Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι υπόσχεται και γιατί φοβίζει η άνοδος της Παρασκευής

Πώς έστησαν τις πωλήσεις τους τα hedge funds. Τα πακέτα στο κλείσιμο της συνεδρίασης και η εκτίμηση ότι οι long term δεν θα κυνηγήσουν τιμές. Καλά νέα για τις τράπεζες από την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευκαιρίες και η μεσοπρόθεσμη τάση.

ΧΑ: Τι υπόσχεται και γιατί φοβίζει η άνοδος της Παρασκευής

Επισφαλή συμπεράσματα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς δημιουργεί η ισχυρή ανοδική αντίδραση της περασμένης Παρασκευής καθώς τα ποιοτικά της στοιχεία αναιρούν μέρος των εντυπώσεων από την άνοδο κατά 7,21%.

Σύμφωνα με μεγάλες χρηματιστηριακές, η εκτίναξη των τιμών επήλθε ως αποτέλεσμα της τακτικής των πωλητών καθώς και από κινήσεις short covering και δευτερευόντως από την ισχυρή ζήτηση.

Κλειδί της αντίδρασης ήταν το γεγονός ότι οι μεγάλοι πωλητές, hedge funds κατά κύριο λόγο, περίμεναν μεγάλη ανοδική αντίδραση μετά από δύο συνεδριάσεις με μεγάλες απώλειες. Έτσι, οι εντολές πώλησης στήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι περισσότερες προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν διενεργήθηκαν και αρκετά πακέτα.

Η τακτική των πωλητών διευκόλυνε την άνοδο της αγοράς, δεν υπόσχεται όμως τίποτε για την εξέλιξη της κίνησης, σημειώνουν χρηματιστές, τονίζοντας ότι όλα θα κριθούν από τη στάση των long term.

Οι μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές αποτελούν τους βασικούς αγοραστές στο Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις και το μίνι κραχ τους έδωσε την ευκαιρία να κτίσουν θέσεις σε θελκτικά επίπεδα αποτιμήσεων. Διαθέτοντας ικανοποιητικές μέσες τιμές αγοράς την Παρασκευή αγόρασαν πακέτα σε επιλεγμένους τίτλους ακόμη και στο +10%.

Η μέχρι τώρα τακτική τους δείχνει, σύμφωνα με επικεφαλής χρηματιστηριακής, ότι δεν πρόκειται να κυνηγήσουν τιμές ποντάροντας σε συνέχιση της ταλαιπωρίας, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία συμπίπτει με τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα της σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της.

Η συγκλίνουσα εκτίμηση ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο βραχυπρόθεσμα, υποσχόμενη, πιθανώς, καλύτερη πορεία για τους τίτλους των τεσσάρων τραπεζών σε σχέση με την αγορά.

Καλά είναι τα νέα για τις τράπεζες και από το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, η κεντρική επιτροπή του οποίου απέρριψε πρόταση για κρατικοποίηση των τραπεζών, εφόσον αναλάβει την εξουσία. Πρόκειται για απόφαση που αμβλύνει τις ανησυχίες της αγοράς, αλλά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο μόνο εφόσον είναι το πρώτο δείγμα υιοθέτησης μιας πιο ρεαλιστικής στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι μεγάλες χρηματιστηριακές εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα παραμείνει σε φάση έντονης μεταβλητότητας, με τη μεσοπρόθεσμη τάση όμως να εξακολουθήσει να είναι πλαγιοκαθοδική μέχρι να υπάρξουν καταλύτες που να αναιρούν τον βασικό παράγοντα των ανησυχιών, δηλαδή την πολιτική αβεβαιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v