Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ποια τεχνικά «ορόσημα» κρίνεται η συνέχεια

Θετική η αντίδραση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 950 μονάδες, «κλειδί» παραμένει η αξία των συναλλαγών. Ποια τα τεχνικά επίπεδα για τις επόμενες συνεδριάσεις και ο σημαντικός ρόλος του τραπεζικού κλάδου.

ΧΑ: Σε ποια τεχνικά «ορόσημα» κρίνεται η συνέχεια

Η αγορά, μετά την απώλεια της στήριξης στις 885 μονάδες, συνέχισε τη διολίσθηση προς τις 870 μονάδες όπου βρήκε την απαιτούμενη στήριξη, χωρίς να κινηθεί προς το χαμηλό έτους και τις 850 μονάδες.

Αυτήν την εβδομάδα η άνοδος της τάξης του 9% ή κατά 95 μονάδες από τις 870 μονάδες ενδοσυνεδριακά, ήρθε με ελαφρώς αυξημένες συναλλαγές και αρκετή φημολογία εν όψει Fitch και λήξης των παραγώγων. Στις τρεις από τις έξι τελευταίες εβδομάδες, η μεταβολή του Γενικού Δείκτη έχει φτάσει έως και το 19%, δείχνοντας τον αρνητικό ρόλο της δράσης των hedge funds στην ελληνική αγορά, αλλά και την αδυναμία εγχώριων θεσμικών δυνάμεων να αποτελέσουν αντιστάθμισμα στην υψηλή μεταβλητότητα.

Τα κρίσιμα επίπεδα τιμών παραμένουν αναλλοίωτα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα: το πρώτο όριο που έπρεπε να διασπάσουν οι αγοραστές ήταν οι 925 μονάδες και η εικόνα βραχυπρόθεσμα αλλάζει προς το θετικότερο με ανοδική διαφυγή άνω των 970 μονάδων που ήταν και το πρόσφατο υψηλό (6/11). Υψηλότερα η αντίδραση μπορεί να φτάσει έως το υψηλό των 1.025-1.030 μονάδων όπου βρίσκεται και η ουσιαστική αντίσταση. Πριν από το χαμηλό στις 850 μονάδες, οι 925 μονάδες και οι 870 μονάδες αποτελούν στήριξη.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2011 στις 1.750 μονάδες έως και τις τρέχουσες συνεδριάσεις στο χαμηλό, το σημαντικό επίπεδο για την αγορά είναι οι 950/955 μονάδες, οπότε όσο παραμένει ο βασικός δείκτης πάνω από αυτόν τον στόχο, ο Νοέμβριος μπορεί να είναι θετικός μήνας.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το αντίστοιχο μέγεθος των 925 μονάδων είναι οι 306 μονάδες, η οποία αποτελεί το 50% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 167 μονάδες του Ιουνίου του 2012 στο υψηλό των 445 μονάδων του Μαρτίου.

Στο σενάριο της ανοδικής συνέχειας, οι 335/340 μονάδες συμπίπτουν τεχνικά με τις 1.040 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

H τεχνική εικόνα του FTSE 25

Για τον τραπεζικό δείκτη, η αντίσταση των 132 μονάδων θα κρίνει τη συνέχεια, αφού είχε αποδειχθεί πολύ δύσκολη στο ανοδικό σκέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, ενώ στον αντίποδα το πρόσφατο χαμηλό στις 108 μονάδες είναι η ισχυρή ζώνη άμυνας. Στο αρνητικό σενάριο, η επόμενη ζώνη είναι οι 85 μονάδες, με μικρή σημασία ίσως στις 100-105 μονάδες.

Θετικό για την αγορά ότι οι τίτλοι της ΕΤΕ αντέδρασαν δυναμικά μετά το νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,59 ευρώ, ωστόσο τα 2 ευρώ θα είναι δύσκολη ζώνη αντίστασης. Ο τίτλος της Πειραιώς εμφανίζει αντίσταση στα 1,25 ευρώ και τέλος η Alpha Bank στα 0,55 ευρώ και έπειτα στα 0,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v