Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ESMA: Εξειδικεύει το νέο πλαίσιο για κατάχρηση αγοράς

Το νέο πλαίσιο για την Κατάχρηση Αγοράς υιοθετήθηκε προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και τις τεχνολογίες στις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.

ESMA: Εξειδικεύει το νέο πλαίσιο για κατάχρηση αγοράς

Η ESMA ξεκίνησε διαβούλευση που αφορά στον νέο Κανονισμό για την Κατάχρηση Αγοράς που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιουλίου 2014, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Δημοσίευσε δύο κείμενα διαβούλευσης προσκαλώντας τους μετέχοντες της αγοράς να υποβάλλουν τις απόψεις τους όσον αφορά στα σχέδια κειμένων κανονιστικών και εκτελεστικών τεχνικών προτύπων (RTS/ITS) καθώς και στο σχέδιο Τεχνικής Εισήγησής της (TA), τα οποία η ESMA πρέπει να ετοιμάσει για την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την Κατάχρηση Αγοράς που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2016.

Το νέο πλαίσιο για την Κατάχρηση Αγοράς υιοθετήθηκε προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και τις τεχνολογίες στις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, που εκτός, του ότι προσφέρουν νέες ευκαιρίες, είναι δυνατό να δημιουργήσουν νέες πιθανότητες για καταχρηστική συμπεριφορά. Τέτοια χειραγώγηση είναι δυνατό να οδηγήσει τελικά σε απώλειες για τους καταναλωτές και τους επενδυτές ή να θίξει την πραγματική οικονομία εάν οι επενδυτές διαπραγματεύονται επί τη βάσει εσωτερικής πληροφόρησης ή χειραγωγούν τις αγορές με τη διάχυση ψευδούς ή παραπλανητικής πληροφόρησης.

Ο Κανονισμός για την Κατάχρηση Αγοράς διευρύνει την εφαρμογή κανόνων σε νέα προϊόντα, τόπους και τεχνικές διαπραγμάτευσης

Με σκοπό να αυξηθεί η πρόληψη της χειραγώγησης αγοράς, και να ενισχυθεί το επίπεδο της προστασίας των επενδυτών, τα σχέδια κειμένων κανονιστικών και εκτελεστικών τεχνικών προτύπων και η τεχνική εισήγηση της ΕSMA εξειδικεύουν την εφαρμογή του Κανονισμού για την Κατάχρηση Αγοράς σε νέα προϊόντα, τόπους και τεχνικές διαπραγμάτευσης και ρυθμίζουν θέματα διαφάνειας και διακυβέρνησης.

Οι τεχνικές διατάξεις της ESMA ρυθμίζουν την πιθανότητα να αποτελέσει αντικείμενο χειραγώγησης ένα χρηματοπιστωτικό μέσο όχι μόνο με την εκτέλεση συναλλαγών σε τόπο διαπραγμάτευσης, ή σε διαφορετικούς τόπους συναλλαγών, αλλά θεωρούν ότι η χειραγώγηση ή η απόπειρα χειραγώγησης χρηματοπιστωτικών μέσων μπορεί, επίσης, να σημειωθεί με την τοποθέτηση ανεκτέλεστων εντολών.

Ένα χρηματοπιστωτικό μέσο είναι δυνατό να αποτελέσει αντικείμενο χειραγώγησης μέσω συμπεριφοράς που συμβαίνει εκτός τόπου συναλλαγής ή εντός ενός αυτοματοποιημένου περιβάλλοντος συναλλαγών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, όπως οι αλγόριθμοι περιλαμβανόμενων και στρατηγικών συναλλαγών υψηλής συχνότητας (high frequency trading). Σαν αποτέλεσμα η τεχνική εργασία της ESMA επικαιροποιεί και ενισχύει το υπάρχον καθεστώς ορίζοντας πώς να αντιμετωπισθούν αυτές οι νέες αγορές και οι στρατηγικές συναλλαγών και εισάγοντας νέα προαπαιτούμενα.

Τα σχέδια κανονιστικών και εκτελεστικών τεχνικών προτύπων και η τεχνική εισήγηση της ΕSMA καλύπτουν τα ακόλουθα βασικά θέματα:

• ενδείξεις χειραγώγησης αγοράς,
• πρόληψη και εντοπισμό κατάχρησης αγοράς, περιλαμβανόμενων των γνωστοποιήσειων ύποπτων συναλλαγών και εντολών,
• αποδεκτές πρακτικές αγοράς,
• βολιδοσκοπήσεις της αγοράς (market soundings),
• προαπαιτούμενα και κοινοποίηση προγραμμάτων επαναγοράς και συναλλαγών σταθεροποίησης,
• γνωστοποιήσεις συναλλαγών διευθυντικών στελεχών,
• διατάξεις για τις λίστες προσώπων που κατέχουν εσωτερική πληροφόρηση,
• γνωστοποιήσεις εσωτερικής πληροφόρησης, περιλαμβανόμενων πιθανών εξαιρέσεων και καθυστερήσεων, και
• επενδυτικές συστάσεις ή άλλη πληροφορία σύστασης ή πρότασης επενδυτικής στρατηγικής, περιλαμβανόμενης της υποχρέωσης αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων.

Επόμενα βήματα

Και τα δύο κείμενα διαβούλευσης είναι ανοικτά για την υποβολή σχολίων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2014. Επιπλέον, η ESMA θα οργανώσει ανοιχτή ακρόαση στο Παρίσι στις αρχές Οκτωβρίου 2014. Η ESMA θα χρησιμοποιήσει τις απαντήσεις που θα λάβει προκειμένου να προετοιμάσει τα τελικά κανονιστικά τεχνικά πρότυπα και την τεχνική εισήγησή της επί του Κανονισμού για την Κατάχρηση Αγοράς και θα τα αποστείλει για επικύρωσή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ESMA έχει δώδεκα μήνες και οκτώ μήνες αντίστοιχα για να ολοκληρώσει τα κανονιστικά/εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα και την τεχνική εισήγησή της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v