Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔΥΚΑ: Πόθεν έσχες μόνο για στελέχη που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα

Η Κυβέρνηση πράττει το ίδιο ατόπημα με το πρόσφατο παρελθόν, αφού χωρίς να γνωρίζει καν πώς λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά, προτείνει εντελώς πρόχειρα σχέδια Νόμου, αναφέρει ο ΣΕΔΥΚΑ σχετικά με το πόθεν έσχες.

ΣΕΔΥΚΑ: Πόθεν έσχες μόνο για στελέχη που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα

Σε πρώτη ανάγνωση του Νομοσχεδίου που κατετέθη προχτές στη Βουλή με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διαπιστώνουμε την εντελώς άστοχη, ανεξήγητη, αλλά και άνευ λόγου και αιτίας διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις υποχρεώσεις δήλωσης του «πόθεν έσχες» σε Προέδρους, Αντιπροέδρους, Διευθύνοντες Συμβούλους, εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και τους Γενικούς Διευθυντές των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, αναφέρει ο ΣΕΔΥΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση πράττει το ίδιο ατόπημα με το πρόσφατο παρελθόν, αφού χωρίς να γνωρίζει καν πώς λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά, προτείνει εντελώς πρόχειρα σχέδια Νόμου επιδεικνύοντας ερασιτεχνισμό, αλλά ταυτόχρονα και έλλειψη εμπειρίας διοίκησης.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η ωφέλεια, αλλά και η αποτελεσματικότητα αυτής της διάταξης. Γνωρίζουν ή όχι τα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης πως ήδη τα μέλη του Δ.Σ. των εταιρειών μας και τα διευθυντικά στελέχη γνωστοποιούν τις συναλλαγές τους προς την Εποπτική Αρχή βάσει του Ν. 2533/1997; Επίσης γνωρίζουν πως είναι η φύση του επαγγέλματός μας τέτοια, ώστε δεν είναι δυνατό κάποιος να αποκρύψει πλέον την προέλευση των χρηματικών ποσών που διακινεί βάσει των διατάξεων για το Ξέπλυμα Χρήματος;

Στην αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου Νόμου γίνεται αναφορά σε υποχρεώσεις προσώπων τα καθήκοντα των οποίων αφορούν στη διαχείριση Δημοσίου Χρήματος. Εάν στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η γνωστοποίηση συναλλαγών σε πρόσωπα που διαχειρίζονται Δημόσιο Χρήμα τότε ας το εξειδικεύσει. Δεν είναι δυνατό για μια ειδική ομάδα προσώπων να δημιουργείται περισσότερη γραφειοκρατία στο Κράτος που ήδη έχει μπόλικη απ' αυτή. Μάλιστα, εάν το Κράτος επιθυμεί τη διαφάνεια να υποχρεώσει τα στελέχη όλων των εταιρειών που διαχειρίζονται Δημόσιο Χρήμα - Έλληνες και Ξένους- να γνωστοποιούν τέτοιου είδους συναλλαγές. Τα στελέχη των εταιρειών της αλλοδαπής που λαμβάνουν υπέρογκες προμήθειες π.χ. από ιδιωτικοποιήσεις κ.λ.π. θα ελέγχονται;

Με δεδομένο ότι η τροϊκα ζητάει πραγματική διερεύνηση και επεξεργασία όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, οι πολιτικοί μας αυξάνουν πολύ τον αριθμό των ατόμων που ανούσια πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις, ώστε είναι αδύνατον να γίνει έλεγχος. Με δεδομένη την δυνατότητα των remote members και της παγκοσμιοποίησης, δεν θα μείνει επιχείρηση στην Ελλάδα.

Ας αφήσουν λοιπόν τις «παγκόσμιες πρωτοτυπίες» τα στελέχη των Υπουργείων που αγνοούν τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και ας διαβουλευτούν κάποτε με τους φορείς αυτής.

Το πόθεν έσχες των στελεχών της Κεφαλαιαγοράς να ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις προσώπων που διαχειρίζονται Δημόσιο χρήμα, προτείνει ο ΣΕΔΥΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v