Στα 7,52 τρισ. το ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην ΕΕ

Οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν στα €22 δισ. από €43 δισ. το Μάιο, λόγω της μείωσης των καθαρών πωλήσεων των μακροπρόθεσμων ΟΣΕΚΑ και στη αύξηση των καθαρών εκροών από τα ΑΚ Χρηματαγοράς. Τι λέει το μηνιαίο fact sheet της EFAMA.

Στα 7,52 τρισ. το ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην ΕΕ

Άνοδο 1,1% εμφάνισε το ενεργητικό των ευρωπαϊκών συλλογικών επενδύσεων, το οποίο διαμορφώθηκε στα 7,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το το μηνιαίο fact sheet που εκδίδει η EFAMA για την αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Το συνοπτικό αυτό δελτίο περιέχει στοιχεία 27 Ενώσεων της Ε.Ε. και απεικονίζει περισσότερο από το 99,6% της Ευρωπαϊκής αγοράς των συλλογικών επενδύσεων.

Οι εξελίξεις του Ιουνίου στην Ευρωπαϊκή αγορά των συλλογικών επενδύσεων συνοψίζονται ως εξής:

- Οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν στα €22 δισ. από €43 δισ. το Μάιο, λόγω της μείωσης των καθαρών πωλήσεων των μακροπρόθεσμων ΟΣΕΚΑ και στη αύξηση των καθαρών εκροών από τα ΑΚ Χρηματαγοράς.

- Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους €37 δισ., από €48 δισ. του προηγούμενου μήνα . Οι καθαρές πωλήσεις των Μετοχικών ΑΚ συνέχισαν να είναι θετικές και τον Ιούνιο (€2 δισ. από €7 δισ.). Οι καθαρές πωλήσεις των Ομολογιακών ΑΚ μειώθηκαν στα €13 δισ. (€20 δισ. το Μάιο). Σε αντίθεση, οι καθαρές πωλήσεις των Μικτών ΑΚ αυξήθηκαν στα €18 δισ. τον Ιούνιο από τα €17 δισ. στο τέλος του Μαΐου.

- Τα ΑΚ Χρηματαγοράς κατέγραψαν αυξημένες εκροές ύψους €15 δισ., σε σχέση με τις εκροές των €5 δισ. του Μαΐου.

- Οι καθαρές πωλήσεις των μη-ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν ελάχιστα στα €8 δισ. τον Ιούνιο από τα €9 δισ. του προηγούμενου μήνα. Οι καθαρές πωλήσεις των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία) μειώθηκαν στα € 4 δισ. από τα €7 δισ. του Μαΐου.

- Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Ιουνίου έφθασε τα €7.525 δισ., αυξημένο κατά 1,1% από το τέλος Μαΐου. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε και αυτό αύξηση ύψους 1,1% και ανήλθε στα €3.013 δισ. στο τέλος του μήνα. Συνολικά, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη έφθασε τα €10.538 δισ. στο τέλος του Ιουνίου.

Οι καθαρές πωλήσεις των μακροπρόθεσμων ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν τον Ιούνιο λόγω των αμφίρροπων οικονομικών δεδομένων και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v