Euroxx: Βελτιωμένα τα αποτελέσματα των τραπεζών

Η Euroxx Sec. διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές στόχους για Alpha Ban, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, την αξιολόγηση "overweight" και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ δεν μεταβάλλει ούτε τις προβλέψεις για το 2014-2017. Παραμένει top pick η Alpha.

Euroxx: Βελτιωμένα τα αποτελέσματα των τραπεζών

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι συστημικές ελληνικές τράπεζες για το α' τρίμηνο, εξαιρουμένων των διαφόρων μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων και της εποχικότητας, επιβεβαίωσαν τη βελτίωση των βασικών εσόδων, των λειτουργικών δαπανών και των τάσεων στην ποιότητα των assets, σχολιάζει η Euroxx Sec.

Όπως αναφέρει, σε επίπεδο κερδοφορίας, η Εθνική παρέμεινε κερδοφόρα χάρη στην ανθεκτικότητα των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία, τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Οι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς κατάφεραν να μειώσουν τις καθαρές ζημιές τους κατά 32-36% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας κυρίως τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για περιορισμό του κόστους καθώς και την μείωση των προβλέψεων. Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, μετά τις προσφάτως ολοκληρωθείσες διαδικασίες ΑΜΚ, όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν καλή κεφαλαιοποίηση (Core Tier 1 από 14,4% έως 17,7%).

Η Euroxx εστιάζει στα εξής στοιχεία:

-Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 1-4% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, που αντιστάθμισε την χαμηλότερη συνεισφορά από δάνεια λόγω της απομόχλευσης και των υψηλότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένου του κόστους της ενοποίησης και άλλων εκτάκτων στοιχείων) υποχώρησαν κατά 9-21% σε τριμηνιαία βάση σε επίπεδο ομίλου, λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, της βελτιστοποίησης του κόστους μισθοδοσίας, της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού και του εκτεταμένου εξορθολογισμού των υποκαταστημάτων.

-Τα κέρδη προ προβλέψεων (εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων) διαμορφώθηκαν στα 194-438 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο, εμφανίζοντας άνοδο 4-24% σε τριμηνιαία βάση.

-Οι προβλέψεις υποχώρησαν κατά 7-29% σε τριμηνιαία βάση.

-Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κυμάνθηκε από 23% έως 37,9%, με τον σχηματισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να συνεχίζει να επιβραδύνεται για όλες τις τράπεζες.

Η Euroxx Sec. διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές στόχους για την Alpha Bank (0,90 ευρώ), Eurobank (0,50 ευρώ), Εθνική Τράπεζα (3,30 ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (2,20 ευρώ), την αξιολόγηση "overweight" και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ δεν μεταβάλλει ούτε τις προβλέψεις για το 2014-2017.

Όπως επισημαίνει, το βασικό ρίσκο για την αποτίμηση/αξιολόγηση των τραπεζών είναι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και η επίπτωση που μπορεί να έχει στο Grecovery.

Η Alpha Bank παραμένει Top Pick της χρηματιστηριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v