Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μένει «ανεπτυγμένο» το ΧΑ στη λίστα FTSE

Πάνω από 500 τα ραντεβού των εισηγμένων την πρώτη μέρα του Roadshow. «Κερδίζει» τη μάχη με τον FTSE το Χρηματιστήριο. Οι ερωτήσεις για την πολιτική αστάθεια και η «γραμμή άμυνας» των εταιρειών. Τα επιχειρήματα των τραπεζών.

Μένει «ανεπτυγμένο» το ΧΑ στη λίστα FTSE

Την ώρα που το Χρηματιστήριο καταποντιζόταν χωρίς εμφανή αιτία και ο Γενικός Δείκτης βυθιζόταν κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, στη βρετανική πρωτεύουσα τα νέα ήταν αντιστρόφως ευχάριστα: σε διευρυμένη συνάντηση εκπροσώπων του Χ.Α. με στελέχη του οίκου FTSE, οι δεύτεροι ενημερώνονταν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, για τα θετικά δείγματα που έχει να επιδείξει η εγχώρια αγορά και κατά συνέπεια για την… ικανοποίηση του διεθνούς οίκου περί αυτών. Ικανοποίηση που μεταφράζεται σε παραμονή του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, για έναν ακόμα χρόνο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του διεθνούς οίκου είναι γεγονός και αποτελεί «αναγνώριση των προσπαθειών που σε θεσμικό αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο καταβάλλει το Χρηματιστήριο», δηλώνουν στο Euro2day.gr στελέχη της αγοράς.

Στο μεταξύ, στη βρετανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη ημέρα του 9ου Roadshow του Χρηματιστηρίου, ο τίτλος του οποίου φέτος θα μπορούσε να είναι ο εξής: «Ο πολιτικός παράγοντας υφίσταται ως αστάθμητος κίνδυνος, ωστόσο οι προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθούν να προκαλούν τα κύρια ερωτήματα των ξένων διαχειριστών».

Οι ερωτήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις περίσσεψαν στο Λονδίνο, ωστόσο η ελληνική πλευρά εστίασε σε όσα έχουν γίνει αλλά και στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο, όπως ήταν φυσικό, βρέθηκαν οι τράπεζες. Οι τελευταίες στις παρουσιάσεις τους εστίασαν στα ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα που διαθέτουν εν όψει της ολοκλήρωσης της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών παρέθεσαν τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν ήδη ολοκληρώσει (αυξήσεις κεφαλαίου, πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών, απομόχλευση ενεργητικού, μείωση κόστους κ.ά.) σημειώνοντας το σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτουν σε σχέση με τον ελάχιστο κεφαλαιακό δείκτη για το βασικό σενάριο (8%) και το δυσμενές (5,5%).

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν και στις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ως το καλοκαίρι του 2015 βάσει των δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης όπως και στο πρόσθετο μαξιλάρι που θα δημιουργήσει η επικείμενη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση. 

Στη σημαντική ενίσχυση των τραπεζών, οι οποίες πλέον είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των stress tests και των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. «Οι τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες προκλήσεις» τόνισε.

Για μία ευρωπαϊκή αγορά που πληροί τις υποδομές και τις προϋποθέσεις ενός ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg διευκρίνισε πως τα περί πολιτικού κινδύνου θέματα είναι κυρίως ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο πρόεδρος της Ε.Κ. Κ. Μποτόπουλος ο οποίος σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι πολιτικές διεργασίες δεν πρόκειται να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρηματικές ζυμώσείς ή στις προσπάθειες χρηματοδότησης της οικονομίας από ξένα κεφάλαια, όπως ενδεχομένως να φοβάται μερίδα ξένων επενδυτών» Ο κ. Μποτόπουλος σημείωσε πως στη δημοκρατία υπάρχει πάντα αβεβαιότητα, ωστόσο οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν, αλλά απαιτείται χρόνος για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

Ελαφρώς αιχμηρότερη η δήλωση του επικεφαλής της Lamda Development Oδ. Αθανασίου ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι ακόμα και σε αλλαγή κυβερνητικού σχήματος τα βήματα προς τα εμπρός θα συνεχίσουν, ενδεχομένως με κάποια καθυστέρηση. Λίγο αργότερα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε επερώτηση στη Βουλή και ζητούσε να ακυρωθεί η σύμβαση για το Ελληνικό…

Τα ραντεβού

Περισσότερα των 500 – ρεκόρ για πρώτη ημέρα – ήταν τα προγραμματισμένα ραντεβού. Μεταξύ των funds που εκπροσωπήθηκαν περιλαμβάνονται: Canyon Partners, Armajaro, Blackrock, Adelphi Capital, Argos, Fidelity, Gladstone Capital, Belgravia Capital, Hermes, Invesco, T Rowe Price, Armajaro.

Στο χθεσινό επίσημο δείπνο που παραχώρησε το Χ.Α. σε όλους τους προσκεκλημένους, βραβεύθηκαν οι χορηγοί του Roadshow, ενώ επίσημος ομιλητής στο αποψινό δείπνο είναι ο υπουργός Oικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v