Barclays: Στην Ελλάδα το ισχυρότερο τραπεζικό rebound

Η ταχύτατη συγκέντρωση του κλάδου οδηγεί σε συνέργειες κόστους και σε οφέλη κλίμακας, σημειώνει η Barclays. Βλέπει πλεονέκτημα από την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς.

Barclays: Στην Ελλάδα το ισχυρότερο τραπεζικό rebound

Οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν υπεραποδώσει έναντι των τραπεζών του Βορρά, λόγω των καλύτερων προοπτικών εσόδων, της βελτιούμενης ορατότητας σε ό,τι αφορά την πιστωτική ποιότητα, της προόδου στη διόρθωση των ισολογισμών τους και -προσφάτως- λόγω του κινήτρου των φθηνών δανείων που θα μοιράσει η ΕΚΤ (TLTRO), σύμφωνα με την Barclays. Ωστόσο, καθώς οι αποτιμήσεις φαίνονται πιο δύσκολες, ιδιαίτερα σε σχέση με τον Βορρά, η Barclays παραμένει επιλεκτική σε ό,τι αφορά τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου.

Για τις ελληνικές, αναφέρει πως η λειτουργική ανάκαμψη και το turnaround στην κερδοφορία τους βρίσκονται σε χαμηλότερη βάση και ως εκ τούτου εκτιμά πως θα είναι ισχυρότερα σε άλλες περιοχές του Νότου. Τα επισφαλή δάνεια, ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα κόστη των καταθέσεων, η βοήθεια στη ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα, ο αριθμός των εργαζομένων, όπως και ο αριθμός των καταστημάτων μειώνονται.

Η Barclays εκτιμά πως υπάρχει προοπτική ανόδου καθώς θα σταματά η απομόχλευση της ελληνικής οικονομίας, τα δάνεια θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα ομαλοποιηθούν και οι νεοϊδρυθείσες μονάδες αναδιάρθρωσης χρέους (bad banks) θα αρχίσουν να ξαναγεννούν καθαρά έσοδα από τόκους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις στρατηγικές επιχειρήσεις που έχουν χρεοκοπήσει.

Η ταχύτατη συγκέντρωση του κλάδου οδηγεί σε συνέργειες κόστους και σε οφέλη κλίμακας, σημειώνει η Barclays, προσθέτοντας ότι η ολιγοπωλιακή δομή μιας εκ των πιο συγκεντρωμένων τραπεζικών αγορών της Ευρώπης αποτελεί εμπόδιο για τις μελλοντικές ανταγωνιστικές πιέσεις.

Μεσοπρόθεσμα, η Barclays εκτιμά πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να εμφανίσουν πραγματική απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 15%.

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα ωφεληθούν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v