Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Beta: Πώς αξιολογεί το roadshow στη Νέα Υόρκη

Οι κυριότερες διαφορές στο φετεινό Roadshow σε σχέση με πέρυσι είναι το ενδιαφέρον που υπήρξε πολύ μεγαλύτερο και ότι άλλαξε το προφίλ των επενδυτών, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής.

Beta: Πώς αξιολογεί το roadshow στη Νέα Υόρκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Beta Χρηματιστηριακής κ. Βαγγέλη Χαρατσή, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο neoforum.gr, σχετικά με το πρόσφατο roadshow των ελληνικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη, αλλά και με την «επόμενη μέρα» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

«Οι εντυπώσεις μου για το roadshow της Νέας Υόρκης είναι θετικές. Οι κυριότερες διαφορές σε σχέση με πέρυσι είναι το ενδιαφέρον που υπήρξε πολύ μεγαλύτερο και ότι άλλαξε το προφίλ των επενδυτών. Πρώτα απ’ όλα είδαμε αρκετούς διαχειριστές που δεν γνωρίζαμε παλαιότερα και στη συνέχεια παρατηρήσαμε μια μερική στροφή με τα distress funds να μειώνονται και να αυξάνονται εκείνοι οι επενδυτές που διακρίνονται από μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα».

Στο ερώτημα, πώς βλέπουν οι ξένοι το ΧΑ, ο κ. Χαρατσής απάντησε: «Εξέφρασαν μια δυσφορία γιατί τους ξέφυγαν οι αποτιμήσεις και οι μεγάλες αποδόσεις που έχουν αποφέρει μετοχές, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και οι τράπεζες. Το πολιτικό ρίσκο δεν φάνηκε να τους απασχολεί ιδιαίτερα, ενώ σε ότι αφορά τα περί GREXIT, αν και δεν το απέκλεισαν, τελικά δεν έδειξαν να τους πολυενδιαφέρει.

Εντύπωση επίσης μου έκανε ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται και για εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης, εστιάζοντας σε εκείνες που θα ωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θέλουν να εντοπίσουν.

Επιπρόσθετα, οι ξένοι, πέραν των εισηγμένων εταιρειών, ενδιαφέρονται γενικότερα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, όπως στον τομέα των private equities, στα ακίνητα, στα ξενοδοχεία, κ.λπ.».

Αλλαγή σκυτάλης

Ρωτήθηκε ο κ. Χαρατσής αν βλέπει στο ΧΑ μια αλλαγή σκυτάλης με ορισμένους ξένους επενδυτές να αποχωρούν και κάποιους άλλους να αγοράζουν. «Γίνεται αυτό και αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, τότε το φαινόμενο αυτό θα πάρει μεγαλύτερη έκταση στο μέλλον.

Ακόμη είμαστε στη φάση που πολλοί ξένοι διαχειριστές προσπαθούν να ενημερωθούν για την Ελλάδα, να γνωρίσουν τις εταιρείες και τα μακροοικονομικά. Το θετικό είναι πως η Ευρώπη βρίσκεται στη μόδα για επενδύσεις, με την Ελλάδα να αποτελεί τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής περιφέρειας» σημείωσε ο κ. Χαρατσής.
Τέλος, στο ερώτημα για το αν θα μπορούσαμε να δούμε άμεσα κάποιες εισροές από το roadshow της Νέας Υόρκης, ο κ. Χαρατσής ήταν επιφυλακτικός:

«Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται συνήθως σταδιακά και όχι όπως πχ η περίπτωση ενός rebalancing όπου συχνά οι αλλαγές είναι άμεσες. Η ουσία πάντως είναι πως η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά, η οποία σημείωσε καλές αποδόσεις τελευταία και έχει μια βαρύτητα που δεν είναι αμελητέα, έτσι ώστε να μπορούν να την αγνοήσουν.
Δεν έχω τελευταία στοιχεία, αλλά πριν από δύο περίπου μήνες μια έκθεση της JP Morgan έλεγε πως το 85% των επενδυτών που με βάση τη στρατηγική τους τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, είχε μηδενική έκθεση στην Ελλάδα, ενώ είχε μεγαλύτερη έκθεση στην πολυτάραχη (τουλάχιστον τότε) Αίγυπτο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως υπάρχει σημαντική ρευστότητα στο εξωτερικό που υπάρχει πιθανότητα να διοχετευθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v