Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αντίστροφη μέτρηση για τα κόκκινα δάνεια

Η σημαντική μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και πόσο κοντά είναι η μείωση τους. Τα μηνύματα που στέλνουν τα στεγαστικά. Τα στοιχεία ανά τράπεζα αλλά και οι αλλαγές που θα φέρει το stress test.

Τράπεζες: Αντίστροφη μέτρηση για τα κόκκινα δάνεια

Αισθητή αποκλιμάκωση εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), προκαλώντας βάσιμες προσδοκίες ότι από τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2015 θα ξεκινήσει η μείωση των επισφαλειών, σε συνάρτηση, βέβαια, με την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα ευρήματα του stress test.

Κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) μειώθηκε ως και 60% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η τάση παραμένει καθοδική εδώ και τουλάχιστον τρία τρίμηνα, ενώ η συμπεριφορά των στεγαστικών δανείων δείχνει ότι πλησιάζει η στιγμή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αρχίσουν να μειώνονται.

Η Πειραιώς εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 0,6% έναντι 1,3% στο α΄ τρίμηνο του 2014 και 1,4% στο δ΄ τρίμηνο του 2013.

Στην Eurobank ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων έπεσε από το 1,7% στο δ΄ τρίμηνο του 2013 αρχικά στο 1,5% (στοιχεία α΄ τριμήνου) και εν συνεχεία στο 0,9% (30.6.2014).

Στην Εθνική η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPLs προσγειώθηκε στο 0,2% στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης από 0,6% στο δ΄ τρίμηνο του 2013. Εθνική, Eurobank και Πειραιώς εμφάνισαν σε ποσοστιαίο επίπεδο το χαμηλότερο ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων από το 2010.

Στην περίπτωση της Alpha τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Η αύξηση των NPLs περιορίστηκε στο 0,3% το β΄ τρίμηνο του 2014 από 0,6% στο α΄ τρίμηνο, επίδοση που είχε να δει η τράπεζα από το 2009.

Τα νέα για την Alpha είναι ακόμη πιο ευχάριστα στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων. Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν, ως αποτέλεσμα της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, του νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού περιβάλλοντος και της πολιτικής ρυθμίσεων που ακολουθεί η τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha εμφάνισε στο δ τρίμηνο του 2013 μείωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ (0,2%), η οποία προήλθε κατά κύριο λόγο από τα στεγαστικά δάνεια. Η ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έκανε τη διοίκηση της να διατυπώσει στο ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας ΑΜΚ την εκτίμηση ότι οι επισφάλειες θα κορυφώσουν εντός της φετινής χρονιάς.

Αντίστοιχη είναι πλέον και η εκτίμηση στελεχών άλλων τραπεζών με την επιφύλαξη όμως να μην επέλθουν αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που να πλήξουν την συναλλακτική ηθική, ιδιαίτερα μεταξύ των νοικοκυριών.

«Η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και αν δεν προκύψει πολιτική αβεβαιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αρχίσουν να μειώνονται από τα τέλη της φετινής χρονιάς ή το αργότερο από τις αρχές του 2015» αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος.

Σε απόλυτα νούμερα τα νέα μη εξυπηρετούμενα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου κατά 1,34 δισ. (500 εκατ. για Πειραιώς, 304 εκατ. για ΕΤΕ, 158 εκατ. για Alpha και 382 εκατ. για Eurobank).

Αλλαγές φέρνει το stress test της ΕΚΤ

Η εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης που διενεργούν Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και EBA αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγές στην απεικόνιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έγινε και σε άλλες χώρες οι τράπεζες θα εμφανίζουν πλέον στοιχεία μη εξυπηρετούμενης έκθεσης. Δηλαδή τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών καθώς και όσα από τα τυπικά ενήμερα δάνεια αξιολογήθηκαν (και) με τη μέθοδο προεξόφλησης χρηματοροών ότι χρειάζονται απομείωση.

Η αξιολόγηση των δανείων διενεργείται ήδη από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του ελέγχου ποιότητας ενεργητικού και η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει εν συνεχεία οδηγία για το ποσοστό των προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η παραπάνω διαδικασία αποτελεί δέσμευση της ΤτΕ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2014. Ως εκ τούτου τα στοιχεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και όσων χρειάζονται απομείωση θα αυξηθούν στο τέλος της χρονιάς.

Από το ύψος των απομειώσεων σε δάνεια και εξασφαλίσεις θα κριθεί και το αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v