Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Υποβαθμίζει σε «neutral» το Χ.Α.

H ελληνική αγορά πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι, εκτιμά σε έκθεσή της η JP Morgan. Οι φόβοι για τα stress tests και η άνοδος του πολιτικού ρίσκου οδήγησαν σε βουτιά 38% από το τέλος Ιουνίου. Οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των μετοχών.

JP Morgan: Υποβαθμίζει σε «neutral»  το Χ.Α.

Σε «neutral» από «οverweight» υποβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο η JP Morgan, σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, απομακρύνει τις Alpha και Εθνική από τις κορυφαίες επιλογές της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως ήταν «ταύρος» για την ελληνική αγορά από τότε που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των αναδυόμενων του οίκου MSCI.

«Από τότε ακολούθησε μια πορεία με έντονη μεταβλητότητα» σημειώνει ο οίκος. Η αγορά πραγματοποίησε ράλι ως το Μάρτιο, αλλά βούτηξε 27% τους δύο μήνες μετά τις 17 Μαρτίου, καθώς οι τράπεζες αύξησαν κατά 70% την κεφαλαιοποίηση τους μέσω έκδοσης νέων μετοχών. Το χρηματιστήριο επανήλθε με ανάκαμψη 26% τον μένη μετά τη λήξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, με τον δείκτη 7% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο αλλά 13% πάνω από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η JP Morgan τονίζει πως ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για την Ελλάδα, καθώς οι φόβοι για τα αποτελέσματα των stress tests, η παθητική στάση της ΕΚΤ, η αύξηση των αποδόσεων, οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας και οι αυξανόμενοι φόβοι για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες εκλογές οδήγησαν την αγορά 38% χαμηλότερα ως το τέλος Οκτωβρίου.

Το συναλλακτικό παιχνίδι της ελληνικής ανάκαμψης συνεχίζει να κυριαρχείται από τα ξένα hedge funds, εκτιμά η JP Morgan. Ένα περίπου χρόνο μετά την υποβάθμιση, οι μισοί από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν στις αναδυόμενες δεν έχουν τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Oι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν μόλις το 5% των μετοχών, ενώ οι ξένοι το 64%. «Η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μια λάθος βάση επενδυτών αυξάνει την μεταβλητότητα και είναι αρνητική για την αγορά μετοχών» γράφει ο διεθνής οίκος. 

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής αγοράς:

Α) Αν οι πολιτικές της ΕΚΤ θα οδηγήσουν χαμηλότερα τα spreads της περιφέρειας
Β) Αν η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Γ) Αν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Η JP Morgan υποστηρίζει πως είναι αισιόδοξη για την μείωση των ελληνικών spreads. Τα βήματα της ΕΚΤ προς ένα QE θα προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια για τα ελληνικά ομόλογα. Όσον αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ο διεθνής οίκος προβλέπει πως θα υπάρξει και πάλι ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ωστόσο θα είναι λιγότερο πιεστικό από το σημερινό. Τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ μπορούν να μεταμορφωθούν εύκολα σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, αλλά η τρόικα συνεχίζει να ενδιαφέρεται για περαιτέρω μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, επισημαίνει η JP Morgan. 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η έκθεση προβλέπει πως δύσκολα θα βρεθούν 180 βουλευτές για να στηρίξουν την εκλογή νέου προέδρου.

Γιατί όχι «underweight»;

Oι αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν πως δεν υποβάθμισαν το Χ.Α. σε «underweight» γιατί υπολογίζουν ως υπερβολική τη διόρθωση στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Επιπλέον, οι δύο βασικοί κίνδυνοι έχουν ήδη παρέλθει, με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v