Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η «υποτιμημένη»... ενδεκάδα της περιφέρειας

Μετοχές με ελκυστικούς δείκτες που ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν αγοραστές. Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα για τους επενδυτές. Ποια είναι τα οικονομικά μεγέθη και οι αποτιμήσεις στο ταμπλό. Η σύγκριση με τα... οικόπεδα εκτός σχεδίου.

ΧΑ: Η «υποτιμημένη»... ενδεκάδα της περιφέρειας

Ευρεία σειρά μετοχών τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι αρκετό για να υπάρξει αξιοσημείωτο αγοραστικό ενδιαφέρον από το επενδυτικό κοινό.

Ιδιαίτερα μεταξύ των λεγόμενων περιφερειακών μετοχών, η περιορισμένη διασπορά, η επιφυλακτικότητα-καχυποψία των επενδυτών απέναντι στους μεγαλομετόχους, αλλά και το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοικοκυριών... χρωστάει στις τράπεζες έχουν οδηγήσει ακόμη και τίτλους αξιόλογων επιχειρήσεων σε οριακή εμπορευσιμότητα. Κάποιες μετοχές δεν καταφέρνουν να ανοίξουν καν μέσα σε μία ολόκληρη συνεδρίαση, ενώ αρκετές άλλες υποχρεώνονται σε διψήφιες ποσοστιαίες μεταβολές ακόμη και με συναλλαγές λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λίγοι είναι αυτοί που ρευστοποιούν. Αντίθετα, πολλοί μέτοχοι -και ιδίως εκείνοι που έχουν τοποθετηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών- αισθάνονται εγκλωβισμένοι και απλώς τηρούν στάση αναμονής, ενώ δεν λείπουν και ορισμένοι που προσπαθούν να ψαρέψουν στα χαμηλά ποντάροντας σε ισχυρές μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

«Αγοράζοντας σήμερα μια περιφερειακή μετοχή, είναι σαν να πληρώνεις για να αποκτήσεις ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου», δηλώνει χαρακτηριστικά γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής προσθέτοντας πως «θα πρέπει να επιλέξεις σωστά, να κάνεις υπομονή και να έχεις τύχη προκειμένου να πετύχεις σημαντικές αποδόσεις. Ο κίνδυνος σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικός και σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας όπως η τρέχουσα, ακόμη μεγαλύτερος».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σήμερα παρουσιάζουμε έντεκα ενδεικτικές περιπτώσεις περιφερειακών τίτλων με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και φυσικά ο συγκεκριμένος κατάλογος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Alpha Αστικά Ακίνητα: Η εισηγμένη διαπραγματεύεται στο ταμπλό προς 73 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/9/2014 ανέρχονταν σε 129,4 εκατ. και τα μετρητά που διέθετε την ίδια ημερομηνία ήταν 55,4 εκατ. ευρώ (μηδενικός τραπεζικός δανεισμός). Η θυγατρική της Alpha Bank διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλο discount, ενώ ως πρόταση παραμένει το σχέδιο για μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ (περιορισμένη διασπορά, πολύ χαμηλός όγκος συναλλαγών, θεσμική απαγόρευση διανομής μερίσματος, όσο η Alpha Bank ελέγχεται από το ΤΧΣ και έχει ρόλο βασικού μετόχου).

AS Company: Η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών και παιδικών ενδυμάτων αποτιμάται στο Χ.Α. προς 8,34 εκατ. ευρώ, όταν στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου είχε εμφανίσει καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) 1,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,37 εκατ. ευρώ. Όσο και αν η κερδοφορία της επηρεαστεί αρνητικά από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, ο τίτλος μιας υγιούς επιχείρησης είναι διαπραγματεύσιμη με ένα από τα ελκυστικότερα P/E, με βάση τουλάχιστον τα εκτιμώμενα για φέτος κέρδη.

Αστήρ Παλάς: H τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό υπολείπεται των 4 ευρώ, ωστόσο σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η πώληση-ιδιωτικοποίηση της εισηγμένης, αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και σε σαφώς ανώτερο τίμημα. Αν ο νέος ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, θα αποφέρει στους μετόχους μειοψηφίας ποσό ανώτερο από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό (πολύ περιορισμένη εμπορευσιμότητα).

Γενική Εμπορίου: Παρά την έντονη οικονομική κρίση, η εισηγμένη εταιρεία καταφέρνει να σημειώνει μικρά κέρδη (405 χιλ. στο εννεάμηνο του 2014) και κυρίως να επιτυγχάνει πολύ υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές (+1,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο). Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως τα τελευταία χρόνια μειώνει με ταχείς ρυθμούς τον καθαρό της δανεισμό, ο οποίος έχει περιοριστεί πλέον στα 3,38 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό υπολογίζεται στο 35% της λογιστικής της αξίας (22,5 εκατ. ευρώ).

Flexopack: Ο εισηγμένος όμιλος συγκαταλέγεται στους πλέον εξωστρεφείς, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών του κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κοντά στα 27 εκατ. ευρώ, στο πρώτο μισό του 2014 σημείωσε καθαρά κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ (σαφώς μονοψήφιο P/E), ενώ το καθαρό ταμείο που διέθετε ανερχόταν στα 6,3 εκατ. ευρώ.

Ιονική Ξενοδοχειακή: Η εισηγμένη έχει ωφεληθεί από την άνοδο του τουρισμού στην Αττική και έχει επιστρέψει στην κερδοφορία. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στα 93,8 εκατ. ευρώ, διεξάγονται συζητήσεις για την πώλησή της, με τον βασικό της μέτοχο (Alpha Bank) να ζητά σαφώς υψηλότερο αντίτιμο. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, τότε η δημόσια πρόταση που προφανώς θα ακολουθήσει θα γίνει σε ανώτερη τιμή από την τρέχουσα χρηματιστηριακή (οριακή η εμπορευσιμότητα του τίτλου).

Hellas On Line: Σε τίμημα μεγαλύτερο της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής αναμένεται η δημόσια πρόταση της Vodafone.

Νάκας: Η εταιρεία που κλείνει λογιστική χρήση κάθε 30ή Ιουνίου επέστρεψε το 2014 σε κερδοφόρο αποτέλεσμα 199 χιλ. ευρώ, διαθέτοντας παράλληλα ικανοποιητική ρευστότητα και ίδια κεφάλαια 16,68 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κυμαίνεται στα 3,76 εκατ. ευρώ, ή στο 22% της λογιστικής της αξίας.

Paperpack: Η εταιρεία διαπραγματεύεται προς 3,37 εκατ. ευρώ, όταν στο εννεάμηνο του 2014 έχει σημειώσει καθαρή κερδοφορία που προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται (εφόσον τα οικονομικά αποτελέσματα συνεχίσουν με ανάλογο ρυθμό) για το χαμηλότερο P/E του Χ.Α., για μια εταιρεία που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας.

PROFILE: Κοντά στα 6 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εισηγμένης στο Χ.Α., όταν στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου σημείωσε καθαρά κέρδη 348 χιλ. ευρώ και εμφάνισε θετικό καθαρό ταμείο 1,4 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 15,45 εκατ. ευρώ (P/BV στο 0,39). Η PROFILE επιχειρεί τα τελευταία χρόνια σειρά κινήσεων διεθνοποίησης των εργασιών της, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό των εσόδων της που προέρχονται από το εξωτερικό.

Trastor ΑΕΕΑΠ: Σε αντίθεση με την Grivalia ΑΕΕΑΠ, η Trastor διαπραγματεύεται με αξιοσημείωτο discount έναντι της εσωτερικής της αξίας (στα 61,5 εκατ. η αποτίμηση στο ταμπλό, στα 74,1 η λογιστική αξία της 30ής Σεπτεμβρίου), ενώ παράλληλα υπάρχει και το ενδεχόμενο μελλοντικής δημόσιας πρότασης στο 1,34 ευρώ σε περίπτωση που τελικά η Τράπεζα Πειραιώς καταφέρει να κερδίσει δικαστικά την υπόθεση του ελέγχου των μετοχών της Pasal, πράγμα που ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει επιτευχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v