Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

X.A.: Οι κρίσιμες στηρίξεις για Γ.Δ. και Large Cap

Σε σημαντική καμπή το Χρηματιστήριο. Ποιοι είναι οι κρίσιμοι αριθμοί της τεχνικής ανάλυσης και γιατί τα rebalancing μπερδεύουν τους επενδυτές. Ο πολιτικός κίνδυνος και το triple witching.

X.A.: Οι κρίσιμες στηρίξεις για Γ.Δ. και Large Cap

Βίαιη στροφή για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, αφού χάνοντας τις 1.150 και τις 1.120 μονάδες προσπαθεί πλέον να βρει στήριγμα στη σημαντική στήριξη των 1.100 μονάδων. Οι όγκοι των συναλλαγών ακόμα μία φορά έδωσαν την κατεύθυνση στην αγορά, αφού μόλις ανέβηκαν στα επίπεδα των 100-120 εκατ. ευρώ ξεκαθάρισε και η τάση.

Η μπερδεμένη χρηματιστηριακή εικόνα σε συνδυασμό με τα πολλά rebalancing δεικτών από όλους τους οίκους δεικτών πλην του MSCI και το triple witching περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας την ανησυχία.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο πραγματικός προβληματισμός που διαμορφώνει την ψυχολογία και τις τιμές είναι η πολιτική κατάσταση, η τρόικα και τα stress test της ΕΚΤ.

Οι ξένοι έχουν βγει πωλητές στις ελληνικές μετοχές γιατί καταλαβαίνουν ότι οι πολιτικές συνθήκες έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες και επιπρόσθετα γνωρίζουν ότι η πόρτα εξόδου από το Χ.Α. είναι στενή αν υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών. Καταλυτικό είναι το γεγονός ότι οι διαχειριστές στο roadshow του Λονδίνου για το μόνο που ενδιαφέρθηκαν είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τεχνικά, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη στο στενό εύρος διαπραγμάτευσης, στις 1.142-1.204 μονάδες, από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τερματίστηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου και η ανοδική αντίδραση της επόμενης ημέρας απέτυχε να τον επαναφέρει στο παραπάνω εύρος.

Σημείο αναφοράς σε όλη τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα έχει το χαμηλό έτους στις 1.040 μονάδες στις 8 Αυγούστου, επίπεδο τιμών που οι αγοραστές θα πρέπει να διαφυλάξουν, ενώ και οι 1.082 μονάδες μπορούν να θεωρηθούν υπό συνθήκες στήριξη. Σημείο προσοχής είναι επίσης οι 1.014 μονάδες, που αποτελούν και το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 788 στο υψηλό των 1.379 μονάδων τον Μάρτιο (αριθμητική κλίμακα).

Ο τραπεζικός δείκτης διέφυγε κάτω από τις 150 μονάδες και το επόμενο επίπεδο είναι οι 140 - 142 μονάδες και το χαμηλό στις 6 Αυγούστου στις 133,5 μονάδες.

Ταυτόχρονα, κρίσιμα επίπεδα τιμών έπιασαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές με την Τράπεζα Πειραιώς να φθάνει το 1,35 ευρώ και την Alpha Bank το 0,60 ευρώ, με την ΕΤΕ στα 2,40 ευρώ. Τα χαμηλά έτους είναι το 1,19 ευρώ για την Πειραιώς, το 0,531 ευρώ για την Alpha Bank και τα 2,11 ευρώ για την ΕΤΕ.

Για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης σταμάτησε πολύ κοντά στη στήριξη των 354 μονάδων και η επόμενη κρίσιμη ζώνη είναι οι 335 μονάδες που συμπίπτουν με το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 270 μονάδες του Ιουλίου του 2013 στο υψηλό των 445 μονάδων και παράλληλα αποτελούν το χαμηλό έτους και σημείο όπου η αγορά βρήκε στήριξη στην πτωτική κίνηση του Αυγούστου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v