Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Πειραιώς: Επισπεύδει το «ξεκαθάρισμα» των NPLs λένε οι αναλυτές

Οι αυξημένες προβλέψεις επιβάρυναν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς το γ' τρίμηνο, λένε οι αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο εκτιμούν πως η τράπεζα μπορεί να επιστρέψει σύντομα στην κερδοφορία, ενώ η κεφαλαιακή της επάρκεια φαίνεται να είναι υγιής.

Τρ. Πειραιώς: Επισπεύδει το «ξεκαθάρισμα» των NPLs λένε οι αναλυτές

Η Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που αποφάσισε να επισπεύσει τις ζημιές από επισφαλή δάνεια που προέβλεπαν τα stress tests της ΕΚΤ, λέει η Goldman Sachs, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια λογική κίνηση τακτικής που στόχο έχει να βελτιωθούν τα αποτελέσματα του 2015, ενώ δίνει ταυτόχρονα μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία στο τμήμα αναδιαρθρώσεων της τράπεζας.

Ο οίκος κάνει λόγο για επιτάχυνση του «συμμαζέματος» του ισολογισμού της τράπεζας, η οποία ενέγραψε απώλειες από επισφαλή δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο, φέρνοντας το σύνολο για το εννιάμηνο στα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι των προβλέψεων στο AQR για συνολικές προβλέψεις 3,4 δις. ευρώ το 2014. «Σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι πρόκειται για ζήτημα χρονισμού, καθώς οι τάσεις στην ποιότητα των assets φαίνονται καθησυχαστικές, με τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι μειωμένος κατά 26% και η κάλυψη αυξημένη στο 58%. Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε περαιτέρω πτώση στα κόστη των προθεσμιακών καταθέσεων, δείχνοντας μεγαλύτερη πρόοδο σε ότι αφορά την πρόοδο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, αλλά και υγιή κεφαλαιακή επάρκεια.

Η Goldman Sachs διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 1,40 ευρώ για την μετοχή της Πειραιώς, ενώ στα βασικά ρίσκα περιλαμβάνει την ποιότητα των assets, τις τάσεις σε ότι αφορά τα έσοδα, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, καθώς και τις μακροοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Η Citi σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι «καλωσορίζει» την αύξηση της κάλυψης των χορηγήσεων, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «buy» και τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ.

Ο οίκος χαρακτηρίζει θετικές τις τάσεις στα ελληνικά περιθώρια κερδοφορίας και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ σημειώνει ότι είναι αρνητική η μείωση της λογιστικής αξίας.

Ως «τρίμηνο ξεκαθαρίσματος» χαρακτηρίζει το Q3 της Πειραιώς η Nomura, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «reduce» και τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων λόγω των ισχυρών προβλέψεων, που σηματοδοτούν την αλλαγή στις προσδοκίες της διοίκησης αναφορικά με τις εξελίξεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον. Πλέον η τράπεζα περιμένει σημαντική βελτίωση στο κόστος ρίσκου, στις 100 μονάδες βάσης το 2015 και περαιτέρω μείωση στις 70 μονάδες βάσης το 2016.

 

Για αδύναμα αποτελέσματα γ' τριμήνου λόγω των τεράστιων προβλέψεων κάνει λόγο η Eurobank Equities, σημειώνοντας πως οι ζημιές που ανακοινώθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερες των εκτιμήσεων. Ωστόσο, τα έσοδα από τις βασικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα.

Όπως αναφέρει, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε τον στόχο της να βρει λύσεις για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το τέλος του 2015, ενώ παράλληλα σημείωσε πως "αισθάνεται άνετα" με το τρέχον επίπεδο κάλυψης (58%), το οποίο ευθυγραμμίζεται και με τα ευρήματα του AQE. Πλέον, εκτιμά πως το κόστος του ρίσκου θα μειωθεί σημαντκά τα επόμενα τρίμηνα, προς το επίπεδο των 100 μ.β., και ως αποτέλεσμα ο όμιλος θα επιστρέψει στην κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα. 

Η χρηματιστηριακή διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 1,35 ευρώ ανά μετοχή για την Πειραιώς με σύσταση "hold, ενώ αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της ώστε να αντανακλάται η σημαντική επίπτωση των προβλέψεων στα αποτελέσματα του γ' τριμήνου, μειώνοντας ταυτόχρονα τις προσδοκίες της για την πολιτική των προβλέψεων για το 2015-2016.

Υποθέτοντας ότι τα κέρδη της Πειραιώς θα ομαλοποιηθούν από εδώ και στο εξής, καθώς οι προβλέψεις θα μειώνονται, η Alpha Finance εκτιμά πως η τράπεζα θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες της φαίνονται επαρκείς. Μάλιστα, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η διοίκηση της Πειραιώς έθεσε νέους λειτουργικούς στόχους, οι οποίοι θα έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του 2015.

H Pantelakis Securities υπογραμμίζει ότι η αύξηση των προβλέψεων έστειλε την τράπεζα «βαθιά στο κόκκινο» το Q3, αλλά έρχεται πιο κοντά στην κερδοφορία μετά την ενίσχυση του δείκτη κάλυψης των δανείων στο 58%. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση overweight για την τράπεζα, με το στόχο στα 2,08 ευρώ. Στα αρνητικά, η επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας (με τον δείκτη Core Tier I στο 13,4% και η μείωση της λογιστικής αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v