Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips: Οι πεντάδες για «επίθεση» και «άμυνα»

Οι νέες συνθήκες στο χρηματιστήριο και ποια είναι η «ιδιαιτερότητα» έναντι των ξένων αγορών. Οι κρίσιμες συγκρίσεις και η μεταβλητότητα των μετοχών. Πώς διαφοροποιούν τα δεδομένα οι όγκοι συναλλαγών. Αναλυτικοί πίνακες.

Blue chips: Οι πεντάδες για «επίθεση» και «άμυνα»

H αύξηση του κινδύνου και η στάση επιφυλακής στις ελληνικές μετοχές είναι εμφανείς στις συνεδριάσεις του τελευταίου μήνα.

Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν κουμπωμένοι, ενώ ο παράγοντας ανησυχίας είναι τα stress tests για τις εγχώριες τράπεζες, παράγοντας που μάλιστα έρχεται στο προσκήνιο πιο δυναμικά μετά τα προβλήματα της πορτογαλικής Banco Espirito Santo. Ταυτόχρονα οι επενδυτές σταθμίζουν τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Γάζα, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Παρότι οι ξένοι δείκτες στην πλειονότητά τους κινούνται κάτω από τους μέσους όρους τους όσον αφορά τη μεταβλητότητα, δηλαδή τον κίνδυνο, οι ελληνικοί δείκτες κινούνται υψηλότερα, στοιχείο το οποίο δείχνει την ιδιαιτερότητα της εγχώριας αγοράς τίτλων. Ειδικά στις τελευταίες συνεδριάσεις, ελάχιστες μετοχές έχουν καταφέρει να κινηθούν διαφορετικά από τον Γενικό Δείκτη.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα από όλους στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Οι δύο ελληνικοί δείκτες εμφανίζουν μεταβλητότητα λίγο κάτω από 30%, ενώ οι ευρωπαϊκοί διαμορφώνονται σε μέσα επίπεδα 12%-15%. Ο δείκτης-βαρόμετρο για το Χ.Α. των ελληνικών τραπεζών εμφανίζει δείκτες ετησιοποιημένης μεταβλητότητας άνω του 35%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη προσεγγίζει το 22%.

Οι μετοχές με τη χαμηλότερη μεταβλητότητα, αν η αγορά συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, μπορεί να εξακολουθήσουν να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις από την αγορά, αλλά στον αντίποδα θα εμφανίσουν μικρότερη άνοδο σε περίπτωση που βρεθεί ο καταλύτης και η αγορά κινηθεί έντονα ανοδικά.

Το γεγονός ότι μερικές από τις 25 μετοχές εμφανίζουν δείκτες μεταβλητότητας ως και 50% στους τελευταίους έξι μήνες, όταν ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει 26%, σημαίνει ότι οι εν λόγω τίτλοι είθισται να κινούνται έως δύο φορές πιο έντονα τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο της αγοράς.

Επίσης, σε αγορές μετοχών όπως η ελληνική, όπου η αξία συναλλαγών δεν είναι υψηλή, η αυξημένη μεταβλητότητα ενισχύει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο επενδυτής, αφού με μικρό όγκο συναλλαγών μπορεί εύκολα να παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές τιμών.

Οι πέντε πιο «επιθετικές»

Οι μεμονωμένοι τίτλοι αποτελούν εμφανώς πιο επιθετικές επιλογές από τους δείκτες και φαίνεται και από τις επιδόσεις τους, αλλά και από τις διακυμάνσεις τους στο Χ.Α. Τον τελευταίο μήνα, η μέση απόδοση των πέντε μετοχών με τον υψηλότερο δείκτη μεταβλητότητας είναι -3% έναντι -6,4% για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παραδόξως, μεταξύ των πιο επιθετικών μετοχών του τελευταίου μήνα από τις τράπεζες περιλαμβάνεται μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι τίτλοι Folli Follie Group, Viohalco, Μarfin Investment Group και ΟΠΑΠ. Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ακολουθούν από πολύ κοντά σε όρους μεταβλητότητας, σε σχέση με τις πρώτες πέντε.

Ο λόγος για την ισχυρή μεταβλητότητα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αφορά, πέρα από το θολό τοπίο των stress tests και των warrants, και το γεγονός συνολικά ότι ο ευρωπαϊκός δείκτης των τραπεζών σημειώνει την ισχυρότερη μεταβλητότητα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς κλάδους μετοχών με δείκτες που προσεγγίζουν το 22%, περίπου δηλαδή διπλάσιο μέγεθος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Αντίθετα, όμως, στο τρίμηνο, η πτώση των πέντε πιο επιθετικών μετοχών κυμαίνεται στο -14% έναντι -1% για τον Γενικό Δείκτη. Ο δείκτης των τραπεζών για τις ίδιες χρονικές περιόδους εμφανίζει πτώση 10% στον μήνα και στο τρίμηνο και 21% στο εξάμηνο. Στη χρονική περίοδο του τριμήνου η σύνθεση της πιο επιθετικής πεντάδας αλλάζει ελαφρώς και αποτελείται από τις Eurobank, Μarfin Investment Group, Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάν και Εθνική Τράπεζα.

Στον αντίποδα, στο εξάμηνο οι 5 πιο επιθετικές επιλογές από τον FTSE/ATHEΧ Large Cap είναι οι τίτλοι των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Marfin Investment Group, Τράπεζας Πειραιώς και Viohalco. Η απόδοσή τους είναι -1,4% έναντι -8% για τον Γενικό Δείκτη ή -21% για τον δείκτη των τραπεζών, ξεπερνώντας την αγορά, αφού η ΕΤΕ και η Eurobank υπεραποδίδουν αισθητά με 16% και 23%, αντίστοιχα.

Οι πέντε πιο «αμυντικές»

Στον αντίποδα, τον τελευταίο μήνα το πλέον αμυντικό προφίλ στην αγορά εμφανίζουν οι τίτλοι των Coca Cola HBC, ΟΛΠ, Intralot, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ. Οι παραπάνω μετοχές εμφανίζουν χαμηλότερους ή παρόμοιους δείκτες μεταβλητότητας με τον δείκτη των large cap. Οι αποδόσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. επίσης ξεπερνούν την αγορά με -1,9% έναντι -6%, όπως όμως και οι πέντε πιο επιθετικές επιλογές.

Παράλληλα, στο τρίμηνο, η απόδοση των πέντε πιο αμυντικών μετοχών κυμαίνεται στο +1,3% έναντι -1% για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη των blue chips αντίστοιχα. Ο δείκτης των τραπεζών για τις ίδιες χρονικές περιόδους εμφανίζει πτώση 10%. Στη χρονική περίοδο του τριμήνου η σύνθεση της πιο αμυντικής πεντάδας αλλάζει κατά έναν τίτλο αφού στη θέση της ΕΥΔΑΠ εισέρχεται η ΕΧΑΕ. Οι τρεις από τις πέντε μετοχές εμφανίζουν θετικές αποδόσεις, ενώ το αρνητικό πρόσημο -12% της Coca Cola HBC επηρεάζει τον δείκτη υπέρμετρα.

Τέλος, και στο εξάμηνο ο βασικός πυρήνας για τις πέντε πιο αμυντικές επιλογές από τον FTSE/ATHEΧ Large Cap είναι οι τίτλοι των Coca Cola HBC, ΟΛΠ, Motor Oil και Intralot, ενώ προστίθεται η επιλογή της ΜΕΤΚΑ στη θέση της ΕΧΑΕ (τρίμηνο) ή της ΕΥΔΑΠ (μήνας). Η απόδοσή τους είναι -9,5 έναντι -8% για τον Γενικό Δείκτη ή -10% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούμενη σε παρόμοια επίπεδα με την αγορά αφού η ισχυρή υποαπόδοση της Coca Cola HBC με -28% επηρεάζει τη συνολική εικόνα του χαρτοφυλακίου των αμυντικών επιλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v