Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες αντιδράσεις για την «πληγή» των δημόσιων προτάσεων

Ξανά στην επικαιρότητα επανέρχεται το θέμα των δημόσιων προτάσεων. Σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας ο σχετικός νόμος, λέει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου. Γιατί λειτουργεί ως τροχοπέδη για τοποθετήσεις από Έλληνες επενδυτές.

ΧΑ: Νέες αντιδράσεις για την «πληγή» των δημόσιων προτάσεων

Σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει εξελιχθεί ο νόμος (Αλογοσκούφη) περί δημόσιων προτάσεων και παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει αντιδράσει το σύνολο των παραγόντων της αγοράς, αυτός εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί σε βάρος του κοινού συμφέροντος.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του πρόσφατου άρθρου του κ. Νίκου Οικονομόπουλου, αντιπροέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, με τίτλο «Το μοχλευμένο Χρηματιστήριο Αθηνών σε φάση ώριμου χαμαιλέοντα»:

«...Παράλληλα στο Χ.Α., με αφορμή τις οριακές καταστάσεις που υπάρχουν κυρίως στην πλευρά του ταμπλό που δεν κινείται (αφού τα funds συμμετέχουν σε λίγες επιλεγμένες μετοχές και οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν ρευστότητα, γιατί τη διοχετεύουν στις καθημερινές τους ανάγκες) γίνονται πολλές διεργασίες κυρίως δημόσιων προτάσεων που είναι ευνοϊκές για τους μεγαλομετόχους λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά και του νόμου που υπάρχει και είναι σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας».

Τον τελευταίο καιρό, το θέμα των δημόσιων προτάσεων ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, για έναν ακόμη λόγο: Την πρόσφατη δικαστική απόφαση-χαστούκι για τον ισπανικό όμιλο Iberdrola (βλέπε το σχετικό δημοσίευμα του γράφοντος στο Euro2day.gr), όπου η ελληνική δικαιοσύνη υποχρέωσε τους Ισπανούς να καταβάλουν σημαντικότατα ποσά σε μετόχους μειοψηφίας της ελληνικής εταιρείας Ρόκας.

Και αυτό γιατί οι Ισπανοί της Iberdrola, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των swaps, καταστρατήγησαν το πνεύμα του νόμου και στην ουσία μπορούσαν να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση όποτε αυτοί ήθελαν. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, επέλεξαν μια περίοδο όπου η τιμή της μετοχής είχε μειωθεί κατά πολύ, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας.

Τέτοια πράγματα όμως δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εις Εσπερίαν... Για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας και το Εφετείο της χώρας επέβαλαν για ανάλογη υπόθεση (swap με στόχο την αδρανοποίηση μετοχών και υποβολή δημόσιας πρότασης σε χρονικό σημείο που βολεύει) πρόστιμο κάποιων εκατομμυρίων ευρώ για την υπόθεση Societe Generale-Ermes-Loui Vitton.

Η ουσία είναι πως πολλοί Έλληνες επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν με μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα σε εταιρείες του Χ.Α. επειδή φοβούνται πιθανή δημόσια πρόταση από την πλευρά του βασικού μετόχου, ή τρίτου που θα έχει την έγκριση του βασικού μετόχου (βλέπε υπόθεση Μαΐλλη).

Ισχυρός χρηματιστηριακός επενδυτής μάλιστα, μιλώντας στο Euro2day.gr σημείωσε πως πέρα από την τεχνική των swaps, υπάρχει και απλούστερος τρόπος ώστε οι βασικοί μέτοχοι να «ρίχνουν» τη μειοψηφία:

Πρόκειται για ποσοστά της εταιρείας που έχουν αγοραστεί από «φίλιες δυνάμεις», οι οποίες ουσιαστικά ελέγχονται πλήρως από το βασικό μέτοχο. Έτσι, ενώ για παράδειγμα η δημόσια πρόταση θα πρέπει να γίνει σήμερα με ελάχιστο όριο τη μέση αποτίμηση του τελευταίου διαστήματος που ορίζεται από τον νόμο, γίνεται ουσιαστικά σε οποιαδήποτε μελλοντική στιγμή επιλέξει ο μεγαλομέτοχος και προφανώς σε μια περίοδο όπου το αντίτιμο θα είναι πολύ χαμηλότερο...

Στους χρηματιστηριακούς κύκλους αποτελεί κοινό μυστικό πως σε πολλές εισηγμένες εταιρείες ποσοστά της μειοψηφίας είναι ουσιαστικά ελεγχόμενα και ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει περισσότερες δημόσιες προτάσεις είναι γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης οι βασικοί μέτοχοι είτε δεν πιστεύουν πως οι εταιρείες τους... αξίζουν τον κόπο, είτε θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα όποια κεφάλαια διαθέτουν για τη ενδεχόμενη στήριξη των επιχειρήσεών τους και όχι για να αγοράσουν επιπλέον μετοχές.

Ποιος εξασφαλίζει όμως τη μειοψηφία, ότι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν θα προχωρήσουν σε δημόσιες προτάσεις όταν τα πράγματα στην οικονομία αλλάξουν;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v