Την εκτίμησή του πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιταχύνει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει πολιτική που να μοιάζει περισσότερο με αυτή της FED, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο neoforum.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΕΠΕΥ κ. Ηλίας Ζαχαράκης.
«Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να αλλάξει πορεία, καθώς ο συνδυασμός της λιτότητας και του αποπληθωρισμού δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει ως ένα βαθμό πολιτική τύπου FED. Η απόφαση ουσιαστικά είχε ληφθεί από πριν, αλλά τώρα ήρθε η πίεση του ευρωπαϊκού αποτελέσματος να πιέσει περισσότερο την κατάσταση. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν θα δούμε αλλαγές από την 3η Ιουνίου, ή θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη.
Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει μόνο να μειώσει τα επιτόκια και να ρίξει χρήμα στην αγορά. Επιβάλλεται να πιέσει την ισοτιμία του ευρώ προς τα κάτω, η οποία κατά τα τελευταία χρόνια διατηρήθηκε σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Αν θέλουμε μια αξιοσημείωτη τόνωση των εξαγωγών μας, τότε η ισοτιμία θα πρέπει να κινηθεί προς το 1,30», επισήμανε.
Απαντώντας ο κ. Ζαχαράκης σε σειρά ερωτήσεων, μεταξύ άλλων δήλωσε:
• Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα δηλαδή σε 6-7 συνεδριάσεις, να ανακτήσει όλη την πτωτική υπερβολή που είχε προηγηθεί. Αν στο τέλος του μήνα κλείσει στις 1.200 μονάδες, τότε τα προηγούμενα επίπεδα τιμών μπορεί να φανούν σημαντικά χαμηλά για το επόμενο μεγάλο διάστημα. Θα μπορούσαμε να δούμε και νέα υψηλά μέσα στο έτος.
• Σήμα για βραχυχρόνια διόρθωση είχε δοθεί πολύ πριν την εκλογική αναμέτρηση. Πολλοί είδαν την πτώση ως μια συνηθισμένη διόρθωση και μια ευρύτερη ανοδική πορεία και δεν αντέδρασαν. Όσοι όμως είχαν τοποθετηθεί με δανεικά, η αγορά τους άδειασε. Επίσης, ορισμένοι πούλησαν λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, ποντάροντας ότι θα αγοράσουν μετεκλογικά χαμηλότερα. Η αγορά όμως δεν τους έκανε το χατίρι. Σήμερα, οι επτά στις δέκα μετοχές δίνουν σήματα ανοδικά.
• Σχετικά με το αναμενόμενο rebalancing, οι μεταβολές των σταθμίσεων δεν θα είναι τόσο μεγάλες και επίσης ως ένα βαθμό, αυτό έχει προεξοφληθεί από την αγορά.
• Η συμπεριφορά των warrants στο ταμπλό είναι πολύ καλύτερη από αυτή των τραπεζικών μετοχών. Τα warrants μαζεύονται συστηματικά από… «δέκα πλευρές». Θεωρώ πολύ πιθανόν να γίνει κάποια στιγμή μια προαιρετική δημόσια προσφορά, η οποία -από τη στιγμή που θα είναι προαιρετική- για να επιτύχει θα πρέπει να είναι πολύ καλή και να προσφέρει σημαντική απόδοση στους επενδυτές.
• Αν έπρεπε να αγοράσω μόνο δύο μετοχές από το ΧΑ, θα επέλεγα τη ΔΕΗ και την ΕΧΑΕ.
• Ο όγκος των συναλλαγών του ΧΑ προβλέπω ότι μπορεί μελλοντικά να ανεβεί με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες.