Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marketwatch: Σε bull market τα ομόλογα (και) της Ελλάδας

Καθώς οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης χρέους στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης έρχονται και πάλι στην επιφάνεια, το MarketWatch εξηγεί γιατί η αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας δεν είναι μια έξυπνη κίνηση για τους αμερικανούς επενδυτές.

Marketwatch: Σε bull market τα ομόλογα (και) της Ελλάδας

Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 2%, σε ιστορικό χαμηλό. Η υποχώρηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν ομόλογα ορισμένων χωρών της ευρωζώνης με το υψηλότερο ρίσκο, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για έναρξη του προγράμματος αγοράς ABS.

Τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, δηλαδή τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά, φαίνεται πως μπαίνουν σε bull market. Όμως, σύμφωνα με το MarketWatch, η αγορά τέτοιων τίτλων δεν είναι μια έξυπνη κίνηση για τους αμερικάνους επενδυτές.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του MarketWatch, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αμερικανοί επενδυτές πρέπει να μετατρέψουν τα δολάρια τους σε ευρώ προτού επενδύσουν στα κρατικά αυτά ομόλογα, προσθέτοντας έτσι επιπλέον συναλλαγματικό ρίσκο. Εάν το ευρώ συνεχίσει να υποχωρεί, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές, τότε τα ομόλογα θα πρέπει να καταγράψουν μεγαλύτερα κέρδη προκειμένου η συναλλαγή να είναι επικερδής, εκτιμά η Kathy Jones, αντιπρόεδρος της Schwab Center of Financial Research. Και καθώς ορισμένες αποδόσεις τίτλων βραχυχρόνιας λήξεως κινούνται σε αρνητικό πεδίο, είναι δύσκολο να αιτιολογηθεί το επιπλέον ρίσκο.

Οι ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα έχουν αυξηθεί, ενώ αναλυτές επισημαίνουν πως αρκετέ εταιρείες πιστεύουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα το α' τρίμηνο του 2015.

Όμως, ακόμα και αν η ΕΚΤ συνεχίσει να παρέχει φθηνά κεφάλαια, υπάρχουν διάφοροι υποβόσκοντες οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες που εξακολουθούν να χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις. Ο πληθυσμός της ευρωζώνης γηράσκει, στις περισσότερες χώρες της ευρωπεριφέρειας η ανεργία των νέων παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν ακόμα ανακάμψει, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους που κήρυξαν χρεοστάσιο να παραμένουν καταχρεωμένοι.

Άλλος παράγοντας είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Η Michala Marcussen της Societe Generale ανέφερε χθες πως η Ελλάδα ενέχει το υψηλότερο βραχυπρόθεσμο ρίσκο καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με τους όρους της τελευταίας δόσης του δανείου καταρρέουν εν όψει του deadline της 8ης Δεκεμβρίου.

Οι σκληροπυρηνικοί αντιμνημονιακοί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το κόμμα Podemos στην Ισπανία, τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους, μια μορφή χρεοκοπίας που πιθανότατα θα στείλει στα ύψη τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την Marcussen, «οι κεντρικές τράπεζες θέλουν ιδανικά να υπάρχουν χαμηλότερες αποδόσεις, χαμηλότερα risk premia και ένα αδύναμο νόμισμα. Αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί εάν τα θεμελιώδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην χαλαρότερη νομισματική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v