Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Στα 500 εκατ. ανά τράπεζα το όφελος από αναβαλλόμενο

Το stress test της ΕΚΤ θα δείξει διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που θα αντιμετωπιστούν εσωτερικά, σημειώνει η Euroxx. Η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση. Οι τιμές-στόχοι για τον κλάδο.

Euroxx: Στα 500 εκατ. ανά τράπεζα το όφελος από αναβαλλόμενο

Θετικός καταλύτης για τον τραπεζικό κλάδο είναι η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση, με βάση σχετικές ρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για τις τράπεζες.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, το όφελος για κάθε τράπεζα, σε σχέση με το επικείμενο stress test της ΕΚΤ, διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση το κεντρικό σενάριο της Euroxx, το στρεσάρισμα των τραπεζών θα οδηγήσει σε διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες που θα αντιμετωπιστούν με εσωτερικές ενέργειες.

Σε σχέση με τους κεφαλαιακούς δείκτες, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η συνολική κεφαλαιακή επίπτωση από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου εκτιμάται στα 9,8 δισ. με ενίσχυση των δεικτών βασικών εποπτικών κεφαλαίων, από 350 έως 740 μονάδες βάσης για τις τέσσερις τράπεζες. Πλέον ωφελημένη αναμένεται να είναι η Eurobank, τονίζει.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο το 0,9 ευρώ για την Alpha Bank, το 0,5 ευρώ για τη Eurobank, τα 3,3 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 2,2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η χρηματιστηριακή αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς η πορεία των μετοχών συνδέεται με τις φήμες και τις εκτιμήσεις για το πιθανό αποτέλεσμα του stress test και το εάν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο το βασικό ρίσκο για τις αποτιμήσεις των μετοχών είναι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και η επίπτωση στο grecovery, τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v