Stansberry: Τέσσερις λόγοι για Buy στη Μυτιληναίος

Την εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση, τις ισχυρές ταμειακές ροές αλλά και την είσοδο της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος προτάσσει η Stansberry, θέτοντας σύσταση "buy" για τη μετοχή του ομίλου. Βλέπει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγχώριο ενεργειακό τομέα.

Stansberry: Τέσσερις λόγοι για Buy στη Μυτιληναίος

Η αμερικανική ανεξάρτητη εταιρεία Stansberry Investment Research με μεγάλη απήχηση σε US fund managers και smart money προτείνει την αγορά της Μυτιληναίος σε έκθεσή της. 

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει συγκεκριμένα: «Προσθέτουμε τη Μυτιληναίος στο χαρτοφυλάκιό μας για να αυξήσουμε τη θέση μας στην ελληνική ανάκαμψη. Συνυπολογίζουμε τις ευκαιρίες ιδιωτικοποίησης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που εν δυνάμει θα παίξει η Μυτιληναίος σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της χώρας και γι' αυτό επιδιώκουμε ακόμα μεγαλύτερη έκθεση στο πλαίσιο αυτής της τάσης. Όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι αξίζει να επενδύσει κανείς στη Μυτιληναίος ...». Στη συνέχεια της έκθεσης υπεισέρχεται αναλυτικά στις επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου και στις δυναμικές τους.

Η Stansberry ξεχωρίζει τη Μυτιληναίος λόγω της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών - μείωση του καθαρού δανεισμού. «Αξίζει να σημειώσουμε ένα πράγμα: Η διοίκηση έχει μειώσει την καθαρή θέση του χρέους της σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Το καθαρό χρέος (χρέος μείον διαθέσιμα) στο τέλος του 2012 ανερχόταν σε 722 εκατομμύρια €. Η μείωση του συνολικού χρέους και η διατήρηση ταμειακών διαθεσίμων συνέβαλαν στη μείωση της καθαρής θέσης του χρέους κατά περισσότερο από 200 εκατομμύρια € και αυτό στο τέλος του 2013 ανερχόταν σε ποσό λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια €».

Παράλληλα, τονίζει ότι η αποτίμηση της μετοχής είναι ελκυστική σε όρους EV/EBITDA, EV/Free Cash Flow και P/BV. «Πιστεύουμε ότι η απόκτηση ολόκληρου του ομίλου για μια επιχειρηματική αξία που είναι μόλις εξαπλάσια του EBITDA είναι επίσης υπερβολικά φθηνή τιμή. Επιπλέον, ίσως να πρέπει να λάβετε υπ' όψιν και την τιμή της μετοχής, που είναι μόνον το 3,8 των ταμειακών της ροών. Ακόμα καλύτερα... εξετάστε την τιμή της σε σύγκριση με την ελεύθερη ταμειακή ροή.

Όπως αναφέρει, οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) είναι ιδιαίτερα ελκυστικό μέγεθος, διότι δεν επιτρέπει να πειράξει κανείς τους αριθμούς. Πρόκειται για αυτό που απομένει αφού θα έχουν ληφθεί υπ' όψιν όλες οι λειτουργικές και κεφαλαιακές δαπάνες. Αν θεωρήσουμε ότι η διαπραγμάτευση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας αυτήν τη στιγμή είναι μόνον 5,5 φορές το FCF, πιστεύουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς καλύτερη αξία στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης, ελκυστικός είναι και ο δείκτης της αξίας των μετοχών της εταιρείας σε σχέση με τη λογιστική της αξία (P/BV), που φτάνει στο 0,8, που είναι σαν να αγοράζεις 1 δολάριο προς $0,80. Και η μετοχική αξία προς τα έσοδα της εταιρείας (price-to-sales) είναι μόνον 0,4».

Αν συγκρίνουμε με το 2007, εκείνη τη χρονιά οι ετήσιες πωλήσεις της ήταν κάτι παραπάνω από 900 εκατ. ευρώ, δίνοντας 189 εκατ. ευρώ κέρδη, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς ο δείκτης EV/EBITDA έκλεισε στο 10,5. Αν όλα τα λοιπά μεγέθη παρέμεναν σταθερά στην κεφαλαιακή δομή της εταιρείας και εφαρμόζαμε τους δείκτες αυτούς στα κέρδη της περασμένης χρονιάς, τότε θα είχαμε τιμή μετοχής περίπου 14 ευρώ, δηλαδή περίπου 150% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Τέλος, σημειώνει ότι ένας επιπλέον λόγος για την επιλογή είναι η σχέση με τη Fairfax, αφού όπως αναφέρει η Μυτιληναίος είναι μία από τις αγαπημένες μετοχές του Prem Watsa (η Fairfax κατέχει ποσοστό άνω του 5% στην εταιρεία και εκπροσωπείται στο Δ.Σ.).

Όπως σημειώνεται «εμείς πιστεύουμε ότι η Μυτιληναίος είναι μια σπουδαία επένδυση σε έναν βιομηχανικό όμιλο που αναμένεται συνεχώς να κερδίζει καθώς η οικονομία θα στέκεται ξανά στα πόδια της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v