Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Beta Χρηματιστηριακή: Πώς αξιολογεί τη στάση των ξένων

Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τον Β. Χαρατσή. Πού επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων στο πρόσφατο Roadshow. Oι εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο και τα stress tests.

Beta Χρηματιστηριακή: Πώς αξιολογεί τη στάση των ξένων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής κ. Βαγγέλης Χαρατσής βρέθηκε στο πρόσφατο roadshow του Λονδίνου και μεταφέρει τις εμπειρίες και τις απόψεις του γύρω από πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως το πώς βλέπουν οι ξένοι σήμερα το ΧΑ, τα υλοποιούμενα stress tests των τραπεζών, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν στο μέτωπο των ελληνικών εταιρικών ομολόγων.

Μιλώντας λοιπόν στο neoforum.gr, ο κ. Χαρατσής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

Roadshow του Λονδίνου: Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και σαφώς υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Μας επισκέφθηκαν και πολλοί από το χώρο των funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για τις εισηγμένες εταιρείες. Η Ελλάδα γι ορισμένους από αυτούς είναι μια νέα αγορά που δεν έχουν προλάβει να δουλέψουν.

Σε κλαδικό επίπεδο διαπίστωσα αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων για το λιανικό εμπόριο.

Τα κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούσαν ήταν τα stress tests των τραπεζών και -περισσότερο απ' ότι εκτιμούσα αρχικά- το πολιτικό ρίσκο της χώρας. Το τελευταίο δίνει και μια αφορμή στους διαχειριστές στο να βγάλουν κάποιες ρευστοποιήσεις πριν δημιουργηθεί μια καθαρότερη εικόνα για το πού πηγαίνει το πράγμα στην Ελλάδα, οπότε και θα αποφασίσουν συνολικότερα για τις τοποθετήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα επιθετικά hedge funds που είχαν αγοράσει κυρίως ελληνικές τράπεζες και warrants, έχουν ρευστοποιήσει ένα μέρος των θέσεών τους και έχουν κρατήσει το υπόλοιπο, το οποίο ενδέχεται να ρευστοποιήσουν λόγω του πολιτικού ρίσκου.

Συνολικά, το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα είναι σίγουρα μεγάλο, πλην όμως τα τραπεζικά stress tests και το πολιτικό ρίσκο κρατούν τους επενδυτές σε μια στάση ουδέτερη, έως και ελαφρώς αρνητική.

 

Εταιρικά ομόλογα: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκδόσεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων, στο βαθμό που ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν φαίνεται να υπάρχει. Σε μια ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα ελληνικά χαρτιά με yields 5% και 6% δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, συνεκτιμώντας βέβαια κάποιος και το σχετικό ρίσκο.

Στη μεγάλη μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, έχουν συμβάλλει ταυτόχρονα δύο παράγοντες: Πρώτον, η μείωση του κινδύνου της χώρας και δεύτερον η «βοήθεια» από το γενικότερο ράλι ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πάντως, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι σαφώς υψηλότερες από τις αντίστοιχες σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Επίσης, οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις που βγήκαν στην αγορά αντιστοιχούν μόλις στο 3% του ΑΕΠ, όταν πανευρωπαϊκά το αντίστοιχο νούμερο φτάνει στο 30% και στο 35%. Υπάρχουν λοιπόν τεράστια περιθώρια για τις ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν αναπτυξιακά πλάνα να αντλήσουν ρευστότητα, ιδίως τώρα που έχει μειωθεί ο κίνδυνος της χώρας.

Τράπεζες-Γενικός Δείκτης: Το θέμα των τραπεζικών stress tests δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αντίθετα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Το νομοσχέδιο για τη χρήση της αναβαλλόμενης φορολογίας θα βοηθήσει τα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, κοντός ψαλμός αλληλούια. Θα ξέρουμε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Πάντως, αφού ολοκληρωθούν τα stress tests και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν (για την περίπτωση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων φαίνεται να μιλάμε για μια ελεγχόμενη κατάσταση) θα αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση του κλάδου στην Ευρώπη, πράγμα που μεσοπρόθεσμα, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στις αγορές.

Θα έχουν φύγει όλες οι σκιές για έναν τομέα που αποτελεί την καρδιά της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v