Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σταθερότητα» ζητά η αγορά από τους πολιτικούς

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του ΧΑ στη στήριξη των επιχειρήσεων. Αρκούν τα νέα εργαλεία για να «πεισθούν» εταιρείες και επενδυτές; Σταθερότητα και σοβαρότητα σε όλα τα μέτωπα οι κύριοι καταλύτες, λέει η αγορά.

«Σταθερότητα» ζητά η αγορά από τους πολιτικούς

Το Χρηματιστήριο μπορεί, οι φορείς το υποστηρίζουν, κάποιος όμως πρέπει να πείσει και τους επενδυτές. Αυτό ήταν ένα από τα καίρια συμπεράσματα της χθεσινής πρώτης μέρας του συνεδρίου «Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη» που διοργανώνει η Α - Energy, όπου μίλησαν εκπρόσωποι όλων σχεδόν των βασικών φορέων από την αγορά.

Η έξοδος από την κρίση απαιτεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Το Χρηματιστήριο καλείται να προσφέρει εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να είναι και αναγνωρίσιμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τρεις βασικές κατηγορίες χρηματοδότησης έχουν προσφάτως διαμορφωθεί από το Χ.Α. και αναμένουν «πελάτες»:

• Μεταφορά πόρων στον ελληνικό παραγωγικό ιστό με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών σε επενδυτικά σχήματα που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές (listed investment funds).

• Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων (project financing) τα οποία αναζητούν διαφορετικό ή και φθηνότερο ή και συμπληρωματικό τρόπο χρηματοδότησής τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσω έκδοσης ειδικών ομολόγων (project bonds).

• Ένταξη σε χρηματιστηριακή αγορά που απευθύνεται σε start-up επιχειρήσεις. Υποστήριξη εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων.

Οι λύσεις αυτές ενσωματώνουν νέες προσεγγίσεις που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς:

• Η επενδυτική απόδοση θα πρέπει να συνδυάζεται με το αναλαμβανόμενο ρίσκο.

• Τα κεφάλαια αλλά και το εταιρικό χρέος θα πρέπει να ανατοποθετηθούν ώστε να καλύψουν ένα μέρος από το κενό που αφήνει η μείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Αρκούν τα νέα αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία για να ξεκινήσει η ανάκαμψη; Όχι, εάν δεν εξασφαλιστεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις σταθερότητας και εξέλιξης:

- Σταθερό αλλά και φίλα προσκείμενο στους επενδυτές φορολογικό πλαίσιο, χωρίς συνεχείς αλλαγές και ανατροπές.

- Περαιτέρω δραστηριοποίηση και αφύπνιση των θεσμικών επενδυτών, ο ρόλος των οποίων στην παρούσα φάση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός. Απολύτως ενδεικτική η φράση του αντιπροέδρου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Θεόδωρου Κρίντα: «Προ ετών διαχειριζόμασταν περί τα 30 δισ. ευρώ, σήμερα είναι θέμα εάν φθάνουμε τα 6 δισ.».

- Αποκατάσταση σε όλα τα μέτωπα της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

- Εξασφάλιση ήρεμου περιβάλλοντος από το οποίο θα εκλείπουν καθημερινές φημολογίες, διαρροές και μη εξακριβωμένες αναφορές σε τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του οικονομικού ή πολιτικού γίγνεσθαι. Η ανησυχία των ξένων επενδυτών για τις πολιτικές εξελίξεις όπως μεταφέρθηκε στους Έλληνες χρηματιστές και επιχειρηματίες στο πρόσφατο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, ήταν χαρακτηριστική και ενδεικτική για το πώς έτεροι παράγοντες επηρεάζουν καταλυτικά τη συμπεριφορά των μεγάλων επενδυτών.

«Η ελληνική αγορά είναι περιθωριακή, αλλά όχι περιθωριοποιημένη», δήλωσε η διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού Επικοινωνιας & Σχέσεων με τους επενδυτές Γεωργία Μουρλά, θυμίζοντας πως την τελευταία διετία οι εισροές ξένων επενδυτών έφθασαν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Υποχρέωση των λοιπών εμπλεκομένων η παραμονή των ξένων στο Χρηματιστήριο και η επανάκτηση του κύριου ρόλου που καλείται να παίζει η χρηματιστηριακή αγορά, αυτού της πηγής άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v