Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bank of America: Top pick ο ΟΤΕ, «buy» για Alpha - Πειραιώς

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα η νέα έκθεση του οίκου. Προβληματίζει η έκθεση του ΔΝΤ, «ελαχιστοποιείται» το πολιτικό κεφάλαιο για μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί κορυφαία επιλογή τον ΟΤΕ, «αγοράζει» Alpha, Πειραιώς. Ποιες είναι οι τιμές-στόχοι.

Bank of America: Top pick ο ΟΤΕ, «buy» για Alpha - Πειραιώς

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα για το 2014 και το 2015 προχώρησε η Bank of America Merrill Lynch, τονίζοντας πως η γενική εικόνα για την ελληνική οικονομία παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο σημειώνει πως κρατά «ουδέτερη» στάση για την Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Δηλώνει επιφυλακτική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους το β' εξάμηνο και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο λειτουργούν αρνητικά. Επίσης, ο διεθνής οίκος τονίζει πως ο ΟΤΕ παραμένει κορυφαία επιλογή του στην Ελλάδα, ενώ παραμένει «αγοραστής» για Alpha Bank και Πειραιώς.

Αναβάθμιση προβλέψεων, όμως τα ρίσκα παραμένουν

Όπως επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, πρόσφατα προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,2 μονάδα βάσης για το 2014 και 2015 στο 0,5% και 1,7% αντίστοιχα. Οι αναβαθμίσεις αυτές έγιναν μετά τη μικρή θετική έκπληξη του ΑΕΠ του α' τριμήνου, που διαμορφώθηκε στο -0,9% έναντι -1,1% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ωστόσο, η γενική εικόνα για την ελληνική οικονομία παραμένει αμετάβλητη, καθώς ο οίκος αναμένει βραδεία βελτίωση, υπό την προϋπόθεση της απουσίας πολιτικών αναταράξεων.

Όπως σημειώνει η BofAML οι εξαγωγές και οι επενδύσεις εξακολουθούν να μην ανακάμπτουν, ενώ το πολιτικό κεφάλαιο που χρειάζεται για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας ελαχιστοποιείται. Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται τώρα στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2015, όπου θα χρειαστεί 180 ψήφους για να εκλέξει νέο Πρόεδρο και να αποφύγει τις πρόωρες εθνικές εκλογές, εκτιμά.

Top pick ο ΟΤΕ

Όπως επισημαίνει η BofAML, ο ΟΤΕ (Buy, τιμή-στόχος €12,8 ανά μετοχή) παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές της στην Ελλάδα. Θεωρεί πως το ανταγωνιστικό περιβάλλον γίνεται πιο λογικό, και πως τα αρχικά οφέλη μιας βελτιούμενης οικονομίας θα είναι ορατά ακόμα και από το επόμενο τρίμηνο. Συνολικά, θεωρεί πως ο ΟΤΕ βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης του guidance για τις ελεύθερες ταμειακές ροές, καθώς και για την απομόχλευση και την αύξηση της κερδοφορίας του. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η μικρή μόχλευση του ισολογισμού ενισχύουν την άποψη ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται στον σωστό δρόμο για αποκατάσταση της καταβολής μερίσματος από το 2015.

«Αγοραστής» για Alpha και Πειραιώς, «ουδέτερη» για Eurobank

Η Bank of America Merrill Lynch σημειώνει πως παραμένει «αγοραστής» για τις μετοχές της Alpha Bank (τιμή-στόχος 0,81 ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς (τιμή-στόχος 1,99 ευρώ), από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση της για τη Eurobank (τιμή-στόχος 0,44 ευρώ). Αποδίδει το πρόσφατο sell off στις ανησυχίες της αγοράς αναφορικά με τα ρίσκα επάρκειας κεφαλαίου, τα οποία «υπενθύμισε» με την έκθεσή του τον Ιούνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Για εμάς», σημειώνει η BofAML, «οι υποθέσεις της EBA για τα stress tests είναι κοντά σε αυτές της BlackRock στο αρνητικό σενάριο». Όπως εκτιμά, οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες ίσως θα είναι διαχειρίσιμες για τις ελληνικές τράπεζες. Το βασικό σενάριο του οίκου δεν προβλέπει επιπλέον έκδοση κοινών μετοχών από τις τράπεζες που καλύπτει. Το ρίσκο για το outlook θα μπορούσε να είναι οι πιθανές επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα σχετίζονταν με την έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη.

Σε «ουδέτερη» θέση η Ελλάδα στις Παγκόσμιες Αναδυόμενες Αγορές

Η Bank of America Merrill Lynch παραμένει «ουδέτερη» όσον αφορά τη σύσταση για την Ελλάδα, λόγω της στήριξης της ΕΚΤ και της ευαισθησίας των αμερικανικών επιτοκίων. Η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα συνεχίζει να πυροδοτεί αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα κέρδη των μετοχών του χρηματοοικονομικού και καταναλωτικού τομέα, σημειώνει.

Ωστόσο, η προειδοποίηση του ΔΝΤ στις αρχές του μήνα αναφορικά με το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησε σε διεύρυνση των spreads των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών, και σε πιο αδύναμο κλίμα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. Σύμφωνα με τον οίκο, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα μετριάζουν την όποια αισιοδοξία. 

*** Δείτε στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" της αποτιμήσεις της BofA Merrill Lynch για τις ελληνικές μετοχές που καλύπτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v