Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Τέσσερις απαντήσεις για ελληνικές τράπεζες

Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια προβλέπει η DB. Πώς είδε το stress test της ΕΚΤ, τι λέει για το πολιτικό ρίσκο. Πού θα επικεντρωθούν οι επενδυτές στα αποτελέσματα Q3. Κορυφαία επιλογή η Εθνική.

Deutsche Bank: Τέσσερις απαντήσεις για ελληνικές τράπεζες

Τη θετική της στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο διατηρεί η Deutsche Bank μετά την ολοκλήρωση του stress test της ΕΚΤ, ενώ σημειώνει ότι βλέπει σημαντικό περιθώριο ανόδου για τα κέρδη και τις μετοχές των τραπεζών και τονίζει ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει κορυφαία της επιλογή.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, μέσω ενός συνδυασμού αύξησης των εσόδων (χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης και υψηλότερες προμήθειες), μείωσης του λειτουργικού κόστους (συνεργίες από τις συγχωνεύσεις και ξεχωριστές πρωτοβουλίες) και χαμηλότερα κόστη που σχετίζονται με το πιστωτικό ρίσκο. 

Παράλληλα, ο οίκος θέτει - και απαντά - σε κρίσιμα ερωτήματα για τις τράπεζες. Αναλυτικά:

Ήταν αξιόπιστο το stress test;

Θεωρούμε πως ναι, σημειώνει η DB, προσθέτοντας ότι για να προχωρήσουμε παρακάτω, οι επενδυτές θα πρέπει να πιστέψουν ότι το stress test ήταν μια αξιόπιστη άσκηση. Για τις ελληνικές τράπεζες, η μέση "διάβρωση" κεφαλαίων ήταν 6,1%, πάνω από τα επίπεδα της τάξεως του 4,1% που εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν και η επίπτωση από την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού ήταν αναμενόμενη, το κεφαλαιακό αποτέλεσμα του stress test ήταν "σκληρότερο" κατά 30% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου. Η επίπτωση από την μεταχείριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν συμπεριλήφθηκε στο τεστ αντοχής, οπότε αποτελεί περαιτέρω κεφαλαιακό "μαξιλάρι" για τις ελληνικές τράπεζες.  

Τι αναμένεται για τα αποτελέσματα Q3; 

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα γ' τριμήνου στις αρχές Νοεμβρίου (στις 4/11 η Alpha, στις 7/11 η Eurobank). Δεδομένης της "ψαλίδας" μεταξύ των ανακοινωμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων και προωλέψεων, και των ευρημάτων στο stress test, ενδέχεται να υπάρξει κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο, σημειώνει.

Ωστόσο, εκτιμά ότι οι επενδυτές θα προσπεράσουν τις εν λόγω αλλαγές και θα επικεντρωθούν στις υποβόσκουσες τάσεις: Στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, την καλύτερη παραγωγή προμηθειών και τον έλεγχο του κόστους, που αναμένεται να στηρίξουν την περαιτέρω αύξηση των κερδών προ προβλέψεων. Επίσης, οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν και στα στοιχεία για τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις. 

Πώς αποτιμάται το πολιτικό ρίσκο 

Η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποδηλώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τα ισχνά οικονομικά της Ελλάδας και το πόσο εύθραυστη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο είναι βασικό εμπόδιο: 180 βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν έναν υποψήφιο, αλλά η τρέχουσα πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι πολύ μικρότερη. Η έλλειψη συναίνεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικές εκλογές, κάτι που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή κυβέρνησης. 

Ποιο είναι το κλειδί για τις τράπεζες 

Εν κατακλείδι, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ένα μακροοικονομικό «παιχνίδι». Η επιβεβαίωση της ανάκαμψης θα βοηθήσει τα κόστη χρηματοδότησης να συγκλίνουν περισσότερο προς τα επίπεδα που επικρατούν στην ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα στηρίξει την αύξηση στους τζίρους των τραπεζών. Επίσης, θα βοηθούσε να μειωθεί και το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v