Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Beta: Τι περιμένει από τα αποτελέσματα εξαμήνου

Ποιες εταιρίες αναμένεται να κάνουν την έκπληξη στο εξάμηνο, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη. Τα πρώτα συμπεράσματα από τις εισηγμένες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα.

Beta: Τι περιμένει από τα αποτελέσματα εξαμήνου

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε η συνέντευξη που παρέθεσε ο κ. Μάνος Χαζηδάκης, αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής στο neoforum.gr, με τίτλο «εισηγμένες εταιρείες και προβλέψεις αποτελεσμάτων εξαμήνου – Ποιες μπορούν να κάνουν τη θετική έκπληξη».

Μεταξύ των επισημάνσεων που έκανε ο γνωστός αναλυτής, ξεχωρίζουμε:

• Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί έχουν προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα. Ένα πρώτο μήνυμα είναι η ανάκαμψη στον κλάδο του λιανικού εμπορίου από εταιρείες που συνηθίζουν να έχουν καλή πορεία, όπως η Sarantis και το Πλαίσιο. Επίσης είχαμε και μια προανακοίνωση της JUMBO με αποτελέσματα ανώτερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της εταιρείας. Να προστεθεί επίσης και η βελτίωση που αναμένεται στην περίπτωση της Fourlis, με βασικό καθοδηγητή τα καταστήματα ΙΚΕΑ, τα οποία γύρισαν σε ανοδική πορεία πωλήσεων. Όλα αυτά αντανακλούν τη γενικότερη πορεία σταθεροποίησης του ΑΕΠ μετά από πολλά πτωτικά τρίμηνα, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά τους ελαστικούς κλάδους και θα τους επηρεάσει ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που η βελτίωση του ΑΕΠ συνεχιστεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα.

• Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η τουριστική δραστηριότητα θα λειτουργήσει ως θετικός οδηγός, ωστόσο υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες που πιθανόν να ελαττώσουν αυτή την συνεισφορά.

• Τα αποτελέσματα εξαμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων επηρεάστηκαν από τα φτωχά διεθνή περιθώρια διύλισης. Ανάλογη, ή έστω κάπως καλύτερη, αναμένεται και η εικόνα που θα εμφανίσει στο εξάμηνο και η Motor Oil. Το θετικό πάντως για τον κλάδο των διυλιστηρίων είναι πως ο Ιούλιος ξεκίνησε με διευρυμένα περιθώρια διύλισης και πως η εγχώρια ζήτηση θα επηρεαστεί από τον ανοδικό τουρισμό. Άρα το τρίτο τρίμηνο ελπίζεται πως θα είναι καλύτερο.

• Πολύ ικανοποιητικό ήταν τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από πολύ καλούς όγκους συναλλαγών, από αυξημένο αριθμό κωδικών και από τη θετική συνεισφορά που προήλθε από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

• Τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΤΕ δεν αναμένεται να δημιουργήσουν ιδιαίτερη αίσθηση. Στην εταιρεία πάντως υπάρχει μια... θετική αμηχανία, με την ύπαρξη μιας υψηλής ρευστότητας που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Η πρόταση προς την Forthnet για την εξαγορά της Nova κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

• Στον ΟΠΑΠ αναμένεται ένα εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο, το οποίο θα επηρεαστεί θετικά τόσο από το μουντιάλ της Βραζιλίας, όσο και από το «σκρατς» που ξεκίνησε να διατίθεται στην αγορά από την 1η Μαΐου. Το μεγάλο στοίχημα πάντως για τον ΟΠΑΠ είναι τα VLT's καθώς ο Οργανισμός μέσα σε 18 μήνες θα πρέπει να διαθέσει 16.500 μηχανήματα («φρουτάκια») σε 660 αίθουσες. Μιλάμε για έναν ακόμη ΟΠΑΠ σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας.

• Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η αναμενόμενη εικόνα δεν αναμένεται να προκαλέσει ούτε θετική, αλλά ούτε και αρνητική έκπληξη. Είχαμε ένα μέτριο δεύτερο τρίμηνο (πτωτικοί ρυθμοί) από πλευράς κατανάλωσης, με τιμολόγια αυξημένα στη χαμηλή τάση, αλλά μειωμένα στην υψηλή. Το στοίχημα της ΔΕΗ είναι η αποκρατικοποίησή της, η οποία δρομολογείται σε τρία στάδια: ΑΔΜΗΕ, «μικρή ΔΕΗ», πώληση του 17% των μετοχών της εισηγμένης.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει προχωρήσει κατά 100% κανένα από τα τρία στάδια, με την αγορά να διατηρεί επιφυλάξεις. Θα μπορούσε βέβαια η χρηματιστηριακή αποτίμηση της ΔΕΗ να ήταν υψηλότερη, καθώς είναι σαφώς χαμηλότερη από την εσωτερική της αξία, πλην όμως χρήζει προσοχής ο δανεισμός της Επιχείρησης. Πρέπει να προχωρήσουν οι πωλήσεις του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ» προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός και να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των μονάδων της, προκειμένου η εισηγμένη να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v