Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Χοντρό» παιχνίδι στις τράπεζες

Γιατί ξένοι επενδυτές «στοπάρουν» θέσεις με ζημία. Ο φόβος για αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές, η έλλειψη εμπειρίας για Ελλάδα και το... στριμωξίδι στην έξοδο. Από ποιους βγήκαν αγορές στα χαμηλά. Τα flows και τα κρίσιμα τεχνικά νούμερα.

Χρηματιστήριο: «Χοντρό» παιχνίδι στις τράπεζες

Αγοραστική ευκαιρία ή αρχή ενός νέου πτωτικού κύκλου που θα οδηγήσει το Χ.Α. με πρωταγωνιστές τις τράπεζες σε νέα χαμηλότερα επίπεδα; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την αγορά μετά το χθεσινό sell off, που οδήγησε τον FTSE 25 ενδοσυνεδριακά ως τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 342 μονάδων, για να ανακτηθεί εν συνεχεία μέρος των απωλειών.

Οι ενδείξεις της χθεσινής συνεδρίασης είναι μικτές. Η εκτόξευση του τζίρου στα 252 εκατ. ευρώ, ακόμη και αν εξαιρεθεί η έκτακτη εισαγωγή της Εθνικής στους δείκτες Stoxx Global 1800 και Stoxx Europe 600, αποτελεί, σύμφωνα με χρηματιστές, θετικό σημάδι εκτόνωσης.

«Πολλοί από όσους μπήκαν στις τράπεζες, είτε στις αυξήσεις κεφαλαίου είτε αργότερα, χωρίς να έχουν γνώση και επαρκή ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες, αποχωρούν, στοπάροντας θέσεις με ζημίες», αναφέρει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής εταιρείας.

Ταυτόχρονα, μετά το άνοιγμα της Αμερικής εκδηλώθηκαν χθες αγορές στο Χ.Α. από μακροπρόθεσμου ορίζοντα κεφάλαια (long only funds) που έχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές. Οι αγοραστές έκαναν εμφανή την παρουσία τους σε τίτλους όπως ο ΟΠΑΠ και η Alpha Bank, οι οποίοι έδωσαν και το έναυσμα για τον περιορισμό των μεγάλων ενδοσυνεδριακών απωλειών.

Την ίδια στιγμή, όμως, η συνολική εικόνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει προβληματική τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όσο και σε μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με στελέχη που εκτελούν εντολές ξένων, η ισχυρή χθεσινή πίεση οφείλεται σε... στριμωξίδι εξόδου.

Γιατί οι ξένοι «στοπάρουν» θέσεις με ζημία

Αρκετοί επενδυτές υπό το βάρος των συσσωρευμένων αρνητικών εξελίξεων διεθνώς (φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, κατάρρευση της Espirito Santo) και των κλιμακούμενων ανησυχιών για τα αποτελέσματα του stress test έσπευσαν να στοπάρουν τις θέσεις τους σε τράπεζες και δευτερευόντως σε άλλα blue chips με ζημίες.

Το γεγονός ότι οι πωλήσεις από τελικούς επενδυτές εκδηλώθηκαν σε μια περίοδο όπου οι ξένοι brokers δεν θέλουν να έχουν πάνω τους ελληνικό ρίσκο ενέτεινε την πίεση, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να φθάσουν να υποχωρούν ενδοσυνεδριακά ως και 16,2% (Πειραιώς).

Η επανεμφάνιση αξιόλογου αγοραστικού ενδιαφέροντος από «long only» funds εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκτόνωση των φαινομένων πανικού στην έξοδο που σημειώθηκαν χθες. Αυτό όμως δεν σημαίνει, με βάση στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, ότι τα χειρότερα για το Χ.Α. είναι με βεβαιότητα πίσω μας.

Ο φόβος για νέες ΑΜΚ σε χαμηλότερες τιμές

Η εικόνα για την Ελλάδα και την ευρωπεριφέρεια έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου ή ακόμη και με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ενώ έχουν αρχίσει και αναφορές για αδυναμία κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω εκδόσεων ομολόγων στις αγορές.

Η σημαντικότερη, όμως, εστία ανησυχίας ήταν και παραμένουν τα αποτελέσματα της εν εξελίξει άσκησης προσομοίωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η κατάρρευση της Espirito Santo επιβάλλει την υιοθέτηση αυστηρότερων παραδοχών στον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού που ολοκληρώνεται και οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα.

Το τελευταίο διάστημα τείνει να καταστεί πεποίθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια και θα αναγκαστούν όλες ή κάποιες εξ αυτών να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες ενδέχεται να διενεργηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Η παραπάνω πεποίθηση κρατά τις τιμές σε Πειραιώς και Alpha εδώ και καιρό κάτω από τα επίπεδα των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ από χθες στο «κλαμπ» προστέθηκε και η Eurobank.

Πρόκειται για δύσκολο συνδυασμό σύμφωνα με χρηματιστές αφού όσο οι τιμές μένουν χαμηλότερα των προηγούμενων ΑΜΚ, χωρίς να υπάρχει καταλύτης αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα, κάποιοι θα στοπάρουν θέσεις, δυσκολεύοντας τα περιθώρια ισχυρής ανοδικής αντίδρασης.

Τα κρίσιμα τεχνικά νούμερα

Η σημερινή συνεδρίαση υπό το παραπάνω πρίσμα είναι κρίσιμη. Αν το Χ.Α. αντιδράσει ανοδικά ή έστω κρατήσει με όγκο τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά του, θα υπάρξει ασφαλέστερη ένδειξη ότι βρίσκονται νέα σημεία ισορροπίας.

Δίσημο είναι και το χθεσινό κλείσιμο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.094 μονάδες, μια ανάσα πριν από τις κρίσιμες ψυχολογικά 1.100 μονάδες, αφήνοντας ανοικτούς λογαριασμούς για σήμερα.

Ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές και τα warrants, ήταν πολύ κακή η συνεδρίαση με την εικόνα να βελτιώνεται σταδιακά, αλλά όχι ομοιόμορφα. Για την Τράπεζα Πειραιώς, το χαμηλό του 1,19 ευρώ επιστρέφει τη μετοχή στο «gap» της 9ης Σεπτεμβρίου 2013.

Στην Εθνική, το χαμηλό του 1,98 ευρώ στις 20 Μαΐου εξακολουθεί να απέχει αισθητά από τα 2,11 ευρώ που είδε ενδοσυνεδριακά χθες, ενώ το κλείσιμο στα 2,23 ευρώ ήταν πάνω από τη μεσοσταθμική τιμή της ημέρας. Στην Alpha Bank το χαμηλό του 0,531 ευρώ επανέφερε τη μετοχή στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τεχνικής ανάλυσης, είτε θα υπάρξει γενναία προσπάθεια ανόδου ως τις 1.140 μονάδες και έπειτα στις 1.180, είτε η αδυναμία αντίδρασης θα ενισχύσει τις πωλήσεις.

Βραχυπρόθεσμα, μετά την ταχύτατη απώλεια των 1.140 μονάδων, η επόμενη ζώνη ήταν το ψυχολογικό όριο στις 1.100 μονάδες και υπό κάποιες συνθήκες και το χαμηλό των 1.115 μονάδων της 30ής/1/2014 είναι επίπεδο στήριξης, όμως η ουσιαστική στήριξη είναι στις 1.063 μονάδες, χαμηλό της Δευτέρας 19 Μαΐου και χαμηλό για φέτος.

Αν η αγορά κινηθεί χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα, εκτός από τον στρογγυλό αριθμό των 1.050 μονάδων, βασικό σημείο προσοχής είναι οι 1.042 μονάδες και χαμηλότερα οι 1.014 που αποτελούν και το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 788 μονάδες στο υψηλό των 1.379 μονάδων στη λογαριθμική κλίμακα.

H τεχνική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ο προπομπός για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Με το χαμηλό του Μαΐου στις 341 μονάδες που ήρθε στο κάδρο, οι επόμενες κρίσιμες ζώνες είναι οι 335 μονάδες που αποτελούν και το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 270 μονάδες του Ιουλίου του 2013 στο υψηλό των 445 μονάδων.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

* Δείτε στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό» ευκρινέστερα τις τεχνικές αναλύσεις για το Γενικό και τον τραπεζικό δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v