Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι περιμένουν οι αναλυτές από τα εξάμηνα

Ποιες είναι οι προβλέψεις για καθαρά έσοδα από τόκους, επισφάλειες και προβλέψεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Πού τοποθετείται ο πήχης για τα αποτελέσματα. Σήμερα οι ανακοινώσεις από Εθνική και Alpha Bank.

Τράπεζες: Τι περιμένουν οι αναλυτές από τα εξάμηνα

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να έχει παραμείνει κερδοφόρα στο α' εξάμηνο του 2014, με τη βοήθεια της τουρκικής θυγατρικής της, ενώ η Alpha, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσουν ζημίες, σύμφωνα με γκάλοπ του Reuters σε 8 αναλυτές.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν επιβράδυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών, με τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης να δίνουν ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

«Δεν περιμένουμε ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου θα αποκλίνουν σημαντικά σε λειτουργικό επίπεδο από τις τάσεις που φάνηκαν στα τελευταία αποτελέσματα», υπογραμμίζει ο Νίκος Κοσκολέτος, αναλυτής της Eurobank Equities.

«Προβλέπουμε ενίσχυση των εσόδων προ προβλέψεων λόγω χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά απορροφώνται από τις προβλέψεις για επισφάλειες, με την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού να οδηγεί σε καθαρές ζημίες», σημείωσε.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 222 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, εμφανίζοντας πτώση περίπου 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με βάση τον μέσο όρο των προβλέψεων επτά αναλυτών. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,5 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις στα 711,7 εκατ. ευρώ.

Η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς αναμένεται να παραμείνουν στο κόκκινο, καθώς οι προβλέψεις αναμένεται να υπερκαλύψουν τη βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ειδικότερα, η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες 160,3 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ανέρχονται στα 951,3 εκατ. ευρώ και τις προβλέψεις στα 757,6 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημίες 383,9 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους, στα 969 εκατ. ευρώ, να υπερβαίνουν μόλις τις προβλέψεις για επισφάλειες, που υπολογίζεται πως θα διαμορφωθούν στα 964,3 εκατ. ευρώ.

Στα 418,3 εκατ. προβλέπονται οι ζημίες για τη Eurobank, με τις προβλέψεις στα 934,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 744,1 εκατ. ευρώ.

Προβλέψεις παρείχαν η HSBC, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, η Εθνική Χρηματιστηριακή, η Piraeus Securities, η Euroxx Securities, η Eurobank Equities, η Axia Ventures και η Alpha Finance.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v