Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μετόχους δύο ταχυτήτων δείχνει φέτος το ταμπλό

Παρά την τραγική εικόνα στο ταμπλό το τελευταίο τρίμηνο, μεγάλος αριθμός τίτλων καταγράφει σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους. Ποιοι κλάδοι έχουν αποφύγει τα... χειρότερα. Οι «νικητές» και οι «αδύναμοι κρίκοι» του ταμπλό.

XA: Μετόχους δύο ταχυτήτων δείχνει φέτος το ταμπλό

Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ζημιών που καταγράφονται από την αρχή του έτους έως σήμερα (-9,7% έως και την 3η Οκτωβρίου) αλλά και του ότι το σύνολο της πτώσης προέκυψε το τελευταίο τρίμηνο (-15,54%), και μάλιστα τον τελευταίο μήνα (-12,3%).

Τα όποια κέρδη των πρώτων μηνών του έτους έχουν ξεχαστεί για τα καλά και το θέμα που κυρίως συζητείται είναι πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες του τελευταίου τριμήνου, ακόμη και για εκείνους που τοποθετήθηκαν σε «βαριά» ή και σε άλλα «καλά» χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Έτσι, οι ζημίες του τριμήνου διαμορφώνονται π.χ. στο 26% για τη ΔΕΗ, στο 34% για τα Ελληνικά Καλώδια, στο 29% για την ΕΥΔΑΠ, στο 21% για τα ΕΛΠΕ, στο 18% για τον ΟΛΠ, στο 23% για τα Πλαστικά Θράκης, στο 24,5% για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και στο 23% για την Εθνική Τράπεζα.

Επιπλέον, μεγάλη γκρίνια έχουν προκαλέσει και οι κατά διαστήματα εντονότατες διακυμάνσεις συγκεκριμένων τίτλων (π.χ. των τραπεζικών) από τις οποίες πολλοί επενδυτές βρέθηκαν να καταγράφουν σημαντικότατες ζημίες μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ακόμη και σε περιόδους όπου ο Γενικός Δείκτης εκινείτο μάλλον σταθεροποιητικά.

Σε ορισμένες επίσης περιπτώσεις (π.χ. βλέπε προηγούμενη εβδομάδα) παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις μέσα στην ίδια συνεδρίαση, με αποτέλεσμα όσοι επενδυτές επέλεξαν να αγοράσουν στην αρχή της ημέρας να φορτωθούν σοβαρές απώλειες... με το καλημέρα.

Τέλος, ένας ακόμη λόγος που ερμηνεύει το βαρύ κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών είναι οι φόβοι πολλών τεχνικών αναλυτών ότι αυτήν την περίοδο «παίζεται» η αλλαγή μεσομακροπρόθεσμης τάσης, δηλαδή η αναστροφή της ανοδικής πορείας που είχε ξεκινήσει από τα μέσα του 2012.

Αντίθετα, αν κάποιος εξετάσει την κατάσταση από την αρχή του έτους έως την 3η Οκτωβρίου, παρατηρεί τα εξής:

Πρώτον, δεν είναι καθόλου λίγες οι μετοχές που έχουν σημειώσει άνοδο (78), όταν 4 παραμένουν αμετάβλητες και 110 καταγράφουν πτώση.

Και δεύτερον, οι πραγματικές αποδόσεις των επενδυτών είναι συχνά καλύτερες από τις προαναφερθείσες, καθώς αρκετές εταιρείες διένειμαν σημαντικά ποσά στους μετόχους τους (π.χ. ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, FG Europe, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΒΑΛ, Grivalia-Eurobank Properties, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Από τα λεγόμενα «βαριά» και «μεσαία» χαρτιά, την παράσταση στο ταμπλό την έκλεψαν μετοχές όπως αυτές των MLS (+37%), Grivalia (+30,3%), FF Group (+23%), Αεροπορία Αιγαίου (+21,5%), Σαράντης (+19,3%), ΟΠΑΠ (+12,5%), ΟΤΕ (+7,5%), Μυτιληναίος (+5%), και Τιτάν (+4,5%).

Αντίθετα, τίτλοι με αρνητική απόδοση ήταν, μεταξύ άλλων, οι ΜΕΤΚΑ (-13%), Motor Oil (-15%), ΔΕΗ (-17%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-18%), ΕΧΑΕ (-24%), ΕΛΠΕ (-36%) και Frigoglass (-46,5%).

Συμπεριφορά κατά κλάδο

• Οι εταιρείες του εμπορικού κλάδου που είτε κατάφεραν να ανεβάσουν περαιτέρω τις κερδοφορίες τους, είτε έπεισαν πως είναι σε θέση να αντιστρέψουν τη μέχρι σήμερα αρνητική επίδραση της οικονομικής κρίσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών και συχνά των ξένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις Σαράντης (+19,4%), Πετρόπουλος (+6,1%), Fourlis (+4%), Κανάκης (+1%), Πλαίσιο (-0,9%) και JUMBO (-4,8%). Να σημειωθεί πως σε πολλές από τις προαναφερθείσες εταιρείες οι πραγματικές αποδόσεις των μετόχων είναι καλύτερες λόγω διανομών μερισμάτων, ή και επιστροφής κεφαλαίου Κανάκης, Πλαίσιο, Σαράντης).

• Τα «εξαγωγικά χαρτιά» νικούν μέχρι σήμερα τον Γενικό Δείκτη (-9,7%), καθώς μεταξύ άλλων διακρίνουμε τις περιπτώσεις Κυριακίδης Μάρμαρα (132%), Καρέλιας (+23,3%), FF Group (23,1%), Πλαστικά Κρήτης, Μυτιληναίος (5,1%), Τιτάν (4,5%), Inform Λύκος (1,3%), Ικτίνος (0%), Kleemann, Flexopack (-7,7%), METKA (-13,3%) (οι δύο τελευταίες, αλλά και πολλές εκ των παραπάνω έδωσαν επιπλέον σημαντικά ποσά στους μετόχους τους μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου). Βέβαια, υπήρξαν και εξαγωγικά χαρτιά που υποαπέδωσαν όπως η Intralot και η Frigoglass.

• Παρά το γεγονός ότι φέτος σημειώθηκε μεγάλη άνοδος εισερχόμενου τουρισμού και οι εταιρείες του κλάδου επηρεάστηκαν σαφώς θετικά, στο ταμπλό οι σχετικές μετοχές κατέγραψαν πορεία δύο ταχυτήτων: Άλλες απέφεραν κέρδη όπως η Αεροπορία Αιγαίου, η Autohellas, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Λάμψα, ενώ αντίθετα, σχετική υποαπόδοση είχαμε για ΓΕΚΕ και Ιονική Ξενοδοχειακή. Απόδοση κάτω του Γενικού Δείκτη παρατηρήθηκε και για την Καράτζης, η οποία είναι ταυτόχρονα και εξαγωγική και τουριστική. Πάντως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε ορισμένες από τις παραπάνω περιπτώσεις ρόλο έχει παίξει η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων.

• Εμφανής ήταν η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών (Αττικής -68,5%, Γενική -50,7%, Eurobank -44,8%, Εθνική -41,5%, Πειραιώς -16,3% και Alpha Bank -0,16%), με τις τρέχουσες τιμές να έχουν προεξοφλήσει ένα αρκετά δυσμενές σενάριο για τον συνδυασμό stress tests και πολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, μια σχετικά θετική εξέλιξη στα δύο συγκεκριμένα μέτωπα (το πρώτο αναμένεται πως θα κλείσει μάλλον ευνοϊκά μέσα στον Οκτώβριο) θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη τις μετοχές του κλάδου.

• Μετριότατη πορεία από την αρχή του έτους έως και την 3η Οκτωβρίου έχουν καταγράψει και οι μετοχές των εταιρειών, όπου το ελληνικό δημόσιο κατέχει μεγάλο ποσοστό (τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα»). Από αυτές, μόνο ο ΟΛΘ σημείωσε άνοδο (+11,7%), ενώ αντίθετα σε πτώση υποχρεώθηκαν οι τίτλοι των ΟΛΠ (-11,4%), ΕΥΔΑΠ (-12%), ΔΕΗ (-17%), ΕΥΑΘ (-29%) και ΕΛΠΕ (-36,8%). Όσο και αν αρκετά κρατικόχαρτα -και κυρίως ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ- διένειμαν φέτος αξιοσημείωτα ποσά στους μετόχους τους, η μέτρια εικόνα τους πιθανολογείται πως οφείλεται στις αναμενόμενες καθυστερήσεις ιδιωτικοποίησής τους και στο γενικότερο πολιτικό ρίσκο.

• Σημαντικές απώλειες έχουν καταγράψει οι θυγατρικές του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, παρά το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο οι πλείστες εξ αυτών κατάφεραν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους. Έτσι είχαμε: ΕΛΒΑΛ -19,3%, ΣΙΔΜΑ -33%, ΣΙΔΕΝΟΡ -34,2%, Σωληνουργεία Κορίνθου -34,5%, ΕΤΕΜ -35,6%, ΧΑΛΚΟΡ -52,6%.

• Τέλος, μέτρια εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α. σημείωσαν φέτος και οι μεγάλου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι η επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων και η διαφαινόμενη δρομολόγηση νέων έργων έχει επηρεάσει θετικά τόσο τις οικονομικές τους επιδόσεις, όσο και τις προοπτικές τους. Έτσι, από την αρχή του έτους έως και την 3η Οκτωβρίου είχαμε μεταβολή -3,1% για την Ελλάκτωρ, -30,2% για την J&P Άβαξ, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα είναι διαπραγματεύσιμος ο τίτλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v