Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία μηνύματα από τα εξάμηνα των τραπεζών

Πώς είδαν τα αποτελέσματα των τραπεζών Goldman Sachs, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan, Credit Suisse. Η πτώση των επιτοκίων καταθέσεων, τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" και τα προβληματικά δάνεια. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι.

Τα τρία μηνύματα από τα εξάμηνα των τραπεζών

Θετικά χαρακτηρίζουν οι ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα εξαμήνου των ελληνικών τραπεζών, ενώ στέκονται στην υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων, την καλύτερη εικόνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και την βελτίωση στους κεφαλαιακούς δείκτες, εν όψει του stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

JP Morgan

Αν και η εικόνα των αποτελεσμάτων «θόλωσε» από έκτακτους παράγοντες, τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν 17% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση για την Πειραιώς και 14% υψηλότερα για τη Eurobank, σημειώνει η JP Morgan.

Όπως και στις περιπτώσεις των Alpha και Εθνικής, τα μεγέθη των Πειραιώς και Eurobank φανέρωσαν κάποιες υποβόσκουσες τάσεις:

- Τη μείωση στη διαμόρφωση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (κατά 44% και 38% αντίστοιχα για Eurobank και Πειραιώς).

- Την υποχώρηση στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων και

- Τη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης, με το Core Tier I να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης για τη Eurobank και κατά 60 μονάδες βάσης για την Πειραιώς, περιορίζοντας το ρίσκο για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου μετά το επικείμενο stress test.

Οι τράπεζες προχωρούν καλά με τα πλάνα αναδιάρθρωσης, δημιουργώντας πρόσθετα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» σε σχέση με τα επίπεδα στις 31 Δεκεμβρίου 2013, υπογραμμίζει η JP Morgan.

Deutsche Bank

Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον τίτλο της Eurobank βλέπει η Deutsche Bank, δίνοντας τιμή-στόχο στα 0,6 ευρώ (από 0,31 που διαπραγματεύεται ο τίτλος) και δίνοντας σύσταση "buy".

Τα αποτελέσματα τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες μας, εάν δεν συνυπολογιστεί η έκτακτη ζημιά ύψους 94 εκατ. ευρώ από την πώληση της μονάδας στην Ουκρανία, σημειώνει. Καταγράφει την σημαντική αύξηση στις καταθέσεις και την μείωση των χορηγήσεων, προσθέτοντας ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, με εντυπωσιακή βελτίωση στην Ελλάδα. Η επιστροφή του κόστους χρηματοδότησης σε φυσιολογικά επίπεδα θα επιδράσει θετικά στα περιθώρια της τράπεζας τα επόμενα χρόνια, τονίζει.

Όσον αφορά στα μεγέθη της Εθνικής, η Deutsche Bank αναφέρει ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων λόγω του αναβαλλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα έσοδα κινήθηκαν 9% κάτω από τις προβλέψεις του. Η Deutsche Bank διατηρεί τη θετική της στάση για τη μετοχή της τράπεζας, τονίζει ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ενίσχυσε τα κεφάλαια της Εθνικής, ενώ ξεχωρίζει την αύξηση των περιθωρίων αλλά και την αποτελεσματικότητα της τράπεζας σε λειτουργικό επίπεδο.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση buy και την τιμή-στόχο των 4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο του 0,90 ευρώ και τη σύσταση buy.

Χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της τράπεζας ανάλογα των εκτιμήσεων και υπογραμμίζει πως τα κέρδη εκτοξεύτηκαν από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Goldman Sachs

Για «αξιοπρεπή» αποτελέσματα που θα στηρίξουν την τιμή της μετοχής κάνει λόγο η Goldman Sachs για το β΄τρίμηνο της Τράπεζας Πειραιώς. Η GS διατηρεί σύσταση neutral για τη μετοχή, συνυπολογίζοντας την τρέχουσα αποτίμηση, την ανάκαμψη της ελληνική ς οικονομίας και την πρόοδο στην αναδιάρθρωση της τράπεζας.

Τα αποτελέσματα της Πειραιώς υπερέβησαν τις προβλέψεις, τονίζει ο οίκος. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 166 εκατ. ευρώ λόγω και της αναγνώρισης αναβαλλόμενου φόρου ύψους 290 εκατ. ευρώ, σημειώνει.
Κλειδί για τα μεγέθη της Πειραιώς στο β΄τρίμηνο αποτέλεσαν τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων καθαρά έσοδα από τόκους, (ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά 3% λόγω περαιτέρω υποχώρησης στα spreads καταθέσεων αλλά και ανθεκτικά επιτόκια χορηγήσεων) καθώς και από τα άλλα έσοδα, ύψους 138 εκατ. ευρώ.

Αν και οι προβλέψεις αυξήθηκαν 3% σε τριμηνιαία βάση, οι τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού δείχνουν πιο θετικές.

Για τη Eurobank, η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι ζημιές υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι διατηρεί σύσταση «neutral».

Ο οίκος τονίζει ότι οι ζημιές ύψους 300 εκατ. διαμορφώθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων (ζημιές 202 εκατ. ευρώ περίμεναν οι αναλυτές, 188 εκατ. η GS), λόγω της ζημιάς ύψους 94 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, η Goldman Sachs έκρινε καλά τα αποτελέσματα, αναμένοντας θετική αντίδραση από τη μετοχή. Διατηρεί τη σύσταση buy.

Σημειώνει ότι τα κέρδη υπήρξαν ανώτερα των εκτιμήσεων λόγω του αναβαλλόμενου, ενώ τονίζει πως τα έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες και οι λειτουργικές δαπάνες δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, αναφέρει ότι τα κέρδη της ήταν ισχυρά και αναφέρει ως καταλύτες τον αναβαλλόμενο φόρο, τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων λειτουργικές δαπάνες αλλά και την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφέρει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν ανάλογα των προβλέψεων, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις.

ΗSBC

Η HSBC απέδωσε καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη Εθνικής και Alpha Bank στην αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου.

Αν εξαιρεθεί η επίδραση του αναβαλλόμενου φόρου, τα μεγέθη των δύο τραπεζών (έσοδα, λειτουργικές δαπάνες) κινήθηκαν ανάλογα με τις προβλέψεις της HSBC, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Η HSBC θέτει τιμή-στόχο το 0,87 ευρώ για τη μετοχή της Alpha και τα 3,82 για τον τίτλο της Εθνικής. Η σύσταση για τις δύο μετοχές είναι overweight.

Credit Suisse

Προβληματισμό για τις υψηλές ακάλυπτες επισφάλειες της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζει η Credit Suisse, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «underperform», στόχο στα 1,4 ευρώ (χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή) και σημειώνει ότι είναι η λιγότερο προτιμητέα ελληνική τράπεζα.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα τριμήνου, η CS υπογραμμίζει τη βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο αλλά και την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω λειτουργίας της μονάδας προβληματικών δανείων. Ο οίκος εκτιμά ότι η τράπεζα θα μηδενίσει τις ζημιές της κάποια στιγμή το 2015 και εκτιμά ότι είναι ευάλωτη σε πιθανή επιβράδυνση της αναμενόμενης ανάκαμψης.

Εuroxx

Άνω των προβλέψεων διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα των Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, λέει σε εκθέσεις της η Euroxx. Η Euroxx διατηρεί τιμή-στόχο στα 2,2 ευρώ και σύσταση overweight για την Τράπεζα Πειραιώς (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 47% από τα τρέχοντα επίπεδα). Προβλέπει ότι η τράπεζα θα κλείσει τη φετινή χρήση με ζημιές 105 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (1% υψηλότερα των προβλέψεων) καθώς μειώθηκε το κόστος των καταθέσεων προθεσμίας στο 2,62% τον Ιούνιο από 2,88% το Μάρτιο και 3,05% το Δεκέμβριο του 2013. Το καθαρό περιθώριο αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 2,25%.

Για τη Εurobank, η πρόβλεψη της Euroxx για το σύνολο της χρήσης κάνει λόγο για ζημιές ύψους 651 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει την υψηλότερη ελεύθερη διασπορά μεταξύ των μετοχών, ισχυρό βασικό επενδυτή και δεν έχει warrants, υπογραμμίζει.

Επιπλέον, σημειώνει η χρηματιστηριακή, η αύξηση κεφαλαίου αποκατέστησε την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και βελτίωσε αξιοσημείωτα την ποιότητα των κεφαλαίων, απομακρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για τα κεφάλαια. Η Euroxx διατηρεί τιμή-στόχο στα 0,5 ευρώ (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 55%) και σύσταση overweight για την μετοχή.

Για την Εθνική, η Euroxx αναφέρει πως η συνεχιζόμενη μείωση της δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, απόρροια της βελτίωσης των επιπέδων εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης αλλά και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, καθώς και οι συνεχιζόμενες ενέργειες περιστολής δαπανών σε Ελλάδα και ΝΑ. Ευρώπη συνέβαλαν θετικά στην κερδοφορία.

Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2014 στο 23,2%, έναντι 23% στο τέλος Μαρτίου του 2014, με το επίπεδο κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις για τον όμιλο να παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 56%, που συνιστά τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων στον εγχώριο κλάδο.

Η χρηματιστηριακή επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 3,30 ευρώ και την σύσταση overweight για την μετοχή της Εθνικής.

Για την Alpha Bank τονίζει πως τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 8,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,8 δισ. σε ετήσια βάση. Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται, με τα αποτελέσματα προ προβλέψεων να σημειώνουν αύξηση 101,6% σε ετήσια βάση, στα 516,8 εκατ.

Επίσης, σημειώνει τη σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και τη μείωση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 33,6%. Ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μονάδες βάσεως στο 58% το β΄ τρίμηνο.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,90 ευρώ και την σύσταση overweight για την μετοχή της τράπεζας.

 

*Δείτε τα αποτελέσματα των τραπεζών στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v