Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαζαρίδης: «Οχι» στην εκμετάλλευση των stress test

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου. Ζητά να μην γίνεται σπέκουλα με τη διαδικασία των stress test.

Λαζαρίδης: «Οχι» στην εκμετάλλευση των stress test

Την ανάγκη να σταματήσει πιθανή εκμετάλλευση της διαδικασίας του stress test και της σημερινής ενημέρωσης που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ τόνισε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, δευτερολογώντας στο συνέδριο «Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη».

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε πως οι τράπεζες έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στην προετοιμασία και πως οποιαδήποτε ροπή για κερδοσκοπική εκμετάλλευση (speculation) υποβαθμίζει την εκτίμηση ότι έχουν ήδη επεξεργαστεί μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι ο στόχος των stress test είναι η προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς και η ανάγκη του Ευρωπαίου ρυθμιστή να υιοθετήσει συντηρητικότερες πολιτικές.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς εισροή κεφαλαίων

«Ανάπτυξη χωρίς εισροή κεφαλαίων δεν μπορεί να υπάρξει. Η παγκόσμια κοινότητα ενδιαφέρεται για επενδύσεις κι εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να φέρουμε κεφάλαια», δήλωσε ο διευθύνω σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου «Χρηματοδοτώντας την Ανάπτυξη» που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Α-Energy.

O κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε πως, παρά τις όποιες φημολογίες, οι επιχειρήσεις και οι αγορές θα πρέπει να σκέφτονται την επόμενη ημέρα και να υλοποιούν πρακτικές οι οποίες ήδη εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές αγορές, σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές και εισφέρουν στη μεταφορά πόρων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφέρθηκε επίσης στο νέο μοντέλο αποταμίευσης που οι νέες συνθήκες θα φέρουν και στη χώρα μας και επεσήμανε πως πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν αυτήν την ανάγκη.

Εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Βραχνός αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία και αφορούν τη χρηματοδότηση έργων μέσω και ευρωπαϊκών πακέτων.

«Στο τέλος Νοεμβρίου το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να παράσχει την πρώτη χρηματοδότηση», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εnterprise Greece Aρ. Συγγρός, προσθέτοντας πως το Ταμείο θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο και θα διαθέτει διεθνές management.

«Προσδοκούμε σε προσέλκυση κι άλλων κεφαλαίων προερχόμενων από ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι τράπεζες δεν είναι ανταγωνιστές μας. Αντίθετα, θεωρούμε ότι μαζί με αυτές μπορούμε να συντελέσουμε στην ώθηση που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Συγγρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ρευστότητας είναι το κύριο πρόβλημα. Επίσης εστίασε και στην ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών δρόμων χρηματοδότησης, πλην του τραπεζικού συστήματος.

Ο γενικός διευθυντής εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης της Εθνικής Τράπεζας Πέτρος Φουρτούνης αναφέρθηκε στο εποπτικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Περιέγραψε το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, τις αποφάσεις, τις οδηγίες και τις διεθνείς πρακτικές που ακολουθούνται, κι επίσης τον Κώδικα Δεοντολογίας που προετοιμάζεται σχετικά με τις σχέσεις και την επικοινωνία τράπεζας και εταιριών.

«Η ανάπτυξη περνάει μέσα από δύο πυλώνες: τις επενδύσεις και τις εξαγωγές», τόνισε ο επικεφαλής ανάλυσης χρηματοοικονομικών αγορών της Eurobanκ Πλάτων Μονοκρούσος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε χθεσινή ανάλυση της EFG για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μονοκρούσος τόνισε τη μεγάλη αποεπένδυση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως οι χαμηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σημείωσε τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια, προσθέτοντας παράλληλα πως έχει παρατηρηθεί ότι το pick των κόκκινων δανείων συμβαίνει τη χρονιά που η οικονομία γυρίζει σε ανάπτυξη.

Εκ μέρους της EY Central and Southeast Europe, ο κ. Αlex Coutlis σημείωσε πως η χρηματοδοτική σχέση είναι λιγότερο πολύπλοκη απ' όσο μπορεί να φαντάζεται κάποιος, ενώ εστίασε και αυτός με τη σειρά του στο ότι η διευθέτηση των υφιστάμενων δανείων αποτελεί μείζον θέμα.

Τέλος, η κ. Ισμήνη Παπακυρίλλου, εκπρόσωπος του IFC, περιέγραψε τις δραστηριότητες του Ιnternational Finance Corporate και τόνισε πως ένα σημαντικό σκέλος αυτού ασχολείται και με τις ιδιωτικές εταιρίες. « Εάν υπάρχουν σημαντικά projects και σαφή σχέδια, το IFC ευχαρίστως χρηματοδοτεί επιχειρήσεις», σημείωσε.

«Για τις περίπου 155 - 165 εισηγμένες που είναι ενεργές και για τις αντίστοιχων μεγεθών μη εισηγμένες, θα πρέπει οι τράπεζες να βρουν πάση θυσία λύση με τους υπάρχοντες μετόχους» τόνισε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ. Παναγιώτης Δράκος, προσθέτοντας πως πρέπει να βελτιωθεί το γενικότερο κλίμα στη χώρα μας.

Τρία γκρίζα σημεία ανέφερε στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης: ασάφεια φορολογικού συστήματος, ασάφεια δικαστικού συστήματος και ρευστότητα. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ επανέλαβε πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι τομείς της μεταποίησης και της βιομηχανίας, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v