Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα «όρια κινήσεων» στο Χρηματιστήριο

Στα AQR - stress tests της ΕΚΤ που ανακοινώνονται την Κυριακή θα κριθεί η συνέχεια στην αγορά. Κομβικός ο χαρακτήρας των επόμενων συνεδριάσεων στο ΧΑ. Τα πιθανά τεχνικά όρια, τι δείχνει η πορεία των τιμών των τραπεζών.

Ποια είναι τα «όρια κινήσεων» στο Χρηματιστήριο

Μετά από απώλειες 15% στο διάστημα 14-16/10, η ελληνική αγορά κατάφερε να πάρει πίσω ολόκληρη την πτώση της και να επανέλθει κοντά στην περιοχή διαπραγμάτευσης που περικλείει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Η κατάσταση ωστόσο είναι πολύ εύθραυστη και ευαίσθητη σε κάθε φήμη ή πληροφορία που κυκλοφορεί. Σε αυτό το ασταθές κλίμα, ο ρόλος των stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 26/10, παραμένει αμφίσημος, αναφορικά με το τι έχει ενσωματωθεί στις τρέχουσες τιμές των τραπεζικών αξιών και τι όχι. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και μετά την ολοκλήρωσή τους, το πολιτικό ρίσκο είναι ο κίνδυνος που θα παραμείνει.

Στη χθεσινή (23/10) συνεδρίαση, οι πωλητές, με πολύ μικρή αξία συναλλαγών, οδήγησαν την αγορά έως τις 967 μονάδες φοβίζοντας αρχικά τους αγοραστές, ωστόσο το κλείσιμο και η εικόνα στο τέλος της συνεδρίασης βελτίωσαν κατά πολύ την ενδοσυνεδριακή κατάσταση.

Οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών έχουν κάνει διαδρομή γκραν γκινιόλ, με το χαμηλό στις 14/10 για την Τράπεζα Πειραιώς να είναι στο 1 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στο 1,80 ευρώ, για την Alpha Bank στο 0,468 ευρώ και για τη Eurobank στο 0,202 ευρώ. Οι χθεσινές τιμές τους κινούνται από 25% έως 29% υψηλότερα. Η αγορά, με αυτήν την κίνησή της, προεξοφλεί ότι οι απαιτήσεις που θα προκύψουν από τα stress tests θα είναι ελεγχόμενες.

Τα warrants των τριών τραπεζών σημειώνουν άνοδο 77% -  81% από το χαμηλό τους και απέχουν ακόμα 30% από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου οπότε η αγορά ήταν 20% υψηλότερα. Με τέτοιο όγκο τεμαχίων που έχουν αλλάξει χέρια και τέτοια ποσοστά μεταβολής στις τιμές, είναι βέβαιο ότι δεν γίνεται όλα τα πονταρίσματα να είναι σωστά, συνεπώς η κίνηση στις επόμενες συνεδριάσεις είναι πολύ πιθανό να έχει χαρακτηριστικά «fast market».

Τεχνικά, για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, με περίοδο εξέτασης από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στη διπλή εκλογική αναμέτρηση όπου προεξοφλήθηκε το Grexit από τις αγορές, στις 470 μονάδες έως και το υψηλό των 1.380 του Μαρτίου φέτος, τα κρίσιμα επίπεδα είναι οι 1.030 μονάδες, οι 925 και χαμηλότερα οι 815 μονάδες. Η τεχνική αντίδραση για να έχει συνέχεια θα πρέπει να οδηγήσει το δείκτη πάνω από τις 1.030 μονάδες με ταχύτητα και υψηλούς όγκους συναλλαγών.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Σαφέστατα, στα ενδιάμεσα διαστήματα υπάρχουν επίπεδα με τεχνική σημασία, όπως οι 975 μονάδες ή 950 στο πτωτικό σκέλος, ωστόσο το volatility που εμφανίζει η αγορά και η μεγάλη σημασία των stress tests απαιτεί πολύ αυστηρή προσέγγιση και σφικτά stop loss.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, από τις αρχές του 2011 και με υψηλό Φεβρουαρίου του 2011 τις 1.750 μονάδες, έως και τις τρέχουσες συνεδριάσεις, το σημαντικό επίπεδο στήριξης της αγοράς ήταν οι 1.060 μονάδες και παρακάτω οι 905. Η επόμενη ουσιαστική στήριξη, που συμπίπτει και με το 61,8% της διόρθωσης, είναι κοντά στα χαμηλά του Ιουλίου του 2013 και τις 775 μονάδες. Συνεπώς, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, οι 905 μονάδες αποτελούν το σημείο κλειδί, ενώ στο ανοδικό σενάριο κρίσιμες είναι οι 1.060.

Για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που αποτέλεσε προπομπό στην πτώση, αλλά και στην άνοδο της συνολικότερης κίνησης του Χ.Α., ο δείκτης αντέδρασε μόνο όταν προσέγγισε μια πολύ σημαντική περιοχή στήριξης, τις 275 μονάδες. Το παραπάνω επίπεδο αποτελεί ποσοστό διόρθωσης 61,8% Fibonacci της περιόδου Ιούνιος 2012 - Μάρτιος 2014, επίπεδο στο οποίο είθισται οι πτωτικές κινήσεις να τα βρίσκουν δύσκολα. Στο άνω σκέλος, το επίπεδο κλειδί είναι οι 340 μονάδες. Η γραμμή άμυνας και stop loss είναι οι 310 μονάδες οι οποίες συμπίπτουν στο ημερήσιο και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

H τεχνική εικόνα του δείκτη FTSE 25

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v