Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fast Finance: Υπερβολικό το κλίμα φοβίας στην αγορά

Όσοι διαθέτουν ρευστότητα έχουν κάθε λόγο να διερευνούν την αγορά μετοχών στα τρέχοντα επίπεδα με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα, τονίζει ο CEO της Fast Finance. Πώς ερμηνεύεται ο χαμηλός όγκος συναλλαγών στη Λ. Αθηνών. H τεχνική εικόνα.

Fast Finance: Υπερβολικό το κλίμα φοβίας στην αγορά

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του κ. Ηλία Ζαχαράκη, διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ (όπως διατυπώθηκαν σε συνέντευξή του στο neoforum.gr) σχετικά με την τρέχουσα πορεία του ΧΑ, την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, την κατάσταση της χώρας και φυσικά τις επικείμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ζαχαράκη:

Γιατί δεν επηρέασαν θετικά το ΧΑ τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests: Η χρηματιστηριακή αγορά δεν επηρεάστηκε θετικά από τα αποτελέσματα των stress tests, γιατί η προηγηθείσα πτώση του Γενικού Δείκτη δεν σχετιζόταν με τον τραπεζικό κλάδο, αλλά γενικότερα με το χρηματιστήριο και τη χώρα. Σε αντίθεση με τα όσα βλέπαμε κατά την τελευταία διετία, από το σπάσιμο του επιπέδου στήριξης των 1.100 μονάδων, το πρόβλημα στο ταμπλό δεν ήταν ο τραπεζικός κλάδος, αλλά το σύνολο των μετοχών, καθώς είδαμε εκτεταμένες πωλήσεις λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το πολιτικό ρίσκο, ή το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αναπτυσσόμενες αγορές γενικότερα. Πριν από έξι μήνες, ελάχιστοι περίμεναν ότι θα είχαμε πρόωρες εκλογές, πράγμα που στη συνέχεια φάνηκε πολύ πιθανό. Αρχικά, αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν κάποια βραχυπρόθεσμα funds και στη συνέχεια παρασύρθηκαν και κάποια άλλα. Αν κάποιος συνεκτιμήσει το πόσο ρηχή είναι η εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων, τότε καταλαβαίνει το πώς δημιουργήθηκε μια τέτοια πτώση

Το κλίμα φοβίας που επικρατεί σε ορισμένους είναι υπερβολικό: Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε ακόμη και το επίπεδο των 850 μονάδων, δηλαδή ουσιαστικά επανάλαβε τις τιμές του 2012, γιατί μπορεί προ διετίας το χαμηλό να είχε φτάσει κοντά στις 500 μονάδες, αλλά ουσιαστική εισροή κεφαλαίων είχαμε δει πάνω από το επίπεδο των 800 μονάδων.

Δεν συμμερίζομαι τη φοβία που διακατέχει ορισμένους επενδυτές. Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα ακολουθήσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομία επίσης -όσο και αν αυτό δεν φαίνεται στις τσέπες των νοικοκυριών- είναι σήμερα πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2012.Τα δημόσια οικονομικά έχουν συμμαζευτεί, πολλές εταιρείες άντλησαν ρευστότητα, άλλες έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα δάνειά τους στο μισό, οι τράπεζες επανακεφαλαιοποιήθηκαν, ο κίνδυνος της χώρας μειώθηκε, το δημόσιο χρέος βρίσκεται κυρίως σε κράτη και όχι στην αγορά. Χρειάζεται φυσικά ακόμη να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις και οι τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν μόνο τις υγιείς επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι ό,τι καλύτερο περίμενε η αγορά, αλλά δείχνει την κυβερνητική πρόθεση για βελτίωση του σκηνικού.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, άρχισε να προσαρμόζεται σταδιακά στα δεδομένα της Ευρώπης. Θέλει να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη και προσπαθεί -με το δικό της τρόπο- να διαπραγματευτεί καλύτερα σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό είναι όλο.

Καλή ιδέα, η δημιουργία μακροπρόθεσμου χαρτοφυλακίου: Όσοι δεν είχαν μπει στα ψηλά της αγοράς, ή όσοι διαθέτουν σήμερα ρευστότητα (πάντοτε χρειάζεται η ρευστότητα σε ένα χαρτοφυλάκιο) έχουν κάθε λόγο να διερευνούν την αγορά μετοχών στα τρέχοντα επίπεδα με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα. Τώρα, το αν δουν τις τιμές των μετοχών τους λίγο πιο κάτω λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί, μικρή σημασία έχει για ένα χαρτοφυλάκιο με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Πώς ερμηνεύεται ο χαμηλός όγκος συναλλαγών: Το τελευταίο διάστημα κάποια ξένα funds αποφάσισαν να αποχωρήσουν βίαια από την ελληνική αγορά και κάποια άλλα (επίσης ξένα) funds απορρόφησαν αυτή την προσφορά κυρίως στα επίπεδα των 850-900 μονάδων. Εκτιμώ ότι το γεγονός της γρήγορης απορρόφησης της προσφοράς με έντονη πτώση τιμών είναι πολύ προτιμότερη από ένα εναλλακτικό σενάριο μακρόσυρτης πλαγιοκαθοδικής πορείας. Οι αγοραστές των μετοχών αυτών δεν μπορούν να βγουν την επόμενη μέρα να πουλήσουν. Αυξημένους όγκους θα δούμε σε συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα τιμών, όπως πχ των 970 και των 1.020 μονάδων. Επίσης, ας μην ξεχνούμε πως το 75% περίπου του τζίρου στο ΧΑ γίνεται από τις τράπεζες, έναν κλάδο που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις τα πράγματα εξελίχθηκαν σχετικά ήσυχα.

Η τεχνική εικόνα του ΧΑ: Αν δεν προκύψει κάποιο θετικό νέο από την Ευρώπη, όλα δείχνουν πως ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται. Κρίσιμο είναι το ερώτημα για το αν οι εταίροι μας θα θελήσουν να μας «δώσουν κάτι» πριν από τον προσεχή Μάρτιο, ή αν περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τώρα το Γενικό Δείκτη, υπάρχει μια ζώνη αντίστασης τιμών γύρω στις 980 μονάδες, η οποία αν υπερπηδηθεί, μπορεί να δούμε την αγορά έως τις 1.080-1.100 μονάδες, καθώς τα προηγούμενα όρια στήριξης μεταβάλλονται τώρα σε όρια αντίστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v