Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε η Euroxx τα αποτελέσματα Πειραιώς-Eurobank

Άνω των προβλέψεων διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα των Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, λέει σε εκθέσεις της η Euroxx. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για το κόστος καταθέσεων, τα προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες.

Πώς είδε η Euroxx τα αποτελέσματα Πειραιώς-Eurobank

Στα 241 εκατ. Ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες για την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι ζημιών 277 εκατ. το α' τρίμηνο και εκτιμήσεων για ζημιές 265 εκατ. ευρώ υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Euroxx.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ λόγω κερδών από την αναγνώριση ανναβαλλόμενου φόρου και από τη συναλλαγή με τη MIG.

Η Euroxx διατηρεί τιμή-στόχο στα 2,2 ευρώ και σύσταση overweight για την τράπεζα (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 47% από τα τρέχοντα επίπεδα). Προβλέπει ότι η τράπεζα θα κλείσει τη φετινή χρήση με ζημιές 105 εκατ. ευρώ.

Τα πέντε βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής:

- Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (1% υψηλότερα των προβλέψεων) καθώς μειώθηκε το κόστος των καταθέσεων προθεσμίας στο 2,62% τον Ιούνιο από 2,88% το Μάρτιο και 3,05% το Δεκέμβριο του 2013. Το καθαρό περιθώριο αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 2,25%.

- Οι λειτουργικές δαπάνες, εξαιρουμένων έκτακτων παραγόντων, αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 343 εκατ. ευρώ, λόγω εποχιακά υψηλών διοικητικών δαπανών. Στα θετικά, ο περαιτέρω εξορθολογισμός του δικτύου υποκαταστημάτων με κλείσιμο 75 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

- Τα έσοδα προ προβλέψεων εκτινάχθηκαν 17% σε σχέση με το Q1, στα 295 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις.

- Οι προβλέψεις για επισφάλειες ανήλθαν στα 476 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1% σε σχέση με το Q1 και 2% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Euroxx.

- Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε 55 μονάδες βάσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων, στο 38,5% από 37,9% το Q1.

Καλύτερα των εκτιμήσεων η Eurobank

Στα 203 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καθαρές ζημιές της Eurobank από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, έναντι ζημιών 252 εκατ. το α΄τρίμηνο και εκτιμήσεων της Euroxx για ζημιές 211 εκατ.

Τα πέντε βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξης:

- Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 376 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ανάκαμψης στις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας (με αύξηση του NII κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο έναντι πτώσης 17% στο Q1). Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 2%.

- Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν 14% σε σχέση με το Q1, στα 222εκατ. ευρώ, αντανακλώντας ισχυρή αύξηση 43% των εσόδων από συναλλαγές.

- Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν στάσιμες στα 268 εκατ. ευρώ.

- Οι προβλέψεις για επισφάλειες ανήλθαν στα 455 εκατ. (πτώση 5% σε σχέση με το Q1 και 3% χαμηλότερα των εκτιμήσεων).

- Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε 10 μονάδες βάσης κάτω των εκτιμήσεων, στο 31,8% από 30,9% το πρώτο τρίμηνο. Στην Ελλάδα ανήλθε στο 33,6%, αυξημένος κατά 90 μονάδες βάσης το β΄τρίμηνο έναντι αύξησης 160 μ.β. το α΄τρίμηνο.

Η πρόβλεψη της Euroxx για το σύνολο της χρήσης κάνει λόγο για ζημιές ύψους 651 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει την υψηλότερη ελεύθερη διασπορά μεταξύ των μετοχών, ισχυρό βασικό επενδυτή και δεν έχει warrants.

Επιπλέον, σημειώνει η χρηματιστηριακή, η αύξηση κεφαλαίου αποκατέστησε την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και βελτίωσε αξιοσημείωτα την ποιότητα των κεφαλαίων, απομακρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για τα κεφάλαια.

Η Euroxx διατηρεί τιμή-στόχο στα 0,5 ευρώ (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 55%) και σύσταση overweight για την μετοχή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v