Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς έγκριση ενημερωτικού από ΕΚ οι εισαγωγές στην ΕΝΑ ΣΤ.ΕΠ

Εξαιρέσεις δημοσίων προτάσεων για εταιρείες που μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ και διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε μη εισηγμένες εταιρείες περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Οι μεταβολές στην εισαγωγή εταιριών στην ΕΝΑ ΣΤ.ΕΠ.

Χωρίς έγκριση ενημερωτικού από ΕΚ οι εισαγωγές στην ΕΝΑ ΣΤ.ΕΠ

Aπαλλαγή υποχρέωσης για την έγκριση ενημερωτικού δελτίου συγκεκριμένων εταιρειών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα,  ο ν. 876/1979 που προέβλεπε απαγόρευση διενέργειας δημόσιας προσφοράς από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκτός εάν τα παραπάνω είχαν λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χαρακτηρίζεται ως απολύτως παρωχημένος και εξαιρεί από την υποχρέωση λήψης άδειας από την εποπτική αρχή, εταιρείες που πρόκειται να εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) στην περίπτωση που οι εκδόσεις είναι μικρότερες των 5 εκατ. ευρώ.

Αυτής της κατηγορίας οι εταιρείες λαμβάνουν έγκριση μόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών ή τον διαχειριστή του ΠΜΔ.

Πρόκειται για διάταξη που στην ουσία «φωτογραφίζει» τις επικείμενες εκδόσεις της ΕΝ.Α ΣΤ.ΕΠ , οι οποίες απαλλάσσονται της διπλής έγκρισης.

Επίσης, εξαιρείται το ΤΑΙΠΕΔ από την υποχρέωση δημόσιας πρότασης στις περιπτώσεις εταιρειών που κατέχει ποσοστό, εφαρμόζεται δηλαδή ό,τι ακριβώς ισχύει σήμερα με το ΤΧΣ και τις τράπεζες.

"Το ΤΑΙΠΕΔ ως εκ του ιδρυτικού του νόμου αποκλειστικό σκοπό έχει, μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που του έχουν μεταβιβαστεί, τη συγκέντρωση δημοσίων εσόδων προοριζομένων αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Οι κινητές αξίες που μεταβιβάζονται από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ δίδονται κατά τη ρητή διατύπωση του ν. 3986/2011 επί σκοπώ αξιοποιήσεως και, δι' αυτής, αποπληρωμής του δημοσίου χρέους προς εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση.

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δίνεται επίσης η δυνατότητα σε μία ΑΕΕΑΠ να προβαίνει σε επενδύσεις με τη συμμετοχή σε κάλυψη του αρχικού κεφαλαίου εταιρίας κατά την ίδρυσή της και όχι μόνον με συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου υφιστάμενης εταιρίας.

Επίσης, επεκτείνεται η εφαρμογή του ορίου δανεισμού και πιστώσεων προς την ΑΕΕΑΠ, ώστε να καταλαμβάνει και το ενεργητικό τυχόν θυγατρικών της ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον προβλέπεται η ίδρυση θυγατρικών της ΑΕΕΑΠ με σκοπό την άντληση δανεισμού προς χρηματοδότηση των επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ.

Ρυθμίζεται εκ νέου η συνθήκη υπό την οποία απαγορεύεται η μεταβίβαση προς την ΑΕΕΑΠ ακινήτων που ανήκουν σε μετόχους και πρόσωπα της διοίκησης, ώστε πλέον να αφορά στο χρόνο έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου, αντί στο χρόνο που οι κινητές αξίες εισάγονται προς διαπραγμάτευση.

Παράλληλα επαναδιατυπώνεται εξαίρεση από την παραπάνω απαγόρευση εφόσον πρόκειται για εισφορά ακινήτου, είτε κατά την αρχική κάλυψη κεφαλαίου, είτε κατά την αύξηση κεφαλαίου και πάντως μέχρι την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της ΑΕΕΑΠ. Επίσης προβλέπεται εξαίρεση από την ίδα απαγόρευση εφόσον πρόκειται για ακίνητα περιορισμένης αξίας σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ και τη μεταβίβασή τους εγκρίνει αυξημένη πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της ΑΕΕΑΠ, κατόπιν διενέργειας αποτίμησης.

Στόχος των παραπάνω τροποποιήσεων να διευκολύνουν την απόκτηση και την μεταβίβαση ακινήτων προς την ΑΕΕΑΠ από συνδεδεμένα πρόσωπα υπό όρους οι οποίοι, αφενός προστατεύουν τα συμφέροντα των λοιπών μετόχων της ΑΕΕΑΠ και την ακεραιότητα της κεφαλαιαγοράς από τυχόν κατάχρηση του θεσμού της ΑΕΕΑΠ, και αφετέρου θα επιτρέπουν τις επενδύσεις σε αποδοτικά ακίνητα

Τέλος, επεκτείνεται η αρμοδιότητά της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και σε, μη εισηγμένες εταιρείες που επιθυμούν να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο για την δημόσια προσφορά κινητών αξιών.

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται για την διαπίστωση της συμμόρφωσης της εταιρείας με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v