κορυφαία επιλογή της, αλλά και μεταξύ του top 10 στη στρατηγική CEEMEA.

Όπως αναφέρει, η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου (4 τράπεζες κατέχουν το 95% των δανείων) θα οδηγήσει σε υψηλότερες του κανονικού αποδόσεις μεσοπρόθεσμα, ενώ η κυβέρνηση, ο μέτοχος πλειοψηφίας στον τομέα, θέλει κερδοφόρες τράπεζες.

Τα top picks της JP Morgan είναι η Τράπεζα Πειραιώς (οverweight), η Alpha Bank (οverweight) και η ΔΕΗ (δεν καλύπτεται), ενώ θα απέφευγε την Εθνική καθώς θεωρεί ότι είναι η λιγότερο ελκυστική από τις εισηγμένες τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v