Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι κρίσιμες στηρίξεις της αγοράς

Κομβικές οι επόμενες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο προσκήνιο οι 1.080 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Πού θα κριθεί το στοίχημα για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες. Οι κινήσεις των ξένων.

ΧΑ: Οι κρίσιμες στηρίξεις της αγοράς

Το πολιτικό κλίμα εξακολουθεί να ορίζει τις συνθήκες διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χ.Α. Η βίαιη επιστροφή του Δείκτη κάτω των 1.100 μονάδων δείχνει ότι οι πωλητές έχουν προκαλέσει πανικό στους αγοραστές και οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες, αφού και με μικρότερες συναλλαγές μπορεί να δούμε αξιοσημείωτες μεταβολές.

Ταυτόχρονα, η τρόικα και τα stress tests της ΕΚΤ έχουν ενθαρρύνει τους ξένους να βγουν πωλητές στις ελληνικές μετοχές γιατί καταλαβαίνουν ότι και οι πολιτικές συνθήκες γίνονται δυσκολότερες για την κυβέρνηση αλλά και επειδή γνωρίζουν ότι η πόρτα εξόδου από το Χ.Α. είναι στενή.

Για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, η κίνηση διαδοχικά κάτω από τις 1.150 και τις 1.120 μονάδες, χωρίς καμία επιτυχημένη ανοδική προσπάθεια, είναι λογικό να φέρνει στο προσκήνιο τα σημαντικά επίπεδα των 1.080 μονάδων.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Μετά το rebalancing της προηγούμενης Παρασκευής, οι όγκοι των συναλλαγών διατηρήθηκαν σε ανώτερα επίπεδα από τον μέσο όρο τόσο των τελευταίων 30 ημερών όσο και των 200 ημερών, δείχνοντας ότι υπάρχει κινητικότητα στην αγορά.

Η χρηματιστηριακή εικόνα παραμένει περίπλοκη, αφού μετά το rebalancing δεικτών και το triple witching, η πολιτική ανησυχία αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο στις τιμές των δεικτοβαρών μετοχών, όπως ΟΠΑΠ, OTE και ΔΕΗ.

Οι τρεις τίτλοι κινήθηκαν χαμηλότερα των σημαντικών περιοχών αντίστασης, για το ΟΠΑΠ στα 11,2 ευρώ, για τον ΟΤΕ στα 10,8 ευρώ και τη ΔΕΗ στα 10 ευρώ.

Στις επόμενες συνεδριάσεις τα επίπεδα με σημασία είναι τα 10,5 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, ενώ αντιστροφή του αρνητικού κλίματος φέρνει η επάνοδος στη ζώνη των 12 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ, η επόμενη περιοχή με τεχνικό ενδιαφέρον είναι τα 10 ευρώ. Για τη ΔΕΗ, τα 9,5 ευρώ είναι κρίσιμα, με τα 10,8 ευρώ να αποτελούν το επίπεδο αντιστροφής (pivot point) της ισχύουσας πτωτικής τάσης.

Σημείο αναφοράς σε όλη τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα έχει το χαμηλό έτους στις 1.040 μονάδες (χαμηλό της 8ης Αυγούστου), αν και το επίπεδο τιμών που οι αγοραστές θα πρέπει να διαφυλάξουν είναι το πολύ κοντινό των 1.080 μονάδων.

Χαμηλότερα από τις 1.040 μονάδες, η επόμενη ζώνη είναι σε τριψήφια επίπεδα και οι 990 μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή στήριξη. Αλλαγή στην τρέχουσα τάση απαιτεί διάσπαση των 1.130 μονάδων ή 50 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα (5%).

Για τον τραπεζικό δείκτη, η καθοδική διαφυγή από τις 150 μονάδες φέρνει στο προσκήνιο τις 140 μονάδες και το χαμηλό της 6ης Αυγούστου στις 133,5 μονάδες.

Ταυτόχρονα, κρίσιμα επίπεδα τιμών έπιασαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές με την Τράπεζα Πειραιώς να φθάνει το 1,26 ευρώ, με το χαμηλό έτους το 1,19 ευρώ. Η Alpha Bank διατηρεί το 0,60 ευρώ, ενώ για την ΕΤΕ τα 2,25 ευρώ είναι η στήριξη και το pivot point στην πτωτική κίνηση τα 2,49 ευρώ.

Τέλος, για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης σταμάτησε πολύ κοντά στη στήριξη των 354 μονάδων και η επόμενη κρίσιμη ζώνη είναι οι 335 μονάδες, που συμπίπτουν με το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 270 μονάδες του Ιουλίου του 2013 στο υψηλό των 445 μονάδων. Παράλληλα, αποτελούν και το σημείο όπου η αγορά βρήκε στήριξη στην πτωτική κίνηση του Αυγούστου.

Η τεχνική εικόνα του FT 25

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v