Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία νέα εργαλεία χρηματοδότησης μέσω του ΧΑ

Διευρυμένη πλέον η γκάμα των εργαλείων χρηματοδότησης που διαθέτει το Χρηματιστήριο. Απαραίτητη προϋπόθεση αξιοποίησης η ύπαρξη «φιλικού» επενδυτικού περιβάλλοντος. Επιβεβλημένη η φορολογική σταθερότητα. Τι είπαν στελέχη της αγοράς στο συνέδριο "Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη".

Τρία νέα εργαλεία χρηματοδότησης μέσω του ΧΑ

Στις περαιτέρω δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο διευθυντής κανονιστικής συμμόρφωσης του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Παντελής Λάμπρου, μιλώντας στο συνέδριο «Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη».

«Η παρούσα συγκυρία απαιτεί τη διαμόρφωση νέων λύσεων χρηματοδότησης που προσφέρονται από το Χρηματιστήριο και αφορούν:

α) Μεταφορά πόρων στον παραγωγικό ιστό με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, σε σχήματα που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές (listed investment funds)

β) Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων (project financing). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσω των project bonds.

γ) Ένταξη σε χρηματιστηριακή αγορά start up επιχειρήσεων.» τόνισε.

Στο ρόλο του κράτους, το οποίο απαιτείται να εξασφαλίσει «φιλικό» επενδυτικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο α΄αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Θεόδωρος Κρίντας ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης σταθερού περιβάλλοντος αλλά και φορολογικού πλαισίου. Σημείωσε πως οι επενδυτές μπορούν να «επιστρέψουν» στο Χρηματιστήριο, τόσο ως εργαλείο προόδου και ανάπτυξης όσο και ως όργανο για ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Κριντας δεν παρέλειψε να μιλήσει για το ρόλο του ως θεσμικός επενδυτής σημειώνοντας πως «Οι θεσμικοί επενδυτές είμαστε επενδεδυμένοι και έχουμε διάθεση να επενδύσουμε περισσότερο».

«Η αναταραχή που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι να αλλάξει το κλίμα λόγω ευρύτερων εξελίξεων» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Beta ΑΧΕΠΕΥ Βαγγέλης Χαρατσής, ο οποίος με τη σειρά του επέμεινε στην ανάγκη φιλικού προς τους επενδυτές περιβάλλοντος αλλά και σταθερής πολιτικής φορολόγησης. Τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών ενώ υπενθύμισε πως η εισαγωγή νέων και δυναμικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο, παραδοσιακά ενεργοποιεί τους επενδυτές.

«Υπάρχουν σαφώς πολλές δυνατότητες αξιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με πιο σημαντική την ικανότητα άντλησης κεφαλαίων. Πέρυσι, το ΧΑ κατείχε την 3η θέση ως προς την άντληση κεφαλαίων με βάση τα στοιχεία της FESE και τη διετία 2013-2014 οι καθαρές εισροές από διεθνείς επενδυτές είναι 3,5 δισ. Άρα μπαίνουν χρήματα στην οικονομία μέσω του Χρηματιστηρίου και η αγορά μας είναι περιθωριακή αλλά όχι περιθωριοποιημένη. Υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις, υπάρχουν τα κεφάλαια εκεί έξω και αν υπήρχαν και άλλες εταιρίες και άλλα προϊόντα και άλλες επενδυτικές προτάσεις μέσω Χρηματιστηρίου πάντα θα επενδυόταν και άλλα κεφάλαια».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού Επικοινωνίας του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γεωργία Μουρλά, προσθέτοντας «Οι μεγαλύτερες ανάγκες αξιοποίησης υπάρχουν πρακτικά παντού γιατί το δημόσιο δεν επενδύει πια και οι τράπεζες έχουν και αυτές μειώσει τη δανειοδότηση. Το χρηματιστήριο λοιπόν πρέπει να παίξει ρόλο στην άντληση κεφαλαίων όχι μόνο για τις μεγάλες αλλά κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη βιώσιμη ανάπτυξη (να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες εταιρίες που να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον), να φροντίσουμε ώστε να επεκταθεί η ανάπτυξη και σε νέους κλάδους (όπως τρόφιμα, τουρισμός, υποδομές, ακίνητα και Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας) και τέλος να ενισχύσουμε τα νέα προϊόντα όπως τα Listed funds, τα project bonds κ.α. Τέλος και ως προς το πώς μπορεί να υποστηριχθεί η αξιοποίηση του ΧΑ , πρέπει όλοι να πιστέψουμε ότι υπάρχει ένα εργαλείο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v