Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ολα τα αποτελέσματα του α' τριμήνου

Θετικά μηνύματα για πωλήσεις και κέρδη κι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των ταμειακών ροών δείχνει το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στην κλίνη του Προκρούστη δεκάδες εισηγμένες εταιρείες. Αναλυτικός πίνακας με τα βασικά μεγέθη.

Εισηγμένες: Ολα τα αποτελέσματα του α τριμήνου

Έντονο ήταν το αποτύπωμα που άφησε η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. για την οικονομική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2014.

Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα 189 εισηγμένων (τρίμηνα και εννεάμηνα για τις εταιρείες που κλείνουν κάθε 30ή Ιουνίου). Δηλαδή από όσες επιχειρήσεις δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις. Δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες και οι δύο εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (Αιολική και Alpha Trust Ανδρομέδα).

Τα βασικότερα στοιχεία που προκύπτουν είναι τα εξής:

• Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 14,63 στα 15,06 δισ. ευρώ (+2,9%), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις επιδόσεις ορισμένων μεγάλων εταιρειών και στις πωλήσεις επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Πάντως, φάνηκε πως ο ρυθμός ύφεσης στην εγχώρια αγορά έδειξε σαφή τάση αποκλιμάκωσης.

• Το αθροιστικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν βελτιωμένο και από 1,217 δισ. ανέβηκε στο 1,46 δισ. ευρώ.

• Βελτίωση παρατηρήθηκε και στα προ φόρων αποτελέσματα, που από ζημίες 17,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε κέρδη 193,5 εκατ. ευρώ.

• Ιδιαίτερα δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθώς:

1) Στις 31 Μαρτίου 2014 συνολικά 30 εταιρείες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Παράλληλα, 59 εισηγμένες υποχρεώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο σε αρνητικό EBITDA. Από αυτές τις 59, οι 41 (οι περισσότερες δηλαδή) είχαν σημειώσει αρνητικό EBITDA και το πρώτο τρίμηνο του 2013. Από τις 189 εταιρείες του πίνακα οι 93 (περισσότερες από τις μισές) υποχρεώθηκαν σε ζημίες προ φόρων τόσο στο πρώτο φετινό τρίμηνο, όσο και την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

• Είχαμε 18 εταιρείες που από ζημίες πέρασαν σε κέρδη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Axon Holdings, Byte, CPI, Euromedica, Kleemann, Lamda Development, Αττικές Εκδόσεις, Αφοί Κορδέλλου, ΕΛΓΕΚΑ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΕΛΤΡΑΚ, Κούμπας, ΛΑΝΑΚΑΜ, Νάκας, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος και ΣΑΟΣ (κάποιες εξ αυτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις).

• Αντίθετα, 17 εισηγμένες που στο πρώτο περυσινό τρίμηνο είχαν σημειώσει κέρδη φέτος υποχρεώθηκαν σε ζημία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η FG Europe, η Frigoglass, η Motor Oil, η Nexans, ο Νηρέας και η Σωληνουργεία Κορίνθου.

• Οι περισσότερες εταιρείες συνέχισαν και στο πρώτο τρίμηνο του έτους τη συγκρατημένη στάση τους απέναντι στις επενδύσεις (αβεβαιότητα, δυσκολίες στην εύρεση ρευστότητας) με αποτέλεσμα οι επενδυτικές ταμειακές ροές των 189 αυτών εταιρειών να μην υπερβούν αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ (922 εκατ. ευρώ).

• Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά την έμφαση που δίνουν οι περισσότερες στη διαφύλαξη της ρευστότητάς τους, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αθροιστικά αρνητικές και διαμορφώθηκαν στα -692 εκατ. ευρώ. Οι κυριότεροι λόγοι που ερμηνεύουν αυτήν την εξέλιξη είναι: α) Οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξαντλήσει τα τελευταία χρόνια κάθε περιθώριο σφιξίματος του ζωναριού, β) αρκετές με ικανοποιητική ρευστότητα επιλέγουν τώρα να πληρώνουν νωρίτερα τους προμηθευτές τους, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές αγορών, γ) Οι εταιρείες που βλέπουν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν χρειάζονται περισσότερο κεφάλαιο κίνησης.

• Σε επίπεδο κλάδων, ξεχώρισε η άνοδος των εργασιών των κατασκευαστικών λόγω και της επανεκκίνησης των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων.

Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, τέλος, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα εξής:

Πρώτον, το α’ τρίμηνο κάθε έτους είναι περίοδος αρνητικής εποχικότητας (και αποτελεσμάτων) για μια σειρά κλάδους (π.χ. ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις).

Δεύτερον, η όποια βελτίωση της οικονομίας άρχισε να εμφανίζεται -σύμφωνα τουλάχιστον με παράγοντες της αγοράς- από τον Μάρτιο και μετά, οπότε δεν έγινε ορατή στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Τρίτον, η πλήρης αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μιας εταιρείας απαιτεί περισσότερα στοιχεία από αυτά που αναγράφονται στον παρατιθέμενο πίνακα, καθώς επίσης και σειρά άλλων δεδομένων που αφορούν την επιχείρηση και τον κλάδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v