Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Franklin Templeton: Φθηνότερο χρηματιστήριο στον κόσμο το ΧΑ

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η φθηνότερη στον κόσμο, με βάση το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E, σύμφωνα με τη Franklin Templeton. Ελκυστικές οι αποτιμήσεις της Ευρώπης.

Franklin Templeton: Φθηνότερο χρηματιστήριο στον κόσμο το ΧΑ

Η φθηνότερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο, με βάση το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E, είναι η ελληνική, σύμφωνα με έκθεση της Franklin Templeton.

Σύμφωνα με την Templeton, οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη κινούνται αυτήν τη στιγμή με discount 40% έναντι της αμερικανικής αγοράς και 9 στα 10 φθηνότερα χρηματιστήρια του κόσμου βρίσκονται στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μέτρηση, το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E, δηλαδή η τιμή που προκύπτει από τον μέσο όρο των κερδών των τελευταίων δέκα ετών, διαμορφώνεται στο 4 για την Ελλάδα, ενώ τη 10άδα των φθηνότερων αγορών συμπληρώνουν η Ρωσία (P/E 6), η Αυστρία (8), η Πορτογαλία (9), η Ιταλία (11), η Ιρλανδία (11), η Τουρκία (12), η Ισπανία (12), η Βραζιλία (13) και η Νορβηγία (14).

Μεταξύ άλλων, η Franklin Templeton αναφέρει πως η ευρωπαϊκή ανάκαμψη βρίσκεται σε δύσκολο σημείο, και ξεκίνησε από την επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών, που αποτελούν σημαντική πηγή ζήτησης για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες, και συνέχισε με την κρίση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ευρώπη ανέκαθεν είχε ελκυστικές αποτιμήσεις. Έτσι πρόσφατη αδυναμία -ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τη σχετική ισχύ της αμερικανικής αγοράς- έχει ενισχύσει την αξία των ευρωπαϊκών μετοχών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v