Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Ανέπαφο παραμένει το story των ελληνικών τραπεζών

Τα αποτελέσματα β' τριμήνου των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα δείξουν ότι συνεχίζονται οι θετικές τάσεις σε καταθέσεις, NPL και έλεγχο κόστους, σύμφωνα με την HSBC. Βλέπει μειωμένες συνολικές ζημίες στα 335 εκατ. ευρώ.

HSBC: Ανέπαφο παραμένει το story των ελληνικών τραπεζών

Συνέχιση των θετικών τάσεων σε βασικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών θα αποκαλύψουν τα αποτελέσματα του β' τριμήνου, σύμφωνα με την HSBC.

Όπως εκτιμά ο οίκος, τα αποτελέσματα αναμένεται να δείξουν συνέχιση των θετικών τάσεων στην τιμολόγηση των καταθέσεων, στον σχηματισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στον έλεγχο του κόστους. Ωστόσο, η απομόχλευση θα εξακολουθήσει να πιέζει τα έσοδα των τραπεζών.

Η HSBC προβλέπει πως οι ελληνικές τράπεζες θα σχηματίσουν επιπλέον κάλυψη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εν όψει των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη, η HSBC εκτιμά πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα εμφανίσουν ζημίες, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να εμφανίσει κέρδη, με τη στήριξη των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία.

 Συγκεκριμένα, αναμένει συνολικό περιορισμό των καθαρών ζημιών κατά 9% στα 335 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο και συγκεκριμένα ζημίες 60 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και 155 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά αύξηση των καθαρών κερδών της Εθνικής σε επίπεδο ομίλου στα 79 εκατ. ευρώ. 

Όπως επισημαίνει η HSBC, τα αποτελέσματα του β' τριμήνου είναι απίθανο να αποτελέσουν καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις στις βασικές τάσεις.

Από την αρχή του Ιουλίου, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στους επερχόμενους ελέγχους της ΕΚΤ (AQR και stress tests). Οι τρέχουσες επιδόσεις των μετοχών φαίνεται να καθοδηγούνται από τα δημοσιεύματα του τύπου αναφορικά με τα πιθανά αποτελέσματα των stress tests και από τα σχόλια για το εάν θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες επιπλέον κεφάλαια. Η χρηματιστηριακή θεωρεί πως αυτό θα εξακολουθήσει βραχυπρόθεσμα να οδηγεί τις μετοχές.

Παρά κάποια ρίσκα που συνδέονται με τα stress tests, η HSBC πιστεύει πως το θεμελιώδες story των ελληνικών τραπεζών παραμένει ανέπαφο, στηριζόμενο από τη μακροοικονομική ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v