Τώρα «παίζεται» η αλλαγή τάσης στο ΧΑ

Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο Χρηματιστήριο αφήνουν σημαντικά περιθώρια πλαγιοκαθοδικών κινήσεων με εφαλτήριο τις 1.160 μονάδες. Κρίσιμη η στήριξη των 1.033. Ποιοι παράμετροι μπορούν να θεωρηθούν... ευνοϊκές.

Τώρα «παίζεται» η αλλαγή τάσης στο ΧΑ

Η αλλαγή τάσης της αγοράς έχει σηματοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 κινήθηκε από τις 820 έως τις 1035 μονάδες με εκτεινόμενη τιμή τις 1060 μονάδες.

Η κίνηση αυτή συνεχίσθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 με καταλύτες την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απαρχή βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών όπου και δημιουργήθηκε βάση στα επίπεδα των 1.160 μονάδων.

Παρόλο ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα μακροπρόθεσμα ανοδικό κανάλι, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις αφήνουν σημαντικά περιθώρια πλαγιοκαθοδικών κινήσεων με εφαλτήριο τις 1.160 μονάδες. Σε αυτή την κίνηση, το κανάλι των 1.033-1.160 μονάδων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού η διακύμανση του δείκτη σε αυτό το εύρος διευρύνθηκε σημαντικά κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την παραδοχή, η διάσπαση των 1.033 μονάδων θα γίνει εφαλτήριο για περαιτέρω κάθοδο, ενώ η υπέρβαση των 1.160 μονάδων θα δημιουργήσουν ισχυρές στηρίξεις για περαιτέρω ανοδική πορεία.

Η πλατφόρμα TradingVectors μας υποδεικνύει ότι η αγορά βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι και πως τυχόν διάσπαση των 1.033 μονάδων θα έχει ενδιάμεσο "στόχο" τις 980 μονάδες με τελική στήριξη τις 925 μονάδες.

Ο ρυθμός διολίσθησης, εάν είναι δηλαδή ομαλός ή απότομος ως προς την μεταβολή των τιμών, θα καθορίσει και την αντίληψη της αγοράς. Εάν οι πωλήσεις έχουν πιο επιθετικό χαρακτήρα, μπορούν να ακολουθήσουν βίαιες επαναγορές.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε πιο μεθοδευμένες πωλήσεις με ηπιότερους ρυθμούς, τότε το πιθανότερο μήνυμα είναι η καθοδική συλλογική αντίληψη για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ενδιάμεσος ανοδικός πόλος είναι οι 1.106 μονάδες με τελικό στόχο τις 1.160 μονάδες.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να κλίνει η αγορά θεωρώντας ως ευνοϊκή παράμετρο την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που για τους αισιόδοξους μπορεί να ενισχύσει την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Επιμένουμε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αλλαγή τάσης, εφόσον δεν εμπεδωθούν τα επίπεδα στήριξης των 1.033 μονάδων.

Αν η υπάρχουσα μεταβατική φάση ολοκληρωθεί με συσσώρευση τιμών στα τρέχοντα επίπεδα και στα όρια τιμών που προαναφέραμε, τότε θα μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε για πιθανή έξοδο από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι.

 

*Η ελληνικής τεχνογνωσίας διεθνής πλατφόρμα TradingVectors παρέχει εφαρμοσμένη επενδυτική πληροφόρηση για τις κεφαλαιαγορές (μετοχές, συνάλλαγμα, εμπορεύματα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v