Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Eq.: Σημαντικά «μαξιλάρια» για τράπεζες

Παρά το θετικό αποτέλεσμα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) εντείνουν τις πιέσεις για αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες τους επόμενους μήνες, σημειώνει η Eurobank Equities.

Eurobank Eq.: Σημαντικά «μαξιλάρια» για τράπεζες

Σημαντική ανακούφιση για τον τραπεζικό κλάδο παρέχει η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test της ΕΚΤ, σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, σημειώνοντας ότι αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς και υπεραπόδοση των θεωρούμενων μέχρι πρότινος "αδύναμων κρίκων" μεταξύ των τραπεζικών μετοχών. 

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμη και τις τελευταίες αισιόδοξες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για έλλειμμα 1 δισ. από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση αναμένεται πλέον να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 11,4 δισ. 

Οι τράπεζες εμφανίζονται να διατηρούν σημαντικά "κεφαλαιακά μαξιλάρια", πλέον των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση τη δυναμική προσέγγιση των ισολογισμών τους. Όπως αναφέρεται, τα μαξιλάρια αυτά κυμαίνονται μεταξύ 340 και 818 μονάδων βάσης.

Ωστόσο, παρά το θετικό αποτέλεσμα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) εντείνουν τις πιέσεις για αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες τους επόμενους μήνες.   

Συμπερασματικά, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αφήσουν πλέον πίσω τους το stress test της ΕΚΤ και να προχωρήσουν σε περαιτέρω επιδιόρθωση των ισολογισμών τους και αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, τονίζει η χρηματιστηριακή. 

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 3,2 ευρώ για την Εθνική και συστάσεις hold για Alpha Bank (στο 0,73 ευρώ ο στόχος) και Τράπεζα Πειραιώς (στόχος στο 1,66 ευρώ). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v