Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Ουδέτερη στάση για ομόλογα δημοσίου

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ανοιχτά μέτωπα. Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο. Μεγάλη αβεβαιότητα για την εκλογή προέδρου.

Nomura: Ουδέτερη στάση για ομόλογα δημοσίου
Ουδέτερη στάση για ελληνικά ομόλογα του δημοσίου υιοθετεί η Nomura σε σχετική ανάλυση στην οποία εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτέμβρη θα είναι πολύμηνες.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ανοιχτά μέτωπα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ξεχωρίζοντας τις εκκρεμότητες στο δημοσιονομικό κενό του 2015 και τις αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά.

Αφού αυτός θα είναι ο τελευταίος έλεγχος από την ΕΕ μια διαπραγμάτευση για το μετά την τρόικα καθεστώς θα πρέπει να λάβει χώρα, εκτιμά η Nomura.

Το μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ευρύ και η ελληνική κυβέρνηση θα εστιάσει κατά πάσα πιθανότητα στα λιγότερα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, αναφέρεται στην ανάλυση.

Η Nomura εκτιμά πως οι δυο πλευρές δεν πρόκειται να έλθουν σε σκληρή σύγκρουση (καθώς είναι και ο τελευταίος έλεγχος από την ΕΕ) ωστόσο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις κρίσιμες πολιτικά, σε ορισμένα τουλάχιστον από τα θέματα που εκκρεμούν.

Oι συζητήσεις για την κατάσταση μετά το πρόγραμμα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και μια πληθώρα αποτελεσμάτων είναι πιθανή.

Σύμφωνα με την Nomura το πιθανότερο σενάριο περιλαμβάνει:

-Μια πιο ευέλικτη παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα
-την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM
-Eπιβολή όρων για το 2015 και 2016 που θα συνδέονται με την ανακούφιση χρέους.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με το θέμα, γεγονός που συνδέεται με την «μεγάλη εικόνα», που σύμφωνα με την Nomura, είναι η ανακούφιση χρέους αλλά και η απεξάρτηση της χώρας από την τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v