Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσοχοΐδης: Τα ατού της αγοράς ομολόγων

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ -και γνωστός χρηματιστής- κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης μιλά για το «καυτό» αυριανό συνέδριο με θέμα τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το πρόβλημα, οι αναζητήσεις και οι προσδοκίες.

Χρυσοχοΐδης: Τα ατού της αγοράς ομολόγων

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ και γνωστού χρηματιστή Νίκου Χρυσοχοΐδη (φωτό) στο neoforum.gr σχετικά με αυριανό συνέδριο, θέμα του οποίου είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που έχει την αιγίδα τόσο της ΕΧΑΕ, όσο και του Υπουργείου Οικονομικών.

«Πιστεύω πως πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, καθώς το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απασχολεί πανευρωπαϊκά τόσο τις κεντρικές τράπεζες, όσο και τις κυβερνήσεις των χωρών. Από πέρυσι άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποδείξει ότι οδεύουμε σε μια προσπάθεια απομόχλευσης του ευρωπαϊκού συστήματος, προκειμένου να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των δανείων και οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Άλλωστε, στο πρόσφατο συνέδριο του EUROFIN που έλαβε χώρα προ μηνός στην Αθήνα, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και μεγάλων διεθνών οίκων, συζήτησαν για το πώς θα οργανωθούν καλύτερα αυτές οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, ή διαφορετικά για το πώς η αγορά ομολόγων θα μπορέσει να λειτουργήσει περισσότερο υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι μεγάλοι Όμιλοι έχουν κατά κανόνα ευκολότερη πρόσβαση».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης βέβαια, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ο όρος «μικρομεσαία επιχείρηση» έχει διαφορετική διάσταση από αυτόν που νομίζουμε στην Ελλάδα: «Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούνται ως μεσαίες προς μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αρκετές ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να ενταχθούν σ' αυτό το πλαίσιο, σε περίπτωση φυσικά που το επιθυμούν».

Τι περιμένει όμως να ακούσει ο κ. Χρυσοχοΐδης από το αυριανό συνέδριο;

«Υπάρχουν τρεις τρόποι άντλησης κεφαλαίων: α) από τις μετοχικές αγορές β) από τις αγορές ομολόγων και γ) από τις τράπεζες. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη εναλλακτικές υποαγορές, όπως πχ η ΕΝΑ στην Ελλάδα, το AIM στη Μεγάλη Βρετανία και η αγορά μικρών επιχειρήσεων στη Γερμανία.

Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να δούμε είναι το κατά πόσο οι αγορές αυτές έχουν αποδώσει έως σήμερα και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Για παράδειγμα, η ελληνική ΕΝΑ δεν έχει αποδώσει τα δέοντα σε μια περίοδο βέβαια, που η χώρα επλήγη από πρωτοφανή κρίση.

Στην αγορά σταθερού εισοδήματος, η Ελλάδα υπολείπεται, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη αγορά εταιρικών ομολόγων με ελεύθερη πρόσβαση. Γνωρίζουμε επίσης ότι στην Ευρώπη γενικότερα, δεν έχει αναπτυχθεί σαφώς αυτό το σκέλος, εκτός ίσως από την περίπτωση της Γερμανίας.

Πιστεύω λοιπόν πως η αυριανή συζήτηση θα επικεντρωθεί κυρίως στο πώς θα οργανωθούν αποτελεσματικότερα αυτές οι αγορές και περιμένω με ενδιαφέρον να ακουστούν προτάσεις και να διαπιστωθεί ο βαθμός ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων».

Σε ερώτηση για το αν οι συνθήκες για ανάπτυξης της αγοράς εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα είναι ώριμες, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε:

«Όλα τα ομόλογα της τελευταίας διετίας έχουν αποφέρει σημαντικές αποδόσεις. Επίσης υπάρχει μια «μόδα» υπέρ των ομολόγων του Ευρωνότου. Η οργανωμένη και ελεύθερη αγορά εταιρικών ομολόγων -θα προσέθετα και των κρατικών- αποτελεί παλιό και πάγιο αίτημα κυρίως των Ελλήνων χρηματιστών, όσο και της πλατφόρμας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει την τεχνική υποδομή για να υποστηρίξει μια τέτοια αγορά, αλλά μέχρι τώρα ούτε οι κατάλληλες συνθήκες υπήρχαν, αλλά ούτε και η ρευστότητα. Ίσως, οι συνθήκες να είναι σήμερα πολύ ωριμότερες.

Μέσω της αγοράς σταθερού εισοδήματος με τα εταιρικά ομόλογα ως εργαλείο, ενδεχομένως κάποιοι επενδυτές να αισθανθούν πιο άνετα σε σχέση με την τοποθέτηση στη μετοχή της ίδιας εταιρείας. Υποψιάζομαι πως αυτή είναι η ελπίδα και η απάντηση στο γιατί θα βοηθήσει μια τέτοια αγορά ομολόγων.

Η επένδυση σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης συνήθως σχετίζεται περισσότερο με το στόχο της επίτευξης κεφαλαιακών κερδών και λιγότερο με τη σταθερή απόδοση μέσω μερισμάτων. Για να αποκομίσει όμως κάποιος κεφαλαιακό κέρδος, χρειάζεται μεγάλη εμπορευσιμότητα, η οποία όμως δεν υπάρχει. Άρα, ο επενδυτής είτε θα πρέπει να είναι υπομονετικός για μεγάλα χρονικά διαστήματα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), είτε να μην ασχοληθεί με μια τέτοια τοποθέτηση. Ενδεχομένως λοιπόν, η αγορά εταιρικών ομολόγων που δίνει άμεσα απόδοση μέσω του τοκομεριδίου, να είναι πιο ελκυστική για ορισμένους επενδυτές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v